ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βουτιά για το ΧΑ, διεθνές sell off για τράπεζες στροφή σε χρυσό - ομόλογα

Απώλειες που ξεπερνούν το 5% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ στο -6% κινείται η Euro Stoxx Banks, με τη μετοχή της Deutsche Bank να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Πτώση χωρίς… φρένο συνεχίζει να ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο, με ένα ακόμη sell off για τις μετοχές του κλάδου. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στις 14:56 να έχει απώλειες 2,84% στις 1.022,49 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 53,5 εκατ. ευρώ, ενώ 102 μετοχές κινούνται με απώλειες και 21 να κινούνται θετικά. Στο -3,33% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 2,60%. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς αρχικά εκτινάχθηκαν σε επίπεδο – ρεκόρ τα CDS και ακολούθησε ένα επιθετικό ξεπούλημα των μετοχών της, με την πτώση να αγγίζει το 15% και να παρασύρει στην ίδια πορεία το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, με τον Euro Stoxx Banks να βουλιάζει έως και 6%. 

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά πόσο η μίνι κρίση σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ αλλά και στην Credit Suisse θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία γενικευμένη αναταραχή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Αυτή ακριβώς η ανησυχία επικρατεί και στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να δέχονται σφυροκόπημα πωλήσεων και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 5,45%, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 4,87%, τη Eurobank να υποχωρεί 6,18%, την Εθνική Τράπεζα στο -5,32% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 5,67% χαμηλότερα. 

Στο απόλυτο κόκκινο το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σχεδόν ίδια είναι η εικόνα και στη μέση κεφαλαιοποίηση, με πτώση 0,20% για την Coca-Cola HBC, τον ΟΤΕ στο -2,48%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 3,04% και τη ΔΕΗ να κινείται 3,05% χαμηλότερα. 

Στις διεθνείς αγορές η νέα αναταραχή ξεκίνησε από το «ήξεις αφίξεις» της Αμερικανίδας υπ. Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία την Τετάρτη υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο εγγύησης του συνόλου των καταθέσεων, ενώ χθες άλλαξε εντελώς στάση υποστηρίζοντας ότι «θα πράξουν ό,τι χρειαστεί». 

Η εμμονή των κεντρικών τραπεζών να συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων, παρά την αναταραχή στις τράπεζες, είναι μία ακόμη αιτία που πλήττει την ψυχολογία των αγορών, ενώ σήμερα και μάλιστα εν τω μέσω της «βουτιάς» του κορυφαίου γερμανικού ομίλου, ο επικεφαλής της Bundesbank επέμενε στην ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς βασικός στόχος είναι ο πληθωρισμός. 

Πέραν της Deutsche Bank, μεγάλες είναι οι πιέσεις για όλο το φάσμα του τραπεζικού τομέα, ενώ απώλειες 5% εμφανίζει η UBS και άνω του 6% η Credit Suisse, μετά και από δημοσίευμα του Bloomberg ότι βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για πιθανή παραβίαση των κυρώσεων ενάντια σε Ρώσους ολιγάρχες.  

Πάντως σε επίπεδο οικονομίας οι ειδήσεις για την ευρωζώνη είναι θετικές, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global να ενισχύεται στις 54,1 μονάδες για τον Μάρτιο, από 52 που ήταν τον Φεβρουάριο και να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών. Η άνοδος στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στον τομέα υπηρεσιών, με αυτόν της μεταποίησης να ακολουθεί πιο «χαλαρή»  πορεία. 

Η σημερινή πορεία των ευρωπαϊκών αγορών επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις έκθεσης της Citigroup, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της, προβλέποντας ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 445 μονάδες έναντι 475 που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας «η μεταβλητότητα στο διεθνή τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει την προσοχή των επενδυτών στο ενδεχόμενο ύφεσης». 

Σε επίπεδο δεικτών απώλειες 1,69% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον DAX να έχει απώλειες 2,21%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,56%, ενώ ο CAC 40 κινείται 2,17% χαμηλότερα. Στο -2,61% ο FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να έχει υποχώρηση 2,34%. Μεγάλες οι πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,03%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,91% και τον Nasdaq να κινείται 0,60% χαμηλότερα. 

Αντίθετα ράλι εμφανίζουν τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί 6,1% και να φθάνει στο 2,05%, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται στο 3,967% (με υποχώρηση 2,03%) και του αμερικανικού στο 3,3% με πτώση 2,45%. Το ελληνικό 10ετές στο 4,037%. Κερδισμένος και ο χρυσός, ο οποίος ενισχύεται 0,35% και ξεπερνά εκ νέου το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, καθώς έχει φθάσει έως και τα 2.006 δολάρια.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
ΑΓΟΡΕΣ

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο παρά την «ψυχραιμία» της Ευρώπης

Νέα σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, καθώς οι απώλειες του τραπεζικού ξεπερνούν το 2%. Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς οδηγεί σε άνοδο του πετρελαίου κατά 3%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις αγορές λόγω Fed

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με συχνές εναλλαγές πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές. Στο επίκεντρο σταθερά οι τράπεζες. Άνω του -1% η πτώση στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.