ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, σε... απογείωση οι τιμές στόχοι

Αναλυτές ξένων και ελληνικών οίκων αναθεωρούν τις προβλέψεις για τις μετοχές και την κερδοφορία των τραπεζών και στρώνουν το έδαφος για ράλι. Τι ανακοίνωσαν S&P, JP Morgan, Morgan Stanley, Eurobank Equties και Pantelakis Securities.

Μπαράζ αναβαθμίσεων για τις τιμές – στόχους αλλά και τις προβλέψεις για την κερδοφορία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, οι οποίες, μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας, αναλαμβάνουν εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς όσο και πραγματικής οικονομίας. 

Έχοντας καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους από τον μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων, αλλά και όντας, λόγω της εστίασης των δραστηριοτήτων τους, μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ομίλων της ευρωζώνης που ωφελούνται τα μέγιστα από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται εκ νέου στο ραντάρ ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, αυξάνουν δυναμικά τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις. 

Η συγκυρία για τον κλάδο είναι θετική, καθώς η ελληνική οικονομία τόσο το 2022 όσο και το 2023 εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει πορεία πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, οι επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς αυξάνουν, ενώ η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά τον ρόλο των τραπεζών ακόμη πιο σημαντικό για τις οικονομικές εξελίξεις. 

Ακόμη και το ερωτηματικό των διπλών εκλογών που έρχονται δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι είτε θα επιβεβαιωθούν πλήρως οι δημοσκοπήσεις και η νυν κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία είτε, ακόμη και εάν διαψευσθούν, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα παραμείνει "mainstream" αναφορικά με την οικονομική πολιτική, με τους φόβους για «κόντρα» με την ευρωζώνη να φαίνεται ότι έχουν, οριστικά, μείνει στο παρελθόν. 

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου περίεργο το γεγονός ότι το τελευταίο 10ήμερο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων που τονίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν την εντυπωσιακή πορεία που έχουν εμφανίσει, σε επίπεδο ανόδου των μετοχών τους από την αρχή του έτους, ενώ ένα ακόμη σημείο – κλειδί αποτελεί και η πολυπόθητη επιστροφή στη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους τους.

Καταιγισμός εκθέσεων

Την αρχή σε αυτό το μπαράζ αναβαθμίσεων έκανε η Eurobank Equities στις 20/1 προχωρώντας σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις μετοχές. Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση «αγορά» και αναβαθμίζει την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,63 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν, για την ΕΤΕ στα 5,01 ευρώ από 4,58 ευρώ προηγουμένως και για την Τρ. Πειραιώς στα 2,47 ευρώ από 2,02 ευρώ πριν. Παράλληλα, οι αναλυτές της Eurobank Equities προχωρούν και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθούν 14% το 2022, 18% το 2023 και 8% το 2024.

Ακολούθησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 24/1, οι απόψεις του οποίου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς δεν αποκλείεται να προσφέρει και την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία στην έκθεσή του τον Απρίλιο, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες του 2023 οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν θωρακισμένες και ικανές να τις ξεπεράσουν χωρίς δυσκολίες και δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Σημειώνει ακόμη ότι θα υπάρξει ανοδική πορεία της κερδοφορίας, η οποία οφείλεται στην εκτίναξη των περιθωρίων ενεργητικού λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στη συνεχή επέκταση του δανεισμού που υποστηρίζεται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. 

Από την πλευρά της η Pantelakis Securities σε έκθεσή της για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνει ότι κορυφαίες επιλογές της παραμένουν οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς, τοποθετώντας τις τιμές – στόχους στα 5,20 και 2,25 ευρώ αντίστοιχα. Αναφέρει ακόμη ότι η Πειραιώς ξεχωρίζει σαφώς με το καλύτερο προφίλ κινδύνου/απόδοσης, ενώ η ΕΤΕ απολαμβάνει ένα μικρό προβάδισμα σε σύγκριση με τους ομολόγους της, προσφέροντας λίγο καλύτερη προστασία από την πτώση.

Σταθερά θετική έναντι των ελληνικών τραπεζών παραμένει και η JP Morgan, μετά και από τις επαφές που είχε στην Αθήνα τόσο με τις διοικήσεις τους όσο και με στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε έκθεσή της τονίζει ότι επιβεβαιώθηκαν οι θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, με το 2023 να είναι ένα έτος κατά το οποίο θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική κερδοφορία, βελτίωση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), αλλά και περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Ακόμη εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αν και με αργό ρυθμό, ενώ σημειώνει ότι Eurobank και Εθνική Τράπεζα θα είναι οι πρώτες τράπεζες που θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος για το 2022, ενώ θα ακολουθήσουν οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. 

Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίζεται και η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι το ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με διψήφιο ποσοστό αύξησης για τον τραπεζικό δείκτη, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένει «overweight» για Eurobank και Τρ. Πειραιώς και ξεκινά κάλυψη και της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση «equal-weight». 

Ο αμερικανικός όμιλος δίνει τιμή – στόχο για την 1,45 ευρώ για τη Eurobank (από 1,38 πριν), με αυτόν για την Τρ. Πειραιώς να φθάνει στα 2,24 ευρώ (από 1,96 ευρώ πριν), ενώ για την Εθνική Τράπεζα η αρχική τιμή – στόχος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 4,86 ευρώ, ενώ η τιμή - στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,37 ευρώ (από 1,34 ευρώ πριν). Βάσει των νέων τιμών - στόχων τα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα φθάνουν σε 15% για την Alpha Bank, 23% για την Eurobank και την Πειραιώς και 12% για την Εθνική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ακτινογραφία στα μεγέθη α' τριμήνου των τραπεζών από την NBG Securities

Οι τρεις παράγοντες που πίεσαν τα κέρδη προ προβλέψεων και η αντιστάθμιση από τη μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων. Νέα μείωση του δείκτη NPE, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και άφθονη ρευστότητα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.