ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε στο τραπέζι τα όπλα της σήμερα για να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την απότομη αβεβαιότητα στις αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Όπως σημειώνει ο Matthew Ryan, Head of Market Strategy στην Ebury, θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σοφή κίνηση, καθώς όχι μόνο ο υψηλός δομικός πληθωρισμός και η ανθεκτική οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογούν πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής, αλλά επιπλέον η μεγαλύτερη αύξηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ισχύ του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Κατά την άποψή μας, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε επίσης να έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΚΤ, δεδομένου ότι οι πρόσφατες οδηγίες της για το μέλλον χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη τόλμη.

Οι επενδυτές το έχουν αντιμετωπίσει ως «μετριοπαθή αύξηση», καθώς η Τράπεζα δείχνει ότι στρέφεται σε μια προσέγγιση που εξαρτάται αποκλειστικά από τα δεδομένα. Υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, αυτή η πιο προσεκτική και ρεαλιστική προσέγγιση της ΕΚΤ φαίνεται η σωστή. Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έδωσε στη Credit Suisse σανίδα σωτηρίας, το αφήγημα της ευαλωτότητας στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα δεν θα εκτονωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, και η ΕΚΤ τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Κατά την άποψή μας, το μακροοικονομικό υπόβαθρο στη ζώνη του ευρώ δικαιολογεί πρόσθετες αυξήσεις από την ΕΚΤ, αν και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθοδηγούνται στις προσεχείς συνεδριάσεις επίσης σαφώς από το καθεστώς της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες για «την υγεία» του τραπεζικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα

Το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και το κλειδί για την πολιτική της ΕΚΤ και το ευρώ θα είναι οι μελλοντικές ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές αναμένουν μια καθοδική μετατόπιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό.
Moody's-economy
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's: Κερδίζουν οι τράπεζες του Νότου από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση επιτοκίων και τον νέο μηχανισμό στήριξης. Έχουν περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, στηρίζονται στις καταθέσεις και κρατούν ομόλογα των χωρών του Νότου.
BlackRock
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Λάθος η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων

Ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως τονίζει σε έκθεσή του ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός είναι ο βασικός τους στόχος και θα συνεχίσουν τις αυξήσεις.