ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πολιορκεί τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο με οδηγούς τράπεζες - ενέργεια

Εντυπωσιακά κέρδη για αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 3%. Σε ψηλά επίπεδα και η αξία συναλλαγών.

Με τράπεζες, ενέργεια και βιομηχανία να κρατούν τα ηνία η αγορά άγγιξε το επίπεδο των 1.000 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε πολύ καλά επίπεδα.  

Ταυτόχρονα το ΧΑ συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,28%, ενώ ο DAX έχει κέρδη 0,15%. «Στασιμότητα» καταγράφεται στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον S&P 500 να υποχωρεί μόλις 0,04%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:25 εμφανίζει κέρδη 1,84% στις 997,07 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του χαμηλού των 982,50 (+0,33%) μονάδων και του υψηλού των 999,67 μονάδων (+2,11%). Στα 67,19 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, ενώ ξεχωρίζει «πακέτο» του ΟΠΑΠ αξίας 6,6 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,76% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,93%. 

Στο +3,07% ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται στο 5%, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, στον απόηχο και τις εκτίμησης ότι θα επιστρέψει η παροχή μερισμάτων. Άνοδος 3,68% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,61%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 3,43% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 4,74% υψηλότερα. 

Μιλώντας για το ζήτημα των μερισμάτων, ο επικεφαλής της ΤτΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε, συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και συνυπολογίζοντας τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ΤτΕ θεωρεί ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων (τις οποίες ήδη δρομολογούν οι τράπεζες).

Έντονη μεταβλητότητα για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του 5%, γύρισε σε αρνητική πορεία και πλέον εμφανίζει κέρδη. Ράλι για τη μετοχή της Sarantis με κέρδη άνω του 5%, ενώ άνω του 3% κινούνται οι τίτλοι των ΔΕΗ, Viohalco και Lamda. Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τη Τιτάν και την ΕΥΔΑΠ, ενώ υψηλότερα του 1% ενισχύονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Στο +0,50% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ με κέρδη 0,68%, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύεται 0,69%. Μοναδικές μετοχές με αρνητικό πρόσημο είναι αυτές των ΟΛΠ στο -0,24% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο -0,20%. 

Η αγορά μοιάζει να προεξοφλεί ότι η έκθεση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία που «βγαίνει» την Παρασκευή θα είναι ιδιαίτερα θετική με πιθανότητα ακόμη και αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. 

Τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διευρύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία αφορούσε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και αγοράς εργασίας, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον η Ελλάδα δεν αλλάξει, λόγω των εκλογών, προσανατολισμό στην οικονομική της πολιτική, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μείωση έμμεσων φόρων αλλά και επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ