ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimastirio, agores, xa, metoxes
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Επιστρέφει το ΧΑ στα ραντάρ των ξένων: Νέα «όπλα» στο road show του Λονδίνου

Η θεαματική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και το ρεκόρ εταιρικής κερδοφορίας δίνουν νέο ενδιαφέρον στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ. Πρώτη φορά ομιλία πρωθυπουργού σε επενδυτές. «Παρών» από 28 εισηγμένες και μία μη εισηγμένη εταιρεία.

Σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, όπου η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο επενδυτικό προσκήνιο μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, έχει βγει από τη δημοσιονομική εποπτεία, παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη ενώ αναμένει να πάρει ξανά επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 ή τις αρχές του 2024 ύστερα από πολλά χρόνια απομόνωσης, αρχίζει αύριο στο Λονδίνο το road show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό Επενδυτικό Συνέδριο σε σχέση με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, καθώς θα είναι το πρώτο όπου Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» και θα μιλήσει στους επενδυτές, καθώς είναι προγραμματισμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι και το πρώτο που δεν θα γίνει στα γραφεία του πρακτορείου Bloomberg αλλά στις εγκαταστάσεις της Morgan Stanley στο Σίτι. Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η ισχυρή παρουσία των τραπεζών, που σηματοδοτεί και την επάνοδό τους στα ηνία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το Επενδυτικό Συνέδριο λαμβάνει χώρα με σημαντικά «όπλα» για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που καθιστούν το τωρινό timing ιδιαίτερο και νευραλγικό.

  1. Οι εσηγμένες οδεύουν για χρήση με ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς όπως φαίνεται θα «σπάσουν» το ρεκόρ του 2007 (7,9 δισ. ευρώ).
  2. Υπάρχει θεαματική βελτίωση στους ισολογισμούς των τραπεζών που δείχνουν να επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια.
  3. Η ελληνική οικονομία θα κλείσει και το 2022 με σημαντική ανάπτυξη, κόντρα στο διεθνή επιβράδυνση.
  4. Ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά, αποτελώντας το μεγαλύτερο αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.
  5. Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά από πολλά χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, εσωστρέφειας και επενδυτικής απομόνωσης, με την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ήδη αναβαθμισμένη παρουσία στον δείκτη MSCI.
  6. Τα ελληνικά assets γίνονται ξανά ελκυστικά, όπως έχουν δείξει οι αποκρατικοποιήσεις της τελευταίας διετίας (όπως το ρεκόρ πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ κ.α.), αλλά και οι πολλαπλές εξαγορές που έχουν λάβει χώρα σε πληθώρα κλάδων.
  7. Η χώρα έχει αρχίσει και δέχεται το κορυφαίο οικονομικό πακέτο στην ιστορία της, που είναι τα 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά ταμεία, με μια κοσμογονία έργων να βρίσκονται προ των πυλών, μεταβάλλοντας ολοσχερώς ολόκληρους κλάδους.

Η συμμετοχή των εισηγμένων και η πρώτη μη εισηγμένη

Οι αντικειμενικοί λόγοι, λοιπόν, να βγει η Ελλάδα εκ νέου στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, το φετινό road show στο Λονδίνο είναι και ένα στοίχημα για τον νέο επικεφαλής του Χ.Α., Γιάννο Κοντόπουλο και τις εισηγμένες που θα συμμετάσχουν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοντόπουλος φιλοδοξούσε να… απλώσει τη διοργάνωση και σε μη εισηγμένες εταιρείες, χωρίς τελικώς να εκδηλωθεί το αναμενόμενο ενδιαφέρον, καθώς μόνο μία μη εισηγμένη θα δώσει το «παρών», η PeopleCert.

Το παρών θα δώσουν συνολικά 29 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων από τον FTSE 25 και οι υπόλοιπες από τον Mid Cap, αλλά και μία εκτός αυτού, που είναι μάλιστα και στην επιτήρηση (Intralot).

Από τον FTSE 25 θα συμμετάσχουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλακτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco και Σαράντης. Από τον Mid Cap θα δώσουν το «παρών» οι Cenergy Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Noval Properties.

Από τον FTSE 25 δεν θα ταξιδέψουν η leader της αγοράς, Coca Cola HBC, η Jumbo και η Quest Συμμετοχών. Από τον Mid Cap φέτος δε θα κάνουν το ταξίδι εταιρείες με μεγάλη συνέπεια στα προηγούμενα road shows, όπως η Κρι Κρι και η Profile.

H PeopleCert, μοναδική μη εισηγμένη εταιρεία που θα δώσει το «παρών» στο road show, ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια από τον Βύρωνα Νικολαΐδη και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης σε πάνω από 220 χώρες, ενώ συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Η PeopleCert, τον Ιούλιο του 2021, προχώρησε στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει γίνει από ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια, αποκτώντας έναντι 450 εκατ. ευρώ (380 εκατ. στερλίνες) τη βρετανική Axelos. Έτσι, η PeopleCert International Limited εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό συνέδριο

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς Financial και στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς επίσης συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει one to one και group meetings καθώς και τις παρακάτω συζητήσεις:

  • Welcome & Discussion με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Moderator: Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley International.
  • Discussion with Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού. Moderator: Γιάννος Κοντόπουλος, CEO, Athens Exchange Group.
  • Panel: Greek Banks - Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Services and Holdings, Φωκίων Καραβίας, CEO, Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, CEO, National Bank of Greece, Χρήστος Μεγάλου, CEO, Piraeus Financial. Holdings Moderator: Nida Iqbal Siddiqi, Head of EEMEA Banks Equity Research, Morgan Stanley.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά συναντήσεις εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

Σε υψηλά εφτά μηνών το Χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, παρά την ανεπαίσθητη διόρθωση της Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του όλο το τελευταίο διάστημα, καταφέρνοντας να κλείσει σε υψηλά εφτά μηνών την περασμένη εβδομάδα, ενώ επανήλθε πάνω από τις 900 μονάδες, με στόχο την προσέγγιση της περιοχής των 930 – 950 μονάδων.

Μάλιστα, το Χ.Α. είναι από τις ελάχιστες αγορές παγκοσμίως που έχει γυρίσει θετικά το 2022, κάτι που για μια χρονιά με τις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας, δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάται. Ο Γ.Δ. ενισχύεται φέτος σε ποσοστό 2,72%, ο FTSE 25 είναι στο +3,94%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 6,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που έφτασε να χάνει άνω του 22% φέτος, πλέον κερδίζει 14,97%.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε εκ νέου κατά 3,12% σε μια εβδομάδα μετριότητας για τους ξένους δείκτες, καθώς υπήρξε και η αργία της Πέμπτης για τη Wall Street λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,45%, ο Mid Cap κέρδισε 1,81%, ενώ ο τραπεζικός είχε άνοδο 5,62%, παρά τη διόρθωση (-0,99%) της Παρασκευής.

Η μέση αξία συναλλαγών το περασμένο πενθήμερο ήταν σχετικά χαμηλή, στα 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 11μηνο του 2022 ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 74,3 εκατ. ευρώ.

Τον μήνα Νοέμβριο και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 4,96%, ο FTSE 25 κερδίζει 5,29%, o Mid Cap ενισχύεται κατά 5,66% έχοντας βελτιωμένη εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 9,38%.

Ζητούμενο για το Χ.Α. τη νέα εβδομάδα είναι να μην παλινδρομήσει και να «δέσει» περισσότερο την περιοχή των 910 – 920 μονάδων. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι ταλαντωτές εμφανίζουν σημάδια ανοδικής κόπωσης ωστόσο η στάση της αγοράς είναι μάλλον αναμενόμενη αφού υπάρχει και ένα προηγούμενο έξι ανοδικών συν μία πτωτικής εβδομάδας από τα μέσα Οκτωβρίου.

O ΜACD επανήλθε σε αγοραστική θέση και το ξέφωτο που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης είναι ικανό να τον οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων, έχοντας πλέον όλες τις τεχνικές ενδείξεις στραμμένες ανοδικά. Το σενάριο συνέχισης της ανόδου έχει προτεραιότητα για τη νέα εβδομάδα με επόμενο σημείο αντίστασης τα υψηλά του φετινού Απριλίου και τις 950 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστές vs Γ. Κοντόπουλου: Τα... casus belli και το μέλλον του ΧΑ

Αντιδρούν οι ελληνικές χρηματιστηριακές στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για ενίσχυση της παρουσίας ξένων εταιρειών με το βλέμμα σε ένα deal με τη Euronext. Αντιπροτείνουν αύξηση εισηγμένων και περιφερειακές συνεργασίες.
ΑΓΟΡΕΣ

Εκστρατεία του Χ.Α. σε οίκους και επενδυτές, μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση

Επαφές με τους οίκους FTSE και MSCI και με οίκους αξιολόγησης καθώς και παρουσία σε μεγάλα επενδυτικά συνέδρια ετοιμάζει ο CEO της ΕΧΑΕ, Γ. Κοντόπουλος. Στην τελική ευθεία η χώρα για επενδυτική βαθμίδα και επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, road show και λήξη 11μήνου στο προσκήνιο της αγοράς

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου κορυφαίων blue chips, προετοιμασία για το road show της ΕΧΑΕ, πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες προσδίδουν ενδιαφέρον στο Χ.Α. τη νέα εβδομάδα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης και Μάνος Χατζηδάκης.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Αρχίζει κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για νέες εισαγωγές εταιρειών

Εγκρίνεται η εισαγωγή των εταιρειών ακινήτων Μπλε Κέδρος και Dimand, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από δύο μεγάλες εταιρείες για την Κύρια Αγορά. Η R Energy 1 και η NewCo κατευθύνονται στην Εναλλακτική.
xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Από την ακραία απαξίωση στο στοίχημα της αναγέννησης

Το «τραύμα» του '99, η μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και η μαζική έξοδος εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκληση για τη νέα διοίκηση Κοντόπουλου η αναζωογόνηση της αγοράς.