ΓΔ: 1222.12 -1.14% Τζίρος: 48.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στον αστερισμό των deals το Χρηματιστήριο, μεγάλα κέρδη και εκτίναξη τζίρου

Η εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από την Intracom, οι «μάχες» στη MIG, οι μετοχικές ανακατατάξεις στην Attica Bank σηματοδοτούν την εντεινόμενη κινητικότητα. Στο 11% τα κέρδη του Δείκτη φέτος με ημερήσιες συναλλαγές σχεδόν 100 εκατ.

Σε γόνιμη περίοδο δημιουργικού αναβρασμού και μεγάλης κινητικότητας βρίσκεται το χρηματιστήριο, καθώς πέραν του τομέα της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών που βρίσκονται μόνιμα στο προσκήνιο, νέοι κλάδοι βρίσκονται σε ανασύνταξη όπως ακίνητη περιουσία, ακτοπλοΐα αλλά και τράπεζες.

Η αγορά κυριαρχείται από πολύ έντονες διεργασίες σε αυτούς τους κλάδους, καθώς μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου στην Intrakat και τις κινήσεις που επίκεινται στον όμιλο Ελλάκτωρ με την πιθανή πώληση της Άκτωρ, αυτή την εβδομάδα υπήρξαν σημαντικές κινήσεις από την Intracom Holdings που «μπήκε» στην Κλουκίνας Λάππας με στόχο τη δημιουργία της Intracom Properties, ενώ και στη MIG υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο νέων «παικτών» στη μετοχή.

Την ίδια ώρα, στην Attica Bank είναι επίσης μεγάλες οι αλλαγές, καθώς μετά την αποχώρηση της εταιρείας Ellington Solutions A.E., το εφοπλιστικό σχήμα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη ενδιαφέρεται για «χτίσιμο» θέσεων, ενώ αυτή την εβδομάδα επίσης ανακοινώθηκε πως η Παγκρήτρια συγχωνεύεται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει βγει από μια δεκαετία… γύψου και απομόνωσης, οπότε τώρα «τρέχει» να καλύψει το χαμένο έδαφος, σε μια συγκυρία που γίνεται κοσμογονία αλλαγών διεθνώς. Το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργεί ως επιταχυντής εμπροσθοβαρών αλλαγών, οπότε ολόκληροι κλάδοι θα αλλάξουν φυσιογνωμία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Όλες αυτές οι διεργασίες δημιουργούν κλίμα αφύπνισης στο χρηματιστήριο το οποίο ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου έκανε την υπέρβαση ξεπερνώντας τον κόμβο των 1.000 μονάδων, ενώ παρά το ράλι, συνέχισε ανοδικά και το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου, εκπλήσσοντας με την ανθεκτικότητα της δυναμικής.

Οι όγκοι και οι τζίροι της αγοράς μαρτυρούν τη δραστηριοποίηση πολύ ισχυρών παικτών και αυτό είναι το πλέον «ασφαλές» κριτήριο ποιότητας, αλλά και η ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στην αγορά. Από τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του περασμένου Δεκέμβρη και τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του 2022, φέτος ο μέσος τζίρος πλέον διαμορφώνεται στα 95,4 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 122,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις τρεις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έγιναν συναλλαγές άνω των 400 εκατ. ευρώ συνολικά. Χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 118,1 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 46,7 εκατ. ευρώ, τον FTSE 25 να διακινεί 98,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Mid Cap συνέχισε την πορεία αφύπνισης, διακινώντας τζίρο 12,39 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση Πέμπτης ο τζίρος ήταν στα 145,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε ανέλθει στα 156 εκατ. ευρώ!

Στην αγορά σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονται κινήσεις θεσμικών, πολλαπλά πακέτα αλλά και μεγάλες πρωτοβουλίες εξαγοράς ολόκληρων εισηγμένων, όπως γίνεται αυτό το διάστημα με την εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από τον όμιλο Intracom Holdings. Οι κινήσεις της Intracom, που πρωτίστως στοχεύουν στη δημιουργία αξίας στον κλάδο του real estate, έδωσαν μεγάλη ώθηση στις μετοχές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των ακινήτων, οδηγώντας τις σε ράλι αφύπνισης.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για έναν κλάδο που μολονότι έχει ελκύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια την τελευταία τριετία, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, εκδόσεων ομολόγων αλλά και μέσω κάποιων νέων εισαγωγών, εντούτοις – χρηματιστηριακά – παραμένει κοντά στη μετριότητα.

Χθες στον Large Cap η Ελλακτωρ (που σύμφωνα με το ρεπορτάζ σκοπεύει να δώσει περαιτέρω έμφαση στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων μέσω της Reds) έκλεισε με ράλι +6,34%. Στον Mid Cap, η Dimand που είχε πιεστεί πολύ εσχάτως αντέδρασε με δύναμη κλείνοντας στο +7,06%, η Premia Properties ενισχύθηκε κατά +6,19%, η Intracom Holdings που έχει γίνει μια επενδυτική εταιρεία με έμφαση και στο real estate ενισχύθηκε κατά +5,37%, η Intrakat +4% και η Briq Properties +1,52%. Ένας ισχυρότατος κλάδος λοιπόν δείχνει να ξυπνάει, αλλά φυσικά το ζητούμενο είναι η διάρκεια.

Από εκεί και πέρα, εντύπωση έκανε το νέο limit up της Attica Bank που έκλεισε στο +30% και στα 0,1820 ευρώ, έχοντας απόδοση 165,31% το 2023. Η MIG, μέσα στις τελευταίες εφτά συνεδριάσεις καταγράφει ιλιγγιώδη άνοδο 78,82% με αυξημένους όγκους, μετά την απόκτηση ποσοστού που ξεπερνά το 5% από την εφοπλιστική οικογένεια Ηλιόπουλου, που εκτιμάται ότι έχει στόχο να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα και κυρίως την πώληση της Attica Group.

Η τελευταία υποχωρεί στο ταμπλό σε ποσοστό 17,71% το τελευταίο τριήμερο, ενώ και η ΑΝΕΚ που επίσης επηρεάζεται χάνει 10% το διήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.033,44 μονάδες με άνοδο 0,37%, ο Large Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.514,26 μονάδες με άνοδο 0,41%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.573,07 μονάδες με άνοδο 0,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το διαρκές ράλι που είχε φέρει κέρδη έως 25% φέτος, διόρθωσε σε ποσοστό 0,88% με κλείσιμο στις 793,88 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,77%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,26%, ο Mid Cap +1,41% και ο τραπεζικός +5,79%. Σε επίπεδο 2023, ο Γ.Δ. κερδίζει ήδη 11,15%, ο FTSE 25 είναι στο +11,67%, ο Mid Cap στο +11,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 23,94%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ακίνητα, νέος ισχυρός κλάδος στο ΧΑ: Έρχεται... βροχή νέων εισαγωγών

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο του real estate με ισχυρό «όπλο» τη νομική μορφή των ΑΕΕΑΠ που παρέχει ισχυρά φορολογικά πλεονεκτήματα. Ποιες είναι οι εταιρείες που παίρνουν σειρά για εισαγωγή. Εξετάζεται αναμόρφωση του κλαδικού δείκτη.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα πονταρίσματα στο Χρηματιστήριο: Κέρδη έως 23% σε έξι συνεδριάσεις

Μετά τις τράπεζες, βγαίνουν στο προσκήνιο οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με σημαντική αύξηση τζίρων και υψηλές αποδόσεις. Θα βγουν κερδισμένες από την ανάπτυξη, ενώ είχαν το 2022 αποτελέσματα - ρεκόρ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ακάθεκτο στην άνοδο το Χρηματιστήριο, νέα πονταρίσματα σε blue chips

Ευχάριστη έκπληξη ο τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση, προσέγγισε τα 100 εκατ. παρά τις αργίες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Νέα άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 1,25%, παρά την υστέρηση των τραπεζικών μετοχών.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 24 μετοχές που έκλεψαν την παράσταση στο εκρηκτικό μετεκλογικό ράλι

Διψήφιες αποδόσεις έως και 36,8% από 24 μετοχές στις πέντε συνεδριάσεις μετά τις εκλογές. Σχεδόν 1 δισ. οι συναλλαγές σε πέντε ημέρες. Κέρδη 7,82% για τον Γενικό Δείκτη με άνοδο σε υψηλά εννέα ετών.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Μετεκλογικό ράλι σχεδόν 8% στο ΧΑ με ημερήσιες συναλλαγές 200 εκατ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες, που είναι νέα υψηλά εννέα ετών. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες με άνοδο 3,10%. Ξεχώρισαν οι μετοχές των Alpha Bank (+6,25%) και ΔΕΗ (+4,33%).
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεβάνς μετοχών της πραγματικής οικονομίας, νέα κινητικότητα στα deals

Μετατόπιση επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ποιες μετοχές έκλεισαν χθες με κέρδη έως 8,71%. «Κλειδώνουν» επιχειρηματικές συμφωνίες.