ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Δύσκολο το 2023 για τις αγορές, τι εκτιμούν 22 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι

Ύφεση σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Βρετανία, διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και δυσκολίες για την οικονομία της Κίνας οι βασικοί «πονοκέφαλοι» για τις αγορές φέτος.

Οι αγορές ξεκίνησαν το 2023 με σημαντικά κέρδη, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες του 2022, αλλά οι αναλυτές δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι τόσο για τις μετοχές όσο και για αρκετές οικονομίες το τρέχον έτος. 

Όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το Bloomberg, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και εάν έχει προεξοφληθεί η διολίσθηση κορυφαίων οικονομιών σε ύφεση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «πόνος» για τους επενδυτές. Η Barclays Capital εκτιμά ότι το 2023 θα καταγραφεί ως μία από τις χειρότερες για την παγκόσμια οικονομία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η Ned Davis Research τοποθετεί τις πιθανότητες μιας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης στο 65%. Η Fidelity International εκτιμά ότι μια σκληρή προσγείωση φαίνεται αναπόφευκτη.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντείνει την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών, η κοινή άποψη είναι ότι μια ύφεση, έστω και ήπια, θα πλήξει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ δεν εκτιμάται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την αύξηση επιτοκίων ακόμη και εάν ο πληθωρισμός φθάσει στο ζενίθ του. 

Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις οι αναλυτές χωρίζονται σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους. Στους αρκετά αισιόδοξους συγκαταλέγονται οι Goldman Sachs Group, η JPMorgan Chase και UBS Asset Management, οι οποίες θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να γλιτώσει από την ύφεση. 

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αρκετή μεταβλητότητα, με τη Deutsche Bank να βλέπει τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται έως τις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, προτού πέσει κατά 25% το τρίτο τρίμηνο, καθώς θα καταγραφεί ύφεση, αλλά θα επιστρέψει εκ νέου στο επίπεδο των 4.500 μονάδων έως το τέλος του 2023. Καλύτερη αναμένεται ότι θα είναι η πορεία για την αγορά ομολόγων. Αφού εμφάνισαν πέρυσι τις μεγαλύτερες απώλειες στη σύγχρονη εποχή, η UBS Group AG αναμένει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα πέσουν έως και στο 2,65% έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα η φούσκα των κρυπτονομισμάτων είναι, ήδη, εδώ και οι αναλυτές αποφεύγουν ακόμη και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον κλάδο, θεωρώντας ότι το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ακραία κερδοσκοπία και φυσικά η έντονη μεταβλητότητα. 

Οι βασικές εκτιμήσεις για τις αγορές

Οι κορυφαίοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί όμιλοι, εστιάζοντας κυρίως στη Wall Street, αναμένουν τα ακόλουθα για το 2023 στις αγορές στα βασικά τους σενάρια: 

 • Amundi: Το 2023 θα είναι μια χρονιά δύο ταχυτήτων, με πολλούς κινδύνους που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές. Τα ομόλογα επιστρέφουν, οι αποτιμήσεις των αγορών είναι πιο ελκυστικές και μια στροφή της Fed στο πρώτο μέρος του έτους θα πρέπει να προκαλέσει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου.
 • AXA: Μια ύφεση που προκαλείται από τη νομισματική πολιτική μοιάζει με το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο μετά από μια κορύφωση στα τέλη του 2022. Παρόλο που είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι τα μέσα του 2023 η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται και πάλι, θα προειδοποιούσαμε για κάθε υπερβολικό ενθουσιασμό. Πέρα από την κυκλική ανάκαμψη, πολλά διαρθρωτικά ερωτήματα θα παραμείνουν αναπάντητα.
 • Bank of America: Πηγαίνοντας προς το 2023, ένα αναμενόμενο σοκ παραμένει: η ύφεση. Οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Κίνα. Το σοκ της ύφεσης πιθανότατα σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη και η οικονομική ανάπτυξη θα δεχθούν πιέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα, η επαναλειτουργία της Κίνας προσφέρει ανάσα για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.
 • Barclays: Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία κυρίως το 2023. Αναμένουμε ότι οι προηγμένες οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση και προβλέπουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,7%, μια από τις πιο αδύναμες χρονιές για την παγκόσμια οικονομία εδώ και 40 χρόνια. Συνιστούμε τα ομόλογα έναντι των μετοχών, καθώς και μια υγιή κατανομή σε μετρητά.
 • BCA Research: Σε σχέση με τις συγκρατημένες προσδοκίες, η ανάπτυξη θα εκπλήξει θετικά το 2023, καθώς οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, η Ευρώπη θα βιώσει μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την ενεργειακή κρίση και η Κίνα σταματά την πολιτική του μηδενικού covid. Η ανάπτυξη θα εξασθενήσει προς το τέλος του 2023, με πιθανή μια ήπια ύφεση το 2024
 • BlackRock: Αυξάνεται η πιθανότητα μεταβλητότητας τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στις αγορές. Προβλέπεται ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική. Αποφεύγουμε τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή άνοδο. 
 • BNP Paribas: Αναμένουμε ύφεση στην παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023, με αιχμή την ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ, με ανάπτυξη κάτω από το επίπεδο της τάσης στην Κίνα και σε πολλές αναδυόμενες αγορές.
 • Citi: Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο του επιχειρηματικού κύκλου των ΗΠΑ όπου οι φόβοι για τον πληθωρισμό και τη Fed εξασθενούν, αλλά οι φόβοι για ύφεση δεν είναι ακόμη αρκετά έντονοι ώστε να οδηγήσουν σε πτώση των μετοχικών αγορών. Καθώς εισερχόμαστε στο 2023, αναμένουμε ότι οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι ο κινητήριος μοχλός. Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι σε περιουσιακά στοιχεία που είναι πιθανό να υποαποδώσουν σε μια ύφεση στις ΗΠΑ. 
 • Credit Suisse: Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διολισθήσουν σε ύφεση, ενώ η Κίνα θα αναπτυχθεί με χαλαρό ρυθμό. Οι οικονομίες αυτές θα πρέπει να πιάσουν πάτο μέχρι τα μέσα του 2023 και να ξεκινήσουν μια αδύναμη, δειλή ανάκαμψη - ένα σενάριο που στηρίζεται στην κρίσιμη υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση. Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει γενικά χαμηλή το 2023 στο πλαίσιο των αυστηρών νομισματικών συνθηκών και της γεωπολιτικής αναστάτωσης.
 • Deutsche Bank: Η ύφεση που προβλέπουμε εδώ και εννέα μήνες πλησιάζει. Η ύφεση ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία και συνολικά στη ζώνη του ευρώ λόγω του ενεργειακού σοκ που  απορρέει από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Η προσδοκία μας για ύφεση στις ΗΠΑ έως τα μέσα του 2023 έχει ενισχυθεί με βάση τις εξελίξεις από τις αρχές της περασμένης άνοιξης.
 • Fidelity: Οι αγορές θέλουν να πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα υποχωρήσουν και θα αλλάξουν κατεύθυνση, οδηγώντας την οικονομία προς μια ήπια προσγείωση. Αλλά κατά την άποψή μας, η σκληρή προσγείωση παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα το 2023. Η ύφεση είναι πιθανή στις ΗΠΑ και σχεδόν βέβαιη στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Franklin Templeton: Η βασική μας υπόθεση είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα χαλαρώσουν και οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν προσηλωμένες σε αυστηρότερη πολιτική. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πιθανό να είναι η επιβράδυνση της οικονομίας.
 • Goldman Sachs: Αναμένουμε παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 1,8% το 2023, καθώς η ανθεκτικότητα των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με μια ευρωπαϊκή ύφεση και μια ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα.
 • HSBC: Πιστεύουμε ότι οι αγορές έχουν γίνει χαλαρώσει υπερβολικά τόσο όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού και της Fed όσο και τις προοπτικές της ανάπτυξης. Σχεδόν όλοι οι κυκλικοί πρόδρομοι δείκτες μας εξακολουθούν να υποδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη αδυναμία στην πλευρά της ανάπτυξης τα επόμενα δύο έως τρία τρίμηνα. Το θέμα εδώ είναι ότι αυτά τα σήματα δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Η αδυναμία είναι πολύ πιο ευρεία τώρα, γεγονός που μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη πεποίθηση στην έκκλησή μας. Παραμένουμε αποφασιστικά αρνητικοί ως προς τον κίνδυνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
 • JPMorgan: Τα καλά νέα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αναγκαστούν να κάνουν στροφή και να σηματοδοτήσουν μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή το επόμενο έτος, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια διαρκή ανάκαμψη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2023. Τα κακά νέα είναι ότι για να συμβεί αυτή η στροφή, θα πρέπει να δούμε έναν συνδυασμό μεγαλύτερης οικονομικής αδυναμίας, αύξησης της ανεργίας, αστάθειας της αγοράς, μείωσης των επιπέδων των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και πτώσης του πληθωρισμού.
 • Morgan Stanley: Σε ένα περιβάλλον αργής ανάπτυξης, χαμηλότερου πληθωρισμού και νέων νομισματικών πολιτικών, αναμένουμε ότι το 2023 θα έχει ανοδική πορεία για τα ομόλογα, τις αμυντικές μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές.
 • Pimco: Καθώς διανύουμε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Τα μοντέλα του οικονομικού κύκλου της Pimco προβλέπουν ύφεση σε όλη την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους παρά την αυξανόμενη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 • Schroders: Οι συνολικές προοπτικές της αγοράς για το 2023 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed των ΗΠΑ.
 • Societe Generale: Το 2023 θα πρέπει να είναι ένα έτος κατά το οποίο η πραγματική οικονομία επιδεινώνεται τελικά σε μια (ήπια) ύφεση, οι νομισματικές συνθήκες σταδιακά σταματούν να περιορίζονται, ενώ ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται.
 • UBS: Προβλέπουμε παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 2,1% σε ετήσια βάση το 2023, δηλαδή η χαμηλότερη από το 1993. Με 13 από τις 32 οικονομίες που παρακολουθούμε να αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023, η πρόβλεψή μας προσεγγίζει κάτι που μοιάζει με «παγκόσμια ύφεση».
 • UniCredit: Προβλέπουμε μια ήπια τεχνική ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ, ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη αλλά ιδιαίτερα ήπια. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ενισχυμένοι, μεταξύ άλλων από αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, μεγαλύτερη επιμονή στη διαμόρφωση των μισθών και των τιμών και κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
 • Wells Fargo: Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε λίγο μεγαλύτερη σύσφιξη από ό,τι τι τιμολογεί η αγορά. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προβούν σε αυξήσεις όσο υπονοεί η αγορά. Ο πληθωρισμός πέφτει αρκετά γρήγορα στις ΗΠΑ και, όμως, πέφτει ακόμη πιο γρήγορα σε αρκετές άλλες μεγάλες οικονομίες. Ο βασικός ΔΤΚ των ΗΠΑ πέφτει κάτω από το 3% σε ετήσια βάση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Δεν τέλειωσαν τα δύσκολα παρά το ράλι του Ιουλίου στις αγορές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και στην Κίνα αναμένεται «προσγείωση» το β' εξάμηνο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.