ΓΔ: 1236.66 1.29% Τζίρος: 60.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Η τραπεζική αναταραχή εκτοξεύει τις αποδόσεις ομολόγων

Η μεταβλητότητα στις αγορές είναι πιθανό να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις σχετιζόμενες με τις τράπεζες ειδήσεις, ενώ μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει και η Fed.

Οι αποδόσεις των ομολόγων διακυμάνθηκαν ευρέως την περασμένη εβδομάδα, αλλά κυρίως με πτωτική κατεύθυνση, καθώς οι αγορές επικεντρώθηκαν στις πιθανές ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα συσφίξουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και επομένως θα επιφέρουν ένα πρόωρο τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, οι φόβοι επεκτάθηκαν στη Credit Suisse, μία τράπεζα που είχε καταγράψει ισχυρές απώλειες τους περασμένους μήνες, ωστόσο για λόγους που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Silikon Valley Bank. Με δεδομένες τις απότομες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, η αγορά συναλλάγματος είχε μία σχεδόν υποτονική εβδομάδα, παρότι οι κινήσεις δεν ήταν εύκολο να εξηγηθούν.

Ένα ασφαλές καταφύγιο, το Ιαπωνικό γεν ξεπέρασε σε απόδοση όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, ωστόσο άλλα (το Ελβετικό φράγκο και το δολάριο ΗΠΑ), στην πραγματικότητα κατέγραψαν απώλειες μέσα στην εβδομάδα. Ίσως χωρίς έκπληξη, καθώς αυτά τα δύο ήταν τα επίκεντρα των τραπεζικών προβλημάτων μέχρι τώρα. Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής κατέγραψαν απώλειες, όπως θα ανέμενε κάποιος, σε μία περίοδο αποστροφής του ρίσκου, αλλά τα Ασιατικά νομίσματα από την πλευρά τους ενισχύθηκαν, καθώς οι οικονομίες τους φαίνεται να μην είναι εκτεθειμένες στην κρίση και επιπλέον το εκ νέου άνοιγμα της Κίνας αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η μεταβλητότητα είναι πιθανό να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις σχετιζόμενες με τις τράπεζες ειδήσεις και την ίδια ώρα συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν οι κινήσεις τις FED, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει τις αδιάκοπες πληθωριστικές πιέσεις από τη μία πλευρά και από την άλλη, την πιθανότητα σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών που προέκυψε από τα τραπεζικά προβλήματα στις ΗΠΑ. Καθώς γράφεται το παρόν, η έτερη μεγάλη Ελβετική Τράπεζα, UBS, συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, ως ένα μέρος μίας συμφωνίας η οποία περιλαμβάνει εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα, μαζί με την έμμεση εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων στις ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι αρκετές για να περιορίσουν την κρίση, και αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η κατάσταση παραμένει αρκετά ρευστή. 

Στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει να βρίσκει στηρίγματα εν μέσω της κρίσης, καθώς το Βρετανικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να κινείται σε στέρεες βάσεις, και οι προσδοκίες για μία ύφεση το 2023 συνεχίζουν να περιορίζονται. Η ανακοίνωση του Βρετανικού Προϋπολογισμού ήταν οριακά πιο αισιόδοξη από το αναμενόμενο, ωστόσο οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους αλλού. Παράλληλα με τις ειδήσεις για τα τραπεζικά προβλήματα, αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη με ειδήσεις για τη στερλίνα. Την Τετάρτη, θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι αγορές αναμένουν το δομικό δείκτη να διατηρηθεί στην πραγματικότητα αμετάβλητος λόγο κάτω από το 5%. Την επόμενη ημέρα συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, και οι επενδυτές είναι εξίσου μοιρασμένοι μεταξύ της τιμολόγησης μίας αύξησης 25 μονάδων βάσης και της επιλογής για μη μεταβολή των επιτοκίων. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε το πρώτο ως το πιο πιθανό σενάριο. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα ακολουθήσει την πορεία που χάραξε η ΕΚΤ στον διαχωρισμό μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της διατήρησης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, ένα διαφορετικό πρόβλημα, για το οποίο είναι διαθέσιμα διαφορετικά εργαλεία. 

Ευρώ

Η ΕΚΤ επέλεξε να προσπεράσει τα τραπεζικά ζητήματα και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο απέσυρε την μελλοντική καθοδήγηση ως προς την πολιτικής της, και ξεκαθάρισε ότι περαιτέρω κινήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των στοιχείων. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία πλήρως εύλογη απόφαση. Εάν δεν δούμε μία αξιοσημείωτη δυσχέρεια στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κάτι που δεν αναμένουμε μετά τα αποφασιστικές κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Αμερικανικές και οι Ελβετικές αρχές, πιστεύουμε ότι η προοπτική του πληθωρισμού και η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσουν να δικαιολογούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και να παρέχουν στήριξη στο κοινό νόμισμα. Αυτή την εβδομάδα, το βασικό σημείο για την ευρωζώνη, θα είναι η δημοσίευση των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI την Παρασκευή, οι οποίοι αναμένεται να διατηρηθούν συνεπείς με μία μετριοπαθή οικονομική επέκταση και μία εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα ύφεσης. 

Δολάριο ΗΠΑ

Τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να στηρίζουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε υψηλότερος του αναμενομένου και υπήρξαν σημάδια μίας επανεπιτάχυνσης του βασικού δομικού δείκτη. Η αγορά εργασίας διατηρείται ιστορικά ισχυρή, και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας επανήλθαν και πάλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η περιφερειακή τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, μπορεί να έχει μία συσφικτική επίδραση με την έννοια του να περιορίσει την δημιουργία πιστώσεων. Τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνθηκαν, αλλά όχι δραματικά κατά μέσο όρο, επομένως πιστεύουμε ότι αυτή η επίδραση θα είναι μετριοπαθής, αλλά απαιτεί μία επιπρόσθετη προσοχή από την Fed. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάση τα επιτόκια της, και θα ακολουθήσει την πορεία που χάραξε η ΕΚΤ στο να εξαρτά την λήψη αποφάσεων στις μελλοντικές συνεδριάσεις με την πορεία των στοιχείων που θα ανακοινώνονται, αλλά πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες που έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές για περικοπή επιτοκίων της τάξης των 100 μονάδων βάσης στη συνέχεια του 2023 είναι υπερβολικές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι ανησυχίες για τις τράπεζες ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάστηκαν από τη μία από τις τραπεζικές ανησυχίες και από την άλλη από το θετικό αντίκτυπο των μελλοντικά  χαμηλότερων επιτοκίων, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα