ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Το downside risk της αγοράς, η πίεση στη Wall και η Coca Cola HBC

Γιατί είναι μικρός ο κίνδυνος σοβαρής υποχώρησης στο ΧΑ, τι κρύβει η μεγάλη αλλαγή κλίματος στη Νέα Υόρκη, πώς η Coca Cola HBC «έβαλε πλάτη» στον Γενικό Δείκτη και η ανθεκτικότητα των Autohellas και Aegean.

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε: μια κανονική διόρθωση. Το ταμπλό, δηλαδή, να βαφεί «κατακόκκινο» με μετρημένες στα δάχτυλα εξαιρέσεις. Ο Γενικός Δείκτης (-1,82%), ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,03%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,58%) και ο τραπεζικός δείκτης (-4,19%) έκλεισαν στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τρεις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (Coca Cola HBC, Info Quest και Autohellas) και μία μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Epsilon Net) κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με κέρδη.

Κάποια στιγμή η ροή φρέσκου χρήματος περιορίζεται, η προσφορά δεν απορροφάται, οι τιμές πιέζονται και οι αγορές διορθώνουν. Όσοι βρίσκονται με ρευστότητα και πιστεύουν στις προοπτικές της αγοράς, που είναι πολλοί, δεν βιάζονται να τοποθετηθούν ελπίζοντας ότι θα πετύχουν ακόμα καλύτερες... εκπτώσεις.

Όσοι όμως δεν έχουν έφεση στο trade και βλέπουν τη μεγάλη εικόνα ίσως θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το γύρισμα και να μην περιμένουν τρομερά καλύτερες τιμές. Το ΧΑ, που επιτυγχάνει την εφετινή χρονιά ιδιαίτερα θετική απόδοση δεν έχει ανηφορίσει καθόλου εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Κέρδη έχει, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι παραμένει κοντά στα χαμηλά. Με άλλα λόγια, το downside risk είναι πολύ μικρό.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κάτι απολύτως λογικό, δεδομένων των υπερκερδών. Ο Γενικός Δείκτης πάντως κράτησε το επίπεδο των 1.100 μονάδων και είναι βέβαιο ότι πολλοί είναι αυτοί που καραδοκούν για τοποθετήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήταν η αγορά το προηγούμενο καλοκαίρι. Αν κάποιος έλεγε τον Αύγουστο, που ο Γενικός Δείκτης βολόδερνε στα επίπεδα των 850 ευρώ, ότι στις αρχές του 2023 θα είναι στις 1.100 μονάδες, οι περισσότεροι θα χαμογελούσαν ειρωνικά.

Την ίδια ώρα, στη Wall, μετά τη βουτιά της Τρίτης, χθες οι δύο βασικοί δείκτες, Dow Jones και S&P, έκλεισαν με οριακή πτώση, ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες: από τη μια, οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν αποφασισμένοι για αύξηση των επιτοκίων περισσότερο από όσο περίμενε η αγορά, με το καταληκτικό επιτόκιο να ανεβαίνει από 5% σε 5,50%. Από την άλλη, όμως, έγινε και αρκετή συζήτηση για τους κινδύνους που δημιουργεί η αυστηρή νομισματική πολιτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι στη Fed καταλαβαίνουν πως, εάν το παρατραβήξουν, μπορεί να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

Η πορεία του S&P 500 Οκτώβριος 2019 - 22 Φεβορυαρίου 2023

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τις ευρωπαϊκές, γιατί η οικονομία και η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στο «φάρμακο» των αυξημένων επιτοκίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, που θα μπορούσαν να φέρουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες, από ύφεση μέχρι αποσταθεροποίηση των αγορών. Όλα αυτά μπαίνουν πια στην επενδυτική εξίσωση και δεν ευνοούν καθόλου τις αμερικανικές μετοχές.

-- Γενικός Δείκτης: Η αγορά είχε –και έχει- περιθώρια διόρθωσης τουλάχιστον έως τα επίπεδα των 1.050 – 1.030 μονάδων, ασχέτως αν θα την κάνει πράγματι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρονικά, η αγορά κάλυψε ταχύτατα κομβικές περιοχές, καθώς μόλις στις 17 Ιανουαρίου ξεπέρασε την περιοχή των 970 μονάδων που ήταν τα προ του πολέμου υψηλά, στις 21 Ιανουαρίου κατοχύρωσε το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, στις 8 Φεβρουαρίου ανέβηκε πάνω από τις 1.050 μονάδες, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου έκλεισε πάνω από τις 1.100 μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Μάρτιος 2021 - 22 Φεβορυαρίου 2023

-- Τραπεζικός δείκτης: Η πτώση κατά 4,19% χθες ήταν η μεγαλύτερη όχι μόνο του 2023, αλλά και του τελευταίου επταμήνου, καθώς μεγαλύτερη είχε να λάβει χώρα από τις 11 Ιουλίου 2022, όταν ο κλάδος είχε υποχωρήσει κατά 4,54%.

-- ΕΤΕ: Η μετοχή έκανε τον μεγαλύτερο τζίρο χθες, με πολλά πακέτα. Δεν ήταν πάντως η τραπεζική μετοχή με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στη συνεδρίαση.

-- Τρ. Πειραιώς: Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς όπου οι μετοχές που άλλαξαν χέρια σε μία ημέρα, αντιπροσωπεύουν το 0,34% των μετοχών. Έκλεισε με πτώση 4,09% στα 2,2730 ευρώ. Έκανε πακέτα στην τιμή κλεισίματος αλλά και στα 2,31 ευρώ, ακόμα και στα 2,37 ευρώ.

-- Coca Cola HBC: Με το +0,84% έβαλε ανάχωμα στο να χάσει ο Γενικός Δείκτης τις 1.100 μονάδες. Τελευταία έχει βελτιώσει την εικόνα της, καθώς η χθεσινή ήταν η 4η σερί θετική και η έβδομη ανοδική στις οκτώ τελευταίες. Έκλεισε πάνω από τα 24 ευρώ για πρώτη φορά από τις 24 Αυγούστου 2022. Πλέον κερδίζει 6,64% το 2023, εξακολουθώντας φυσικά να υστερεί σοβαρά συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, όμως αν συνεχίσει προς τα πάνω, μπορεί να κρατήσει όλο το δείκτη. Συνεχίζει να απέχει πολύ από τα 29 και 30 ευρώ που ήταν πριν ένα χρόνο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία.

-- Autohellas: Η μια από τις 3 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που κατάφεραν χθες να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα. Συμπαγής συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό, έκλεισε θετικά και χθες σε μια δύσκολη ημέρα. Έχει μόλις δύο αρνητικά κλεισίματα στις 15 συνεδριάσεις από τις 2/2, κερδίζοντας 16,15% το ίδιο διάστημα.

Η πορεία της μετοχής της Autohellas Μάρτιος 2019 - 22 Φεβορυαρίου 2023

-- ΕΥΔΑΠ: Έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, μόνιμα αδιάφορη εικόνα στο ταμπλό, ασχέτως κλίματος. Μόλις στο +4,69% φέτος.

-- Aegean Airlines: Πτώση μόλις 0,66% χθες, σε μια ημέρα που μπορούσε να κρεμάσει περισσότερο και ενώ κρατάει κέρδη 46,67% φέτος. Όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι το 2023 θα είναι έτος – ρεκόρ για τον τουρισμό.

-- ElvalHalcor: Πρώτη στις διορθώσεις (-2,59% χθες), πολύ δύσκολη και απρόθυμη στην άνοδο. Ασφαλώς η μετοχή «αδικεί» το εκτόπισμα του ομίλου και μάλιστα σε βαθμό που αξίζει επισήμανσης. Από τότε που συγχωνεύτηκαν οι Ελβάλ και Χαλκόρ και μετά το placement του 6,66% των μετοχών που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο στον FTSE 25, έχει εντελώς flat πορεία, με σχεδόν μηδενικές συγκινήσεις.

-- ΑΔΜΗΕ: Παρότι προ ημερών είχε αφυπνιστεί μερικώς, μετά την έκθεση της Eurobank Equities που έδωσε τιμή – στόχο τα 2,90 ευρώ, παρουσιάζει εκ νέου σημάδια κόπωσης, αν και κάνει ισχυρούς για τα δεδομένα του όγκους. Στο -1,22% προχθές, στο -1,44% χθες, με κλείσιμο στα 1,9180 ευρώ. Κλείνει πτωτικά στις πέντε από τις έξι τελευταίες. Κέρδη μόλις 6,56% φέτος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αγοραστές γκαζώνουν, οι τράπεζες στο προσκήνιο, χρήμα στα mezz και η ΜΥΤΙΛ

Η αγορά ανεβάζει ρυθμούς, η Fed δικαιώνει τους αγοραστές, οι τράπεζες πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι πληρωμές από τα mezz, η ΔΕΗ πλησιάζει τα υψηλά του καλοκαιριού, η ΜΥΤΙΛ πάνω από τα 37 ευρώ και η ΙΝΛΟΤ δοκιμάζει το 1 ευρώ.
MARKET MAKER

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.