ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες το βλέμμα των επενδυτών

Η τεράστια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στην ευρωζώνη οδηγεί στην αλλαγή του σχεδιασμού της ΕΚΤ που δεν θα περιμένει το 2023 για την άνοδο των επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο, και η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού οδηγεί την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει στροφή 180 μοιρών καθώς όχι μόνο οι αγορές assets θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ εγκατέλειψε εντελώς τη δέσμευσή της να περιμένει μέχρι το 2023 προτού αυξήσει τα επιτόκια, όπως αναφέρει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Η τεράστια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στην ευρωζώνη δημιούργησε το σκηνικό για μια τολμηρή στροφή της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είναι λογικό, το κοινό νόμισμα εκτινάχθηκε στα ύψη αμέσως μετά την είδηση. Την επόμενη ημέρα, ένα μέτριο ράλι του δολαρίου έφερε πίσω ορισμένες από τις απώλειες που είχε σημειώσει το νόμισμα, στον απόηχο μιας ισχυρής έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το δολάριο τελείωσε την εβδομάδα στο κάτω μέρος της κατάταξης των νομισμάτων της G10. Το ευρώ αυξήθηκε απότομα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος, εκτός από τη σουηδική κορώνα.

Η εστίαση των επενδυτών θα συνεχίσει να μετατοπίζεται μεταξύ των ανακοινώσεων των κεντρικών τραπεζών και των στοιχείων για τον πληθωρισμό, των παραγόντων που θα κυριαρχήσουν στις αγορές συναλλάγματος για το άμεσο μέλλον. Αυτή την εβδομάδα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει πάλι αύξηση - ρεκόρ πολλών δεκαετιών. Στο επίκεντρο θα είναι και οι ομιλίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ενίσχυση για ένα ράλι του ευρώ, καθώς επιβεβαιώνεται ο τολμηρός τόνος από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλαξε επίσης τολμηρές εκπλήξεις για την αγορά, αν και αυτές επισκιάστηκαν κάπως από τις εκπλήξεις που ακολούθησαν αμέσως μετά, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν, ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία από τα μέλη πίεσε για μια πρώτη αύξηση 50 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από το 2004, αλλά η ψηφοφορία ήρθε 5-4. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά δυσκολεύτηκε να συγκρατηθεί έναντι της επιθετικής αλλαγής της ΕΚΤ και του τεράστιου ράλι του ευρώ. Η εστίαση στην πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, με ομιλίες του επικεφαλής οικονομολόγου Pill (την Τετάρτη) και του διοικητή Bailey (την Πέμπτη). Συνολικά, οι προοπτικές για επιθετικές αυξήσεις και μια ακόμα φθηνή αποτίμηση προμηνύουν θετικά μηνύματα για τη στερλίνα για το 2022.

Ευρώ

Η ευρωζώνη είχε μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες των τελευταίων μηνών. Ξεκίνησε με μια τεράστια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό και τελείωσε με μια περιστροφή 180 μοιρών στο θέμα από την πρόεδρο Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Φεβρουαρίου. Όχι μόνο οι αγορές assets θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και η Λαγκάρντ εγκατέλειψε εντελώς τη δέσμευσή της να περιμένει μέχρι το 2023 προτού αυξήσει τα επιτόκια. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ ανησυχεί πλέον «ομόφωνα» για τον πληθωρισμό και βλέπει «ανοδικούς κινδύνους» στη μελλοντική του πορεία. Αν οι ισοτιμίες του ευρώ σημείωσαν μια τεράστια ανοδική κίνηση ως απάντηση σε αυτό, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για κίνηση. Ταυτόχρονα, δεν είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και αναμένουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει ψηλά υποστηριζόμενο, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να προσαρμόζονται στην πολιτική στροφή της ΕΚΤ.

Δολάριο

Ασυνήθιστα για μια εβδομάδα έκδοσης έκθεσης για την απασχόληση, η πορεία του δολαρίου εξαρτήθηκε κυρίως από γεγονότα που εξελίχθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, η ίδια η έκθεση εμφανίστηκε πολύ ισχυρή παρά τις στρεβλώσεις που έχει επιφέρει η Όμικρον, με δυναμική δημιουργία θέσεων εργασίας, αναθεωρήσεις προς τα πάνω των στοιχείων των προηγούμενων μηνών και αύξηση των μισθών, αν και όχι αρκετά για να συμβαδίσουν με τις τιμές, προς το παρόν. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε τάση πλήρους απασχόλησης, και οι αυξήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν την πίεση από τις τιμές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η νομισματική πολιτική ενεργεί με «μεγάλες και μεταβλητές» καθυστερήσεις και, ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι τα επιτόκια πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο μέχρι να γίνει αισθητή η επίδρασή τους στις τιμές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα

Το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και το κλειδί για την πολιτική της ΕΚΤ και το ευρώ θα είναι οι μελλοντικές ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές αναμένουν μια καθοδική μετατόπιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ

Αποτέλεσμα των ανησυχιών των αγορών είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει έως και στο 4,3%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το γερμανικό 10ετές, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται υψηλότερα του 2,1%.