ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε στο τραπέζι τα όπλα της σήμερα για να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την απότομη αβεβαιότητα στις αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Όπως σημειώνει ο Matthew Ryan, Head of Market Strategy στην Ebury, θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σοφή κίνηση, καθώς όχι μόνο ο υψηλός δομικός πληθωρισμός και η ανθεκτική οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογούν πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής, αλλά επιπλέον η μεγαλύτερη αύξηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ισχύ του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Κατά την άποψή μας, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε επίσης να έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΚΤ, δεδομένου ότι οι πρόσφατες οδηγίες της για το μέλλον χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη τόλμη.

Οι επενδυτές το έχουν αντιμετωπίσει ως «μετριοπαθή αύξηση», καθώς η Τράπεζα δείχνει ότι στρέφεται σε μια προσέγγιση που εξαρτάται αποκλειστικά από τα δεδομένα. Υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, αυτή η πιο προσεκτική και ρεαλιστική προσέγγιση της ΕΚΤ φαίνεται η σωστή. Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έδωσε στη Credit Suisse σανίδα σωτηρίας, το αφήγημα της ευαλωτότητας στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα δεν θα εκτονωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, και η ΕΚΤ τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Κατά την άποψή μας, το μακροοικονομικό υπόβαθρο στη ζώνη του ευρώ δικαιολογεί πρόσθετες αυξήσεις από την ΕΚΤ, αν και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθοδηγούνται στις προσεχείς συνεδριάσεις επίσης σαφώς από το καθεστώς της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες για «την υγεία» του τραπεζικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Η προσδοκία ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διάφορους επενδυτικούς δείκτες, τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ενισχύεται το δολάριο καθώς η οικονομία ξεπερνά τις προσδοκίες

Σημαντική αυτή η εβδομάδα για τις αγορές καθώς την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Αυγούστου στις ΗΠΑ και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Ξεπερνά το 1% η άνοδος του δείκτη Stoxx 600 στην Ευρώπη μετά την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πιέσεις στο δολάριο από τις επιθετικές κινήσεις ΕΚΤ και Fed

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως.