ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Διψήφια απόδοση από τις μετοχές το 2023 «βλέπουν» οι θεσμικοί επενδυτές

Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν κατά 10% τον επόμενο χρόνο, μετά τη «βουτιά» του 2022 και περιμένουν υπεραπόδοση των τεχνολογικών μετοχών. Σοβαρότερη απειλή ο στασιμοπληθωρισμός.

Ανάκαμψη των μετοχικών αποτιμήσεων κατά 10% αναμένουν για το 2023 οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα του Bloomberg, τονίζοντας, όμως, ότι οι αγορές δεν θα έχουν ένα εύκολο έτος, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να είναι ισχυροί. 

Ένας εκ των βασικών κινδύνων είναι η διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίζει, αν και με πιο χαλαρό ρυθμό, να ενισχύεται, γεγονός που μπορεί να πλήξει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη, με κάποιους εκ των διαχειριστών να εκφράζουν φόβους για σημαντικές απώλειες για τις μετοχές στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Άλλωστε το 2022 είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τις μετοχές με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All – Country World Index να εκτιμάται ότι θα έχει τη χειρότερη πορεία του από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2018, ενώ αναμένεται ότι και ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 θα κλείσει με «φτωχή» απόδοση. 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα σημάδια βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχουν κρατήσει χαμηλά τις τιμές των μετοχών, ακόμη και όταν η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει ορισμένους από τους σκληρούς περιορισμούς της Covid. Επιπλέον, αυξάνονται οι φόβοι ότι η επιβράδυνση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες, τελικά, θα πλήξει την επιχειρηματική κερδοφορία. 

Οι τομείς που θα ξεχωρίσουν 

Όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, οι ερωτηθέντες προτιμούν γενικά τις εταιρείες που μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους μέσω μιας οικονομικής ύφεσης. Οι εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα και οι μετοχές ασφαλειών, υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλής μεταβλητότητας ήταν μεταξύ των επιλογών τους, ενώ ορισμένοι προτίμησαν τις τράπεζες και κάποιες αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ.

Αφού υπέστησαν σφυροκόπημα φέτος καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές μπορεί επίσης να ανακάμψουν, με τους ερωτηθέντες να τονίζουν ότι θα προχωρούσαν σε συγκεκριμένες επιλογές τεχνολογικών μετοχών.  Με τις αποτιμήσεις να παραμένουν σχετικά φθηνές παρά το πρόσφατο ράλι και τις αποδόσεις των ομολόγων να αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, τα τεχνολογικά μεγαθήρια, όπως Apple, Amazon και η Alphabet, αναμένεται να επωφεληθούν, δήλωσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Ορισμένοι είναι αισιόδοξοι για την Κίνα, ιδίως καθώς απομακρύνεται από την πολιτική του μηδενικού covid-19. Η πτώση της κινεζικής αγοράς έχει θέσει τις αποτιμήσεις πολύ κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, το κέρδος 10% που προβλέπεται για τις μετοχές το 2023 θα υπολείπεται των προηγούμενων ανακάμψεων της αγοράς, όπως το 2009 και το 2019.

Για τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες για μια ισχυρότερη απόδοση. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποτελούν τους κύριους δυνητικούς θετικούς παράγοντες. Ανέφεραν επίσης την πλήρη επαναλειτουργία της Κίνας και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως ανοδικούς παράγοντες.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να σημειωθεί στασιμοπληθωρισμός. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την πιο αδύναμη επίδοση των τελευταίων ετών, εξαιρουμένων των περιόδων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του Covid. Το ΔΝΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Οδεύοντας προς το τέλος του έτους, η κατεύθυνση των αγορών εξαρτάται από δύο σημαντικά γεγονότα που έρχονται την επόμενη εβδομάδα - τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη και η απόφαση της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη. Υπάρχουν, όντως, ορισμένες καλές ειδήσεις καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να «παγώνουν» μετά το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

«Ένα διαρκές ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν είναι πιθανό έως ότου ο πληθωρισμός έχει πιο σταθερή πτωτική τάση προς τον στόχο», εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ ανάλογη άποψη εκφράζουν και οι διαχειριστές κεφαλαίων της BlackRock τονίζοντας ότι «το 2022 ξεκίνησε η «αστραπή» της αύξησης επιτοκίων και το 2023 θα καταφθάσει ο «κεραυνός» για την οικονομία. Νομίζουμε ότι οι αγορές θα πρέπει να τιμολογήσουν με μεγαλύτερη σύνεση και πιο προσεκτικά ορισμένα δεδομένα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Γιατί δεν ... συμφέρει το ΧΑ να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά

Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι μόνο τρεις ελληνικές μετοχές καλύπτουν τα βασικά κριτήρια για ένταξη στον δείκτη DM Europe, ενώ αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμη θα οδηγούσε και σε απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος.