ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams - Κούτρα αρχίζει η Ελλάκτωρ

Η συμφωνία, που αν οριστικοποιηθεί θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο αφού την Άκτωρ την αναλαμβάνουν στρατηγικοί επενδυτές με εμπειρία στον χώρο και οικονομικά ισχυροί. 

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τους Δ. Κούτρα και Wade Adams για την πώληση της Άκτωρ εισέρχεται η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. 'Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία στόχος είναι να υπάρξει σύντομα συμφωνία που αν συμβεί θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η Ελλάκτωρ, «η διοίκηση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε σε συνέχεια της από 26.01.2023 ανακοίνωσής της, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και διαβεβαίωσε ότι «θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας». 

Η συμφωνία, που αν οριστικοποιηθεί θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ,  θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο αφού την Άκτωρ την αναλαμβάνουν στρατηγικοί επενδυτές με εμπειρία στον χώρο και οικονομικά ισχυροί. 

 

Οι Ολλανδοί, με την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ κατάφεραν να εξυγιάνουν την εταιρεία που αποτελούσε τα τελευταία χρόνια «βαρίδι» για τον όμιλο με τα ζημιογόνα αποτελέσματα που κατέγραφε κάθε χρόνο. Ήδη, στο 9μηνο του 2022 η εταιρεία είχε σχεδόν μηδενίσει τις λειτουργικές της ζημίες.

Επιθυμούσαν όμως να απεμπλακούν γιατί οι κατασκευές είναι μια δραστηριότητα που φέρνει κέρδη με κόπο, την ίδια ώρα που εύκολα μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Αρκεί μόνο μια καθυστέρηση σε ένα έργο από εξωγενή παράγοντα για να καταστήσει ανενεργά τα εργοτάξια και όλος ο σχεδιασμός να πάει πίσω. Τώρα μάλιστα με τα αυξημένα κόστη λόγω των ανατιμήσεων των υλικών, η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολή.

Η Ελλάκτωρ, η οποία διατηρεί δραστηριότητες στις παραχωρήσεις και το real estate και εκεί θα επικεντρωθεί στο μέλλον, χρειάζεται μια κατασκευαστική εταιρεία για συνεργάτη. Οι παραχωρήσεις της Ελλάκτωρ,  όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός, απαιτούν τη συνδρομή μιας τεχνικής εταιρείας για τη συντήρηση του δρόμου, ενώ ο επενδυτικός βραχίοντας της Ελλάκτωρ στο real estate, η Reds, έχει μπροστά της μεγάλα κατασκευαστικά projects που θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όπως  το Κτήμα Καμπά, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου και η εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου.

Αυτά τα έργα θα τα εκτελούσε η Άκτωρ. Τώρα που θα πωληθεί η Άκτωρ, οι Ολλανδοί επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν μια προνομιακή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες προς όφελος και των δύο πλευρών. Φαίνεται λοιπών πως οι όροι της συνεργασίας αυτής «κλείδωσαν» και έδωσαν το προβάδισμα στην «κούρσα» για τον έλεγχο της Άκτωρ στο σχήμα Wade Adams και Δ. Κούτρα.

Με την επικείμενη πώληση της Άκτωρ οι Ολλανδοί εισπράττουν ένα ικανοποιητικό τίμημα και σε συνδυασμό με το μηδενικό δανεισμό μετά την πώληση της Άνεμος σχεδιάζουν την Ελλάκτωρ της επόμενης μέρας. Με δραστηριότητες στις παραχωρήσεις μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία θα αλλάξει όνομα, στο περιβάλλον μέσω της Ηλέκτωρ και στο real estate με τη Reds

Η κυπριακή Wade Adams είναι ένας ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος με δραστηριότητα κυρίως στη Μέση Ανατολή και τζίρο 500 εκατ. ευρώ.  Επικεφαλής του ομίλου είναι ο κ. Κύπρος Τσέντας. Εδώ και χρόνια η Wade Adams  έψαχνε τρόπο να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Είχε μάλιστα κάνει κρούση στην παλαιά διοίκηση της Intrakat να αγοράσει τον ενεργειακό της τομέα, ενώ μαζί με την Intrakat διεκδίκησαν έργα υποδομής στο Ελληνικό.

Μετοχικά οι Κύπριοι θα έχουν τη μερίδα του λέοντος και ο κ. Κούτρας θα ασκεί το management. Στόχος του να καταστήσει κερδοφόρα τα έργα που έχει αναλάβει η Άκτωρ τα οποία δεν είναι και λίγα αφού το ανεκτέλεστο της εταιρείας φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό, οι νέοι μέτοχοι γνωρίζοντας άριστα τις ιδιαιτερότητες του κλάδου να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια την Ακτωρ λόγω των αυξημένων αναγκών εκτέλεσης των έργων.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από όταν ο Δ. Κούτρας αποχώρησε από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, χάνοντας τη μάχη για τον έλεγχο του ομίλου από την οικογένεια Καλλιτσάντση. Επανέρχεται τώρα για να αναλάβει την Άκτωρ την οποία πρωτοδιοίκησε σε ηλικία 35 ετών. Λείπει πέντε  χρόνια αλλά όπως λένε παράγοντες του χώρου που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, θα βρεθεί σε ένα γνώριμο περιβάλλον αφού σε νευραλγικές θέσεις της τεχνικής εταιρείας βρίσκονται παλαιοί του συνεργάτες.

Υπενθυμίζεται πως το σχήμα Wade Adams και Δ. Κούτρα έχει έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία για να εξαγοράσει τη Δομική Κρήτης. Ενόψει όμως του μεγάλου deal της Ακτωρ οι διαδικασίες έχουν «παγώσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξετάζει όλες τις επιλογές για το 25% του κλάδου των ΑΠΕ η Ελλάκτωρ

Η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έως και την 31.03.2023.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Καθήκοντα CEO στην ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος

Διοικητικές αλλαγές στον ΑΚΤΩΡ με τον κ. Απόστολο Τζάβελλο να αναλαμβάνει τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (Chief Operating Officer), ενώ παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης ο κ. Γεώργιος Κωτούλας.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Σύμβαση για αμερικάνικο έργο στην αεροπορική βάση της Λάρισας

Η σύμβαση που υπέγραψε η ΑΚΤΩΡ με την αμερικάνικη Environmental Chemical Corp. είναι ύψους 19.520.000 ευρώ και αφορά στην κατασκευή υπόστεγων πολλαπλής χρήσης και βελτιώσεις τροχιοδρόμων στην αεροπορική βάση Λάρισας.