ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

JPMorgan: Κέρδη 8% - 15% θα έχει ο δείκτης MSCI Greece το 2023

Στην ελληνική οικονομία είναι μικρότερη η αρνητική επίδραση από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξη φαίνονται ισχυρές.

Στο «ραντάρ» των αναλυτών της JP Morgan έχει επιστρέψει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία πενταετία όπου κατέτασσε το ΧΑ μεταξύ των αγορών «υψηλού ρίσκου». 

Στην τελευταία έκθεσή του ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί την προτιμώμενη αναδυόμενη αγορά μεταξύ αυτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), ενώ τοποθετεί την Alpha Bank μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών της για αυτήν την περιοχή. 

Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν ότι η Ελλάδα μοιάζει να έχει ένα πιο ξεκάθαρο και προβλέψιμο μακροοικονομικό υπόβαθρο για το α’ εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής CEEMEA, ενώ εκτιμά ότι ο τραπεζικός τομέας θα έχει αυξημένη κερδοφορία. 

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο που εξετάζει ο MSCI Greece μπορεί να εμφανίσει κέρδη 15% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα το 2023, ενώ στο βασικό σενάριο η άνοδος τοποθετείται στο 8%. 

Η ιδιαίτερα θετική εκτίμηση στηρίζεται στο γεγονός ότι για την ελληνική οικονομία είναι μικρότερη η αρνητική επίδραση από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 φαίνονται ισχυρές καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ ρέουν, η εκκαθάριση των ισολογισμών  των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι ακόμα περιορισμένες.

Στους κινδύνους τοποθετεί το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, που την κάνει ευάλωτη, καθώς και τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, σημειώνεται ότι η εκκαθάριση που έχει κάνει στον ισολογισμό της υποτιμάται από τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και είναι φθηνότερη από τις περισσότερες τράπεζες της ΕΕ, ενώ έχει ισχυρά περιθώρια ανόδου μεσοπρόθεσμα, δεδομένου του υπομοχλευμένου ιδιωτικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΑΓΟΡΕΣ

Αυξάνει την τιμή - στόχο για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,6 ευρώ η JP Morgan

Οι ευοίωνες εκτιμήσεις για την τράπεζα στηρίζονται στα αποφασιστικά βήματα που λαμβάνει η διοίκηση με απώτερο στρατηγικό στόχο την απόδοση επί ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% μέχρι το τέλος του 2023.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.