ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κοπάζει ο πανικός στην Αμερική, αρχίζουν ράλι οι μικρές τράπεζες

Κέρδη 22% - 40% στις προσυνεδριακές συναλλαγές για τις τρεις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ που δέχτηκαν μεγάλη πίεση χθες. Σταθεροποίηση σε Ευρώπη και ΧΑ. Διατηρούνται οι ανησυχίες για την ελβετική Credit Suisse.

Μετά την απώλεια 465 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, την παρέμβαση της Fed αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι η κατάρρευση της SVB δεν είναι εξίσου επικίνδυνη για το τραπεζικό σύστημα με αυτήν της Lehman Brothers το 2008, η ηρεμία αρχίζει να επιστρέφει στη Wall Street και οι μετοχές περιφερειακών τραπεζών κινούνται ανοδικά. Ανάλογη τάση επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου μόνο η Credit Suisse προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Μία εκ των ενδείξεων επιστροφής στην ομαλότητα είναι η πορεία των μετοχών των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, που μετά από έξι ημέρες συνεχούς sell off αρχίζουν να ανασαίνουν. Κέρδη 28% εμφάνισε στις συναλλαγές πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο τίτλος της First Republic Bank, μετά από τη βουτιά 62% τη Δευτέρα, ενώ άνω του 40% ενισχύεται η PacWest Bancorp και άνω του 22% η Western Alliance Bank

Τα κέρδη καταφθάνουν και μετά τις νέες εκτιμήσεις ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, με πιθανή τη διακοπή, προσωρινά, των αυξήσεων επιτοκίων, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι θα αναγκαστεί ίσως να το πράξει έως ότου υπάρξει πλήρη ηρεμία στις αγορές και έχοντας να αντιμετωπίσει αρκετά ακόμη προβλήματα και όχι μόνο τον πληθωρισμό.  

«Μετά το πρώτο σοκ υπάρχει η τάση να εξετάζουμε πιο προσεκτικά τα δεδομένα για τις τράπεζες και να βλέπουμε με πιο ξεκάθαρο τρόπο το μοντέλο λειτουργίας τους, τις καταθετικές τους βάσεις αλλά και την πρόσβασή τους σε ρευστότητα», σημειώνει ο Γκάρι Σλόσμπεργκ, αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute και προσθέτει ότι «το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδρασε άμεσα βοήθησε ώστε να υπάρξει πορεία του συστήματος προς τη σταθεροποίηση»

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν μία άμεση επέμβαση, με εφαρμογή έκτακτων μέτρων και προστασία των καταθετών ακόμη και εάν οι καταθέσεις τους είναι υψηλότερες του ορίου των 250.000 δολαρίων. Οι περιφερειακές τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές λόγω των φόβων για έξοδο των πελατών τους και στροφή σε πιο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, καθώς θεωρούνται πιο ασφαλείς. 

Πάντως ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε τη First Republic Bank και πέντε ακόμη περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ υπό αναθεώρηση σημειώνοντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησής τους. 

Ο δείκτης KBW Bank Index, ένας από τους κύριους δείκτες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υποχώρησε για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις μέχρι τη Δευτέρα και έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, εμφανίζοντας σημαντικές απώλειες ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Ανάλογες είναι οι τάσεις που επικρατούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να είναι μεν αρκετά διστακτικοί αλλά σε καμία περίπτωση να μην προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις. Στο Χ.Α. το βασικό χαρακτηριστικό είναι η νευρικότητα με αρκετά συχνή εναλλαγή πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τις τραπεζικές μετοχές. 

Μία από τις ελάχιστες τραπεζικές μετοχές που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», αλλά λόγω των δικών της προβλημάτων και όχι της κατάρρευσης της SVB, είναι αυτή της Credit Suisse, η οποία υποχωρεί άνω του 3%, ενώ έχει απώλειες άνω του 18% στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αιτία γι' αυτήν την πορεία η έρευνα που έχει ξεκινήσει η SEC για τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της και για το γεγονός ότι η ίδια η τράπεζα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές καταστάσεις για το 2021 και το 2022. Όπως σημειώνει «για το 2021 και το 2022, ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός», ενώ παράλληλα η PwC εξέδωσε «δυσμενή γνώμη» αναφορικά με την ικανότητα των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: «Βλέπει» ράλι τραπεζών 50% και ισχυρή ζήτηση από επενδυτές

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξεπεράσει το εμπόδιο της μεγάλης προσφοράς τίτλων από το ΤΧΣ, αποδεικνύοντας ότι η ζήτηση από σοβαρούς επενδυτές είναι ισχυρή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει η Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα προσέλαβαν τον Σεπτέμβριο τους λιγότερους εργαζόμενους εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια. Σημαντική άνοδος για τις τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.