ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» τραπεζικών κερδών στην Ευρώπη και ισχυρή άνοδος των μετοχών

Εντυπωσιακά κέρδη που αγγίζουν το 20% για τον κλαδικό δείκτη Stoxx Banks, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη περιθώρια για ανοδική πορεία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρά την πολύ καλή πορεία των μετοχών τους εξακολουθούν να θεωρούνται αρκετά φθηνές και το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένο ότι ανακοίνωσαν κάτι παραπάνω από ισχυρά κέρδη τόσο για το δ’ τρίμηνο όσο και για το σύνολο του 2022. 

Η εικόνα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι ακόμη καλύτερη, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν υπεραποδόσει εντυπωσιακά έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτές θα έχουν ένα εντυπωσιακό 2022, με τις ανακοινώσεις να ξεκινούν αύριο από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός μπαράζ θετικών εκθέσεων διεθνών και εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι εγχώριες τράπεζες συγκαταλέγονται, λόγω και του πιο «παραδοσιακού» μοντέλου λειτουργίας τους, μεταξύ αυτών που επωφελούνται περισσότερο από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη τα στοιχεία για την οικονομία δεν είναι τόσο κακά όσο είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, με την οικονομία της ευρωζώνης να θεωρείται πλέον ότι θα παραμείνει στάσιμη και δεν θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στον δείκτη Stoxx 600 είχαν την καλύτερη πορεία από άποψης ρυθμού αύξησης κερδών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο του δείκτη, ενώ καταγράφεται μία συνεχής αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία τους και κατά το τρέχον έτος. 

Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης Stoxx Banks έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% από την αρχή του 2023, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών και αποτελεί τον κλάδο, μαζί με μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, ταξιδιών και αναψυχής, αυτούς με την καλύτερη απόδοση. Οι μετοχές της UniCredit σημειώνουν άνοδο της τάξης του 35% φέτος, με την ιταλική τράπεζα να «μαζεύει» επενδυτές μετά και την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 5,25 δισ. ευρώ  για το 2022, μετά τα κέρδη – ρεκόρ που είχε στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. 

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποτελεί πραγματική ευλογία για τον κλάδο, ενώ ορισμένες από τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ήδη μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές των μετοχών, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τους.

«Πολλά από τα καλά νέα για το πώς οι αποδόσεις έχουν ανέβει και η ανακούφιση από τη μη επικείμενη ύφεση αντικατοπτρίζονται πλήρως στις τιμές τους», σημείωσε ο Χ. Ρέντχα, διαχειριστής κεφαλαίων στην PineBridge, η οποία έχει υπό διαχείριση 143,1 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας, όμως, ότι «πρόκειται για έναν τομέα που έχει μείνει πίσω για πολύ, πολύ καιρό, ιδίως στην Ευρώπη... και ως εκ τούτου οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι ακριβές». 

Ισχυρή αύξηση κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

 

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 0,73 φορές την τιμή προς λογιστική αξία τους, σύμφωνα με την Refinitiv Datastream. Αυτό είναι κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας που πλησιάζει το 1,0 και πολύ φθηνότερο από τις αντίστοιχες αμερικανικές, οι οποίες διαπραγματεύονται περίπου 1,1 φορές.

Με την ΕΚΤ να βρίσκεται λίγο πίσω από τις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια μήνες νωρίτερα, οι στρατηγικοί αναλυτές δήλωσαν ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω αναβαθμίσεις των τραπεζικών κερδών στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των δανειστών της ευρωζώνης έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, η BNP Paribas, αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε επαναγορές, ακόμη και αν δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες στο τέταρτο τρίμηνο. Η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, κατέγραψε κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα, χάρη στη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και στις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.

Έκρηξη κερδών για τις τράπεζες 

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του STOXX 600 προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 44,7% σε ετήσια βάση στα 32,7 δισ. ευρώ, έναντι πτώσης 10% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv I/B/E/S. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση για οποιονδήποτε τομέα, ενώ στο σύνολο του STOXX 600 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,3%. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι σχεδόν οι μισές ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή αυτή την περίοδο κερδών.

«Στην Ευρώπη, οι αναβαθμίσεις των κερδών συνεχίζονται και πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη κάποια δυνατότητα για περαιτέρω αναβαθμίσεις, ιδίως εάν οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια αναθεωρηθούν προς τα κάτω καθώς προχωρά το έτος», σημειώνει η Κλ. Φον Τουρκ, αναλύτρια στη Lombard Odier. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κύκλος των επιτοκίων είναι πιο προχωρημένος, υπάρχουν λιγότερες δυνατότητες για αναβαθμίσεις των κερδών σε αυτό το σημείο, δήλωσε η ίδια.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και κάποιοι όμιλοι που εμφανίζονται πιο διστακτικοί. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC, ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 92%, αλλά έδωσε επιφυλακτικές προοπτικές. Ομοίως, η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και η ισπανική Santander, ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της ευρωζώνης, ξεπέρασαν μεν τις προσδοκίες, αλλά ενίσχυσαν τα αποθέματά τους έναντι των πιο αβέβαιων οικονομικών συνθηκών.

Όμως προς το παρόν, με τον κίνδυνο μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη να υποχωρεί και την επιχειρηματική δραστηριότητα να βελτιώνεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η Κίνα ανοίγει ξανά, υπάρχει «ακόμα περιθώριο για τις τράπεζες να τρέξουν», δήλωσε ο Εμ. Κάου, κορυφαίος αναλυτής της Barclays

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ