ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Η αθόρυβη άνοδος του ΧΑ: Πώς έφτασε σε απόσταση 3% από τα υψηλά 8ετίας

Πολύ κοντά στο κρίσιμο όριο των 973 μονάδων βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τον πόλεμο. Κλειδί οι μετοχές της ενέργειας, που δίνουν παλμό στην αγορά και πρωταγωνιστούν σε κέρδη και deals.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το θετικό κλείσιμο του 2022, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε καλά και το νέο έτος και μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για να προσδώσουν μεγαλύτερη ποιότητα στην εν λόγω κίνηση, πλέον η αγορά δείχνει απελευθερωμένη τεχνικά, κατοχυρώνοντας διαδοχικά τις 930 και κατόπιν τις 940 μονάδες στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους.

Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά από την πάνω πλευρά και πλέον απέχει μόλις 3% από τα υψηλά των 973 μονάδων που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, επίπεδα που είναι και το υψηλότερο της 8ετίας, καθώς σε αυτά είχε να ξαναβρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2014. Η ελληνική αγορά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλείνει την «ψαλίδα» των απωλειών λόγω του πολέμου, ενώ σε παρόμοια κίνηση βρίσκονται και οι διεθνείς αγορές, κυρίως οι ευρωπαϊκές που τελευταία δείχνουν στοιχεία μερικής αυτονόμησης έναντι των δεικτών της Wall Street.

Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, τόσο των δύο πρώτων συνεδριάσεων του έτους όσο και σχεδόν όλων των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως του Δεκέμβρη, είναι ότι λείπουν οι πωλητές, οπότε ακόμη και με σχετικά μικρούς όγκους και τζίρους, δείκτες και μετοχές κινούνται με ευκολία υψηλότερα.

Χωρίς ουσιαστική συνδρομή των τραπεζών, καθώς ο κλάδος διόρθωσε σε ποσοστό 1,93% τον Δεκέμβριο, ενώ κερδίζει 2,23% το νέο έτος, στην αγορά συνεχίζεται το «χτίσιμο» θέσεων σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας και δη της ενέργειας και των υποδομών, οι οποίες άλλωστε πρωταγωνίστησαν και το περασμένο έτος.

Χθες, ο Γ.Δ. έκλεισε για πρώτη φορά από τις 21 Απριλίου 2022 πάνω από τις 940 μονάδες και συγκεκριμένα στις 943,82 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,82%, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέα υψηλά οκτώμισι μηνών, έχοντας πλέον φτάσει μια ανάσα από τον «κόμβο» των 950 μονάδων.

Πολλά κυρίαρχα blue chips κινούνται ήδη σε επίπεδα που είχαν προ του πολέμου, όπως η Motor Oil, που έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 42 μηνών, καθώς μετά το +58,66% του 2022, κερδίζει 3,21% το πρώτο διήμερο του νέου έτους, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos έκλεισαν αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 20,80 και 20,40 ευρώ αντίστοιχα.

Και η ΓΕΚ Τέρνα (παρά τη μικροδιόρθωση χθες) κινείται πάνω από τα επίπεδα που είχε πριν την έναρξη του πολέμου καθώς στα 11 ευρώ είχε να ξαναβρεθεί από τον Νοέμβριο του 2007 (υψηλά 15ετίας), όπως και η Jumbo κινείται πάνω από τα επίπεδα που είχε πριν την έναρξη του πολέμου, καθώς και οι Helleniq Energy, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ κ.α.

Ο λόγος που ο Γ.Δ. βρίσκεται πιο κάτω από τα υψηλά 8ετίας και τις 973 μονάδες είναι ο τραπεζικός δείκτης που υπολείπεται 11,66% από τα υψηλά των 752 μονάδων της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά και το γεγονός πως μετοχές – οδηγοί της αγοράς, όπως οι Coca Cola HBC και ΟΤΕ έχασαν 27,10% και 9,90% αντίστοιχα το 2022.

Ο ΟΤΕ υποχωρεί άνω του 20% από τις 29 Απριλίου όταν και είχε βρεθεί στο υψηλό των 18,50 ευρώ, ενώ η Coca Cola HBC που επλήγη καταλυτικά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έκλεισε το εργοστάσιό της στη Ρωσία, χάνει 30% από τα 32 ευρώ που είχε βρεθεί στις 13 Ιανουαρίου 2022. Έτσι, ο FTSE 25 είναι 3,5% χαμηλότερα από τα υψηλά των 2.384,15 μονάδων που είχε βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022.

Η αγορά λοιπόν ποντάρει στις μετοχές εταιρειών ενέργειας, διυλιστηρίων, υποδομών και κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, έχοντας παρουσιάζει ιστορικά υψηλά μεγέθη σε επίπεδο εννεαμήνου, με τις Motor Oil και Helleniq Energy να «διαλύουν» κάθε προηγούμενο σε τζίρους και κέρδη ασχέτως κλάδων, ενώ ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας «δίνει» και τα περισσότερα deals.

Στον κλάδο έγιναν οι σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις το 2022, όπου εταιρείες όπως Ελλάκτωρ και Intrakat άλλαξαν χέρια ή έγινε πολύ σημαντική μετοχική αλλαγή, ενώ ευρύτερα στον κλάδο έγιναν πάνω από είκοσι μικρά ή μεγαλύτερα deals. Τώρα, ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, καθώς επίκεινται οι εξελίξεις με την επικείμενη πώληση (συνοδεία δημόσιας πρότασης) της Τέρνα Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund, ενώ μέσα στις επόμενες 27 ημέρες θα ξέρουμε αν θα κάνει η ΔΕΗ τη μεγάλη κίνηση στη Ρουμανία με την απόκτηση της Enel Romania, μπαίνοντας σε μια αγορά και μια οικονομία με ισχυρό momentum και μεγάλες προοπτικές.

Η μετοχή της ΔΕΗ, σύμφωνα με αναλυτές, πιέστηκε υπερβολικά το 2022 όταν και έχασε το 30% της αξίας της, έχοντας πολύ χειρότερη εικόνα από τον ευρωπαϊκό κλάδο utility  όπου οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 11%. Η μετοχή κερδίζει κοντά στο 6% το πρώτο διήμερο του 2023 κάνοντας ράλι +4,04% χθες με κλείσιμο στα 6,94 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 5 Μαΐου 2022, ήτοι οκτώ μήνες πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. που έκλεισε με άνοδο 4,08% το 2022, το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου έκλεισε ανοδικά, μολονότι το Δεκέμβριο οι ξένες αγορές διόρθωσαν. Ο Γ.Δ. κερδίζει το τελευταίο τρίμηνο και έως χθες σε ποσοστό 19%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +20,10%, ο Mid Cap είναι στο +14,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 28,20%.

Κλείνουν την «ψαλίδα» των απωλειών λόγω πολέμου οι διεθνείς αγορές

Θετικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές που χθες σημείωσαν νέα άνοδο, λαμβάνοντας ώθηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες που ενίσχυσαν το δείκτη Stoxx 600, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, είδε επιβράδυνση του πληθωρισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και μάλιστα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2% κλείνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 14.181,67 μονάδες με άνοδο 0,80%, ο γαλλικός CAC κέρδισε 0,4% στις 6.623,89 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100, στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,37% στις 7.554,09 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν κάποια σημάδια μερικής αυτονόμησης και στο ξεκίνημα του έτους έναντι της Wall Street, η οποία χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς τη Δευτέρα είχε αργία, παρασύρθηκε από την πτώση της Apple Inc και των ενεργειακών μετοχών.

Ασφαλώς, η μεγάλη εικόνα που «τραβάει» όλους τους τελευταίους μήνες τις αγορές προς τα πάνω, δεν είναι άλλη από τη διαρκή αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, που το πρώτο εξάμηνο του 2022 κόντεψε να τινάξει στον αέρα οικονομίες, χώρες και επιχειρήσεις.

Ο καιρός σε όλη την Ευρώπη είναι ασυνήθιστα καλός, με αποτέλεσμα οι φόβοι για μεγάλες εκτροπές στο θέμα της ενέργειας, προς το παρόν να είναι υποβαθμισμένοι και η ενεργειακή «αποκοπή» από το αέριο της Ρωσίας να φαίνεται πλέον διαχειρίσιμη.

Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν διαρκώς, ενώ και οι μεγάλοι φόβοι για τη βιομηχανία της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν «ταβανώσει», δηλαδή εκτιμάται ότι έχουν περάσει τα χειρότερα. Οι αγορές λοιπόν, που πάντα λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί πολλούς μήνες πριν τις εκάστοτε εξελίξεις, συνεχίζουν να κλείνουν την… ψαλίδα των απωλειών λόγω του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η χρονιά που το ΧΑ «νίκησε» τις αγορές: Πώς κατάφερε να κλείσει με κέρδη

Δύο φορές «επέστρεψε» το ΧΑ από απώλειες περί το 12% μέσα στο 2022 και κράτησε θετικό πρόσημο, ενώ διεθνώς οι μετοχές έχασαν το 20% της αξίας τους. Απώλειες για τους leaders, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, στήριξη από τράπεζες και ενέργεια.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμια... επέλαση πωλητών στις αγορές και ξαφνικό «χτύπημα» αγοραστών

Το ξαφνικό άλμα του Nasdaq κατά 3,4% και οι ανοδικές τάσεις από το πρωί στην Ασία δίνουν εικόνα αντίδρασης μετά τις μεγάλες χθεσινές πιέσεις. Ο ρόλος των κυρώσεων και της Fed. Η μεγάλη πτώση στην Αθήνα και οι εκτιμήσεις δύο αναλυτών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.