ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μετοχές και αγορά χρήματος
Πηγή: Shutterstock

Θετική πορεία για το Χρηματιστήριο, υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης

Σταθεροί πρωταγωνιστές ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη άνω του 1% κινούνται Τρ. Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Motor Oil. Άνω των 940 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, αλλά με κέρδη χαμηλότερα της Ευρώπης όπου ο Stoxx 600 κινείται άνω του +1%.

Θετικό πρόσημο, με πρωταγωνιστές τις  μετοχές ενέργειας αλλά και ορισμένα ακόμη blue chips, με ταυτόχρονη, όμως, υποαπόδοση έναντι της Ευρώπης και στενό εύρος διακύμανσης κινείται η αγορά. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν την πολύ καλή τους πορεία με τον Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 1%, με σταθερούς ηγέτες τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων οι οποίες έχουν κέρδη άνω  του 3%. Ανοδική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,55%. 

Η άνοδος οφείλεται στην αισιοδοξία των αγορών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, καθώς θεωρείται ότι τα προβλήματα λόγω covid θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, αλλά και στην αναπάντεχη, έστω και εάν ήταν οριακή, πτώση της ανεργίας στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σε μία ένδειξη ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει ακόμη αρκετές αντοχές. 

Στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης στις 15:27 εμφανίζει κέρδη 0,59% στις 941,66 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με χαμηλό στις 936,79 μονάδες και υψηλό στις 943,63 μονάδες. Βελτιωμένη σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών στα 28,5 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,67% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +0,10%. 

«Μαζεύει» την άνοδό του στο +0,72% ο τραπεζικός δείκτης, καθώς σε ορισμένες μετοχές πάνω από ένα επίπεδο βγήκαν πωλητές. Κέρδη 0,78% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,93%, την Εθνική Τράπεζα να έχει οριακή πτώση 0,05% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,49% υψηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτωρ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, άνω του 1% κινούνται ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΟΛΠ. Στο +0,89% περιορίζει τα κέρδη του ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο +0,76%, ενώ αντίθετα στο «κόκκινο» γύρισε εκ νέου η Coca-Cola HBC με απώλειες 0,58%, γεγονός που «βαραίνει» αρκετά την αγορά. 

Παρά την πολύ καλή πορεία των αγορών στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους, οι αναλυτές παραμένουν αρκετά συγκρατημένοι για το 2023, καθώς φοβούνται ότι οι οικονομίες ΗΠΑ, ευρωζώνης και Βρετανίας θα διολισθήσουν σε ύφεση, ενώ η Κίνα θα χαλαρώσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξής της, γεγονός που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου και τις αγορές. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων
ΟΛΠ
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΛΠ: Τι «φρενάρει» τη μετοχή παρά τα ισχυρά μεγέθη και το γεμάτο ταμείο

Η μετοχή του ΟΛΠ υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη παρά τα αυξημένα κέρδη, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και την πρόοδο επενδύσεων. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, η πτώση όγκων και οι προσδοκίες για υψηλότερο μέρισμα στο επίκεντρο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

«Φωτιές» στο ταμπλό από εκθέσεις, έρχεται αναβάθμιση για ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ

Οι εκθέσεις των αναλυτών βάζουν «φωτιά» στο ταμπλό, με τράπεζες και ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο. Η JP Morgan βλέπει τη ΔΕΗ σε αναβαθμισμένο δείκτη MSCI, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύεται ακολουθώντας τα χνάρια της Euronext.