ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Alpha Finance: Αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Στο 1,44 ευρώ η τιμή - στόχος για τη Eurobank, στα 5 ευρώ για την ΕΤΕ και στα 2,25 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, η οποία αποτελεί και την κορυφαία επιλογή της ελληνικής χρηματιστηριακής.

Σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προχωρά η Alpha Finance, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά», σε έκθεσή της στην οποία εξετάζει τις προοπτικές του κλάδου στο σύνολό του. 

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εταιρεία προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων κερδοφορίας κατά 20% περίπου σε επίπεδο κλάδου, με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται επίσης υψηλότερα, στο 1,44 ευρώ για την Eurobank, στα  5 ευρώ για Εθνική και στα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες, δηλαδή το συνδυασμό θετικών εγχώριων μακροοικονομικών προοπτικών και του περιβάλλοντος αυξημένων επιτοκίων. Τα οφέλη σε επίπεδο εσόδων προέρχονται κυρίως από την άνοδο του Καθαρού Εσόδου από Τόκους, κατά 11% για το 2023, και κατά 4% το 2024, και αναμένεται να υπερτερήσουν των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού στο επίπεδο των λειτουργικών εξόδων και προβλέψεων, οδηγώντας την οργανική λειτουργική κερδοφορία υψηλότερα κατά 9% το 2023.

Οι προβλέψεις αναμένεται να διατηρηθούν σε επίπεδα περί τις 80 μ.β. το 2023, καθώς τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν ‘καθαρίσει’ από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και βρίσκονται πια σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι αναλυτές της Alpha Finance εκτιμούν πως το υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο δεν θα επηρεασθεί σημαντικά από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Τα επίπεδα οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά για τις τρεις τράπεζες, σε επαναλαμβανόμενη βάση, από €1,9 δισ. το 2022 σε € 2,1 δισ. το 2023.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας του Ομίλου Alpha Bank θεωρούν ότι είναι ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα - στο 50% της ενσώματης λογιστικής αξίας κατά μέσο όρο - λαμβανομένων υπόψη και των προοπτικών κερδοφορίας, με προοπτικές ανόδου  31% για την Eurobank και την ΕΤΕ και 53% για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και το top pick της χρηματιστηριακής λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και της κερδοφορίας της, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτίμηση που έχει στο ταμπλό έναντι των άλλων δύο  τραπεζών.

Τέλος, οι αναλυτές της Alpha Finance υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κινηθεί αντίθετα σε σχέση με τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, έχοντας καταγράψει θετική απόδοση 15% από την αρχή του έτους, έναντι αρνητικής απόδοσης 5% του δείκτη EuroStoxx Banks, ενώ θεωρούν πιθανό η υπεραπόδοση αυτή να συνεχιστεί και το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ