ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο στον απόηχο Fitch και deals

Σταθερά σε ανοδική τροχιά η αγορά παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Κέρδη άνω του 1% για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Mytilineos. Πιέσεις για Ελλάκτωρ.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αλλά και η ολοκλήρωση του deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ από την Ελλάκτωρ αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν το θετικό πρόσημο στην αγορά. 

Το διεθνές, όμως, κλίμα είναι αρνητικό καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων Fed, ΕΚΤ αλλά και Τράπεζας της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα και του σήματος που θα δώσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,43%. Απώλειες και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,75%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:27 ενισχύεται 0,27% στις 1.018,20 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,31% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,74%. 

Απώλειες % για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,96%, τη Eurobank να έχει απώλειες 0,08%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,28% χαμηλότερα, ενώ στο -0,11% κινείται η Τρ. Πειραιώς

Πτωτικές τάσεις και απώλειες 1,83% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, μετά και την επίσημη ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη με τους Δ. Κούτρα και Wade Adams, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα ΑΚΤΩΡ. Σημειώνεται ότι η φημολογία για μία τέτοια κίνηση έχει οδηγήσει τη μετοχή της Ελλάκτωρ σε κέρδη 25% από την αρχή του 2023. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Mytilineos. Στο -0,18% κινείται η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 0,80%, ενώ 0,66% υψηλότερα κινείται ο ΟΠΑΠ

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο, εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market), αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 19 συνεδριάσεις του 2023, μόλις σε τέσσερις ο Γ.Δ. έχει κλείσει αρνητικά, οι δύο εκ των οποίων με το ανεπαίσθητο -0,06% και -0,01% αντίστοιχα, στοιχείο που μαρτυρά τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί. Ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 9,22%, ξεχωρίζοντας σχεδόν απ’ όλες τις αγορές του εξωτερικού, ο FTSE 25 κερδίζει 9,20%, ο Mid Cap είναι στο +9,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί την κούρσα με κέρδη 17,15%.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «BB+», δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος τις καλύτερες από το προβλεπόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις, τη μεγάλη μείωση του χρέους και τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, σημειώνει την εξασθένηση του πολιτικού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, καθώς, όπως εκτιμά, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν θα ανατρέψει την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.