ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
Φωτο: Orilina Properties

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.

Μια ακόμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) περνά το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου, ευελπιστώντας να έχει καλύτερη πορεία από ομοειδείς εταιρείες, των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται με μεγάλα discounts σε σχέση με την καθαρή εσωτερική τους αξία (NAV) και αδυνατούν να προσεγγίσουν έστω και την τιμή εισαγωγής.

Πρόκειται για την Orilina AEEAΠ που ιδρύθηκε το 2018 και μετά από παρατάσεις που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή το διάστημα 4-6 Δεκεμβρίου. 

Η εταιρεία εισέρχεται στο ΧΑ σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την αγορά, αλλά η δυσκολία κάλυψης της έκδοσης της Trade Estates ΑΕΕΑΠ που προηγήθηκε δημιουργεί προβληματισμό. Η Orilina θα εκδώσει έως 32.200.000 νέες μετοχές με το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών να έχει οριστεί μεταξύ 0,91 - 0,95 ευρώ.

Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν οι ειδικοί επενδυτές εντός του εύρους της τιμής διάθεσης στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών. Επίσης, θα εκδοθούν 1.018.440 μετοχές που θα προέλθουν από την κεφαλαιοποίηση μη διανεμηθέντων κερδών παρελθουσών χρήσεων και οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν σε δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και σε τέσσερα επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας.

Μετά τη δημόσια προσφορά οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Παντοπούλου- θα ελέγχουν το 50,64%, οι λοιποί μέτοχοι που δεν προσμετρώνται στη διασπορά το 23,14%, το 0,74% θα αντιστοιχεί στους κατόχους των δωρεάν μετοχών και το free float θα διαμορφωθεί στο 25,47%. 

Στον όμιλο ανήκουν 15 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 70.311 τ.μ με συνολική αξία χαρτοφυλακίου στις 30/06/2023 στα 137,46 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα και γραφεία. Μισθωτές είναι μεγάλες εταιρείες όπως Ελλάκτωρ, Κορρές, Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επίσης και εταιρείες λιανικής όπως Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Jumbo, Dixons, Green Cola Hellas κ.α. Οι όμιλοι Σκλαβενίτης και Ελλάκτωρ συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 61% των ετήσιων εσόδων του χαρτοφυλακίου της Orilina. 

Με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης των 0,95 ευρώ, τα συνολικά έσοδα της αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε 30.590.000. Aν εξαιρεθούν οι δαπάνες έκδοσης 0,8 εκατ. ευρώ, το καθαρό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 3 ετών για τις ανάγκες χρηματοδότησης δύο επενδύσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία στον χώρο του Ελληνικού. 

Πώς θα αξιοποιηθούν τα αντληθέντα κεφάλαια

Ειδικότερα, τα 27,3 εκατ. θα διατεθούν από την εταιρεία εντός 36 μηνών για την πρώτη επένδυση που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ, με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795,21 τ, μέτρων.  Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, πρόκειται για οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής («sea plaza», «running loop»), διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο. Η συγκεκριμένη επένδυση θα προσεγγίσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. θα διατεθούν από την Orilina εντός 24 μηνών για την δεύτερη επένδυση που αφορά στην ανέγερση Ιδιωτικής Λέσχης Μελών συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ με υπόγειους βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο επιφανείας 24.553 τ.μ, όμορο με το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς κατοικίες.

Στο τέλος του 2022 η εταιρεία σύναψε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ, ευρώ, επταετούς διάρκειας για να χρηματοδοτήσει τις δύο επενδύσεις στο Ελληνικό. Μέχρι της 30.06.2023 ο όμιλος έχει εκταμιεύσει 7,5 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή και των δύο έργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024. Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία στοχεύει επίσης και σε κάποιες προπωλήσεις κατοικιών. Σχετικά με το μελλοντικό ακίνητο της Ιδιωτικής Λέσχης Μελών, ενδέχεται να διατεθεί ποσοστό 10% σε τρίτους, με το υπόλοιπο ποσοστό προοριζόμενο για μακροχρόνια διακράτηση.

Η εταιρεία θα εισαχθεί στο ΧΑ με ίδια κεφάλαια στα 152 εκατ. ευρώ και εσωτερική αξία μετοχής περίπου στο 1,10 ευρώ. Ετσι το discount σε σχέση με την ανώτατη τιμή διάθεσης (0,95 ευρώ) διαμορφώνεται στο 14% ή στο 17% σε σχέση με την κατώτατη τιμή διάθεσης (0,91 ευρώ).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία,  οι ΑΕΕΑΠ διανέμουν στους μετόχους τους τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών. Η γενική συνέλευση της εταιρείας  στις 11/09/2023  αποφάσισε ομόφωνα την διάθεση στους μετόχους, ετησίως, τουλάχιστον του 90% των ετήσιων καθαρών προς διανομή κερδών της εταιρείας. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα της χρήσης του 2023.

Σύμβουλος έκδοσης και συντονιστής κύριος ανάδοχος είναι η Optima Bank, κύριοι ανάδοχοι η Βeta ΑΧΕΠΕΥ και η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και ανάδοχος η Δεπόλας ΑΧΕ. Οι νέες μετοχές -το σύνολο θα ανέλθει σε 138.218.440- θα εισαχθούν στο ΧΑ στις 11 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prodea
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα «ψιλά γράμματα» στη δημόσια πρόταση της Invel για την Prodea

Η μετοχή λόγω χαμηλής διασποράς διαπραγματεύεται με premium και είναι δύσκολο να πετύχει η πρόταση. Αυτό εξυπηρετεί την Invel που δεν επιδιώκει τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ αλλά θα πρέπει να ενισχύσει το free float.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real Estate: Noval, Trade Estates και Οrilina έτοιμες για είσοδο στο ΧΑ

Το real estate διατηρεί τη δυναμική του στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη. Εμπλουτίζεται ο κλάδος στο ΧΑ με την είσοδο των τριών ΑΕΕΑΠ. Προβληματισμός για τις μετοχές του κλάδου που διαπραγματεύονται με discount.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
MIG_holdingsh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επένδυση της MIG σε ακίνητα στην Ελλάδα

Αγόρασε κτίριο γραφείων που μισθώνει η Eurobank Asset Management. Επανέρχεται σταδιακά στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής Πειραιώς για να ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγινε holding η Alpha Trust AΕΔΑΚ και μπαίνει στον τομέα των ακινήτων

Aποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και η ίδρυση νέας εταιρείας. Η διοίκηση θα φέρει και άλλες δραστηριότητες κάτω από τη holding με στόχο να διευρύνει τις πηγές εισοδήματος.