ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Πτωτική πορεία λόγω κατοχύρωσης κερδών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Υποχωρεί μετά την κατάκτηση νέου υψηλού επτά μηνών το ΧΑ, με πιέσεις κυρίως σε μετοχές που έχουν «τρέξει» σημαντικά το προηγούμενο διάστημα και το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.

Απώλειες αν και αρκετά συγκρατημένες και νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή κατάκτηση νέου υψηλού 7 μηνών και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών. 

Πτωτική είναι η κίνηση και για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μοιάζει να περιορίζεται ελαφρώς η αισιοδοξία για την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, μετά και την προειδοποίηση εκ μέρους της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με τον πληθωρισμό. Απώλειες 0,25% εμφανίζει ο Stoxx 600, ενώ ήπια χαμηλότερα κινούνται τα futures της Wall Street, εν αναμονή και των σημερινών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:28 έχει πτώση 0,54% στις 917,48 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 8,2 εκατ. ευρώ. Απωλειες 0,48% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησς στο +0,20%. 

Διορθώνει μετά την πολύ καλή χθεσινή πορεία ο τραπεζικός δείκτης στο -0,28%. Πτώση 0,14% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,22%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,74% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται σταθεροποιητικά. Οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά τη χθεσινή συνάντηση των διοικήσεών τους με το οικονομικό επιτελείο. Όπως όλα δείχνουν στήριξη σε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες σχεδιάζουν να προτείνουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών, για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC στο -0,93%, τον ΟΤΕ να παραμένει αμετάβλητος, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,68% και τη ΔΕΗ να έχει πτώση 1,64%. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς στο 11μηνο στον FTSE 25 η εικόνα είναι μοιρασμένη, καθώς δώδεκα μετοχές καταγράφουν εικόνα καλύτερη του Γ.Δ., ενώ δεκατρείς μετοχές έχουν εικόνα χειρότερη του κεντρικού δείκτη, όπως φαίνεται και στον πίνακα. Μια εξέλιξη που ασφαλώς μπορεί να λειτουργήσει και ως επενδυτικός «μπούσουλας» για όποιους επενδυτές θέλουν να αναζητήσουν ευκαιρίες στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω.

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που έχει «γεννήσει» αυτή τη διαφοροποίηση φέτος, οδηγώντας τόσο τις μετοχές της ενέργειας και ορισμένων άλλων στην πρωτοκαθεδρία των αποδόσεων, αλλά και άλλες που έχουν μείνει ουραγοί, παραμένοντας πολύ χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο του 2021, αλλά και εγγύτερα στα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ