ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ενεργειακή ώθηση για το ΧΑ, προσπάθεια αντίδρασης από τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τα ΕΛΠΕ και το 1% για τη Motor Oil, ενώ συνεχίζεται η πολύ καλή πορεία για τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις τραπεζικές μετοχές.

Με την πολύ καλή πορεία των ενεργειακών μετοχών και των τίτλων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αγορά διατηρεί το θετικό πρόσημο, ενώ παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες, με εξαίρεση την Τρ. Πειραιώς. 

Το ΧΑ, πάντως, συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών, καθώς στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες κινούνται με αρνητικό πρόσημο και ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,47%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,18%. 

Στις 13:36 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,33% στις 907,09 μονάδες, κινούμενος μεταξύ του χαμηλού των 903,20 μονάδων και του υψηλού των 909,96 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 29,2 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,31% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,67%. 

Θετική στροφή για τον τραπεζικό δείκτη, με κέρδη 0,10%, καθώς η Alpha Bank ενισχύεται 0,22%, η Eurobank υποχωρεί κατά 0,10%, η Εθνική Τράπεζα κινείται 0,41% χαμηλότερα, ενώ στο +1,29% βρίσκεται η Τρ. Πειραιώς

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley ακόμη και εάν οι τράπεζες εφαρμόσουν πλήρως τις «εντολές» της κυβέρνησης για στεγαστικά δάνεια, προμήθειες και επιτόκια, αυτό θα έχει διαχειρίσιμη επίπτωση στα μεγέθη τους το 2023. 

Την ίδια ώρα η Jefferies παραμένει «ταύρος» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις μετοχές, αν και τονίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις είναι λιγότερο ελκυστικές από αυτές των ομολόγων. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ενισχύεται 2,11% και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,8%, ενώ τα ηνία της αγοράς αναλαμβάνουν ΕΛΠΕ και Motor Oil με άνοδο 2,7% και 1,7% αντίστοιχα. Συνεχίζει τη θετική πορεία ο ΟΤΕ στο +0,54%, ενώ αντίθετα η Coca-Cola HBC υποχωρεί 0,22%, με τη ΔΕΗ στο -0,23% και τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται κατά 0,08%. 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η ενεργειακή κρίση έπληξε την ελληνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο, αλλά παράλληλα κατόρθωσε να αναπτυχθεί με ρυθμό ταχύτερο της ευρωζώνης. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικών τάσεων λόγω Fitch και deals

Θετικός καταλύτης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που φέρνει το αξιόχρεο μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών με συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed.