ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

Έτοιμη για pressing στις τράπεζες σχετικά με τη ρευστότητα η ΕΚΤ

Πιο αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τα αποθεματικά των ευρωπαϊκών τραπεζών ετοιμάζεται να εφαρμόσει η ΕΚΤ, στον απόηχο της κατάρρευσης Credit Suisse και αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

Το ενδεχόμενο να καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες αποθεματικών στις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ, στον απόηχο της κρίσης σε Credit Suisse και περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το όλο θέμα. 

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η ετήσια επισκόπηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα δώσει πιθανότατα μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου για υψηλότερο πήχη σε βασικές μετρήσεις όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR), σημείωσαν οι πηγές και προσέθεσαν ότι αυτό θα αφορά συγκεκριμένες τράπεζες και πιθανώς όχι το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 

Η κατάρρευση της Credit Suisse Group τον Μάρτιο και των αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το πόσο πραγματικά προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για να αντέξουν την πίεση στις καταθέσεις και την αποτελεσματικότητα των μετρήσεων που χρησιμοποιούν οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές για να μετρήσουν την ικανότητά τους να αντέξουν μια κρίση.

Ενώ η ρευστότητα αποτελεί βασικό μέρος της τραπεζικής εποπτείας, οι αρχές είχαν εστιάσει πιο πρόσφατα σε πιο πιεστικά ζητήματα τραπεζικού κεφαλαίου και πιστωτικού κινδύνου στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων. Η ΕΚΤ άρχισε να πιέζει τις τράπεζες να εξετάζουν πιο προσεκτικά τη ρευστότητα στα τέλη του 2021, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός υποδήλωνε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Η πρόσφατη κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών ενέτεινε τον έλεγχο.

Η ΕΚΤ θα λάβει πιθανότατα τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αργότερα φέτος, οι αξιωματούχοι θα χωρίσουν τις τράπεζες σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το πόσο ευάλωτα είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις εκροές χρηματοδότησης.

Οι καταθέσεις πλούσιων πελατών είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο, επειδή οι μεμονωμένες εκροές μπορούν να εξαντλήσουν γρήγορα τα αποθέματα ρευστότητας μιας τράπεζας. Αυτή ήταν μία από τις αιτίες της κρίσης στην Credit Suisse. Η χρηματοδότηση από την αγορά και η αντίληψη των πελατών λιανικής για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους θα είναι επίσης πιθανώς σημαντικά..

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να επισημάνουν ότι η Credit Suisse ήταν μια ειδική περίπτωση και ότι δεν υπάρχει άμεση μεταφορά στην περιοχή ούτε από την πρόσφατη αναταραχή στις ΗΠΑ. Η ζώνη του ευρώ δεν έχει δει τέτοιου είδους προβλήματα, κυρίως επειδή όλοι οι τράπεζες στο μπλοκ υπόκεινται σε ρύθμιση ρευστότητας. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ, παρουσιάζουν χαμηλότερη μέση έκθεση στον κίνδυνο επιτοκίου στα τραπεζικά τους βιβλία από ό,τι οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν περισσότερα ρευστά στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας. Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει αυτή την απαίτηση, γνωστή ως δείκτης κάλυψης ρευστότητας, αν και οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν δημοσίως ότι σπάνια το έχει πράξει.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 165% το τέταρτο τρίμηνο, πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του 100%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δημοσιεύουν τα δικά τους στοιχεία, αλλά γενικά δεν γνωστοποιούν πρόσθετες απαιτήσεις πέραν του ελάχιστου.

Ως εναλλακτική λύση στην αύξηση του πήχη του LCR, η ΕΚΤ μπορεί να θέσει στο στόχαστρό της μεμονωμένες τράπεζες για την ποιότητα των αποθεματικών τους ή την ικανότητά τους να τα διαχειριστούν. Οι τράπεζες που διατηρούν μικρότερα αποθέματα ασφαλείας από τους ομολόγους τους μπορεί να ενημερωθούν ότι είναι «σε κίνδυνο», γεγονός που θα αυξήσει την πίεση να βελτιώσουν τα αποθέματα ή ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη βαθμολογία για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τους κινδύνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Σενάριο ύφεσης 1,9% φέτος και 4,5% το 2023 στο stress test των ελληνικών τραπεζών

Για πρώτη φορά θα είναι προκαθορισμένες οι παράμετροι για τα έσοδα από προμήθειες, ενώ οι τράπεζες θα κληθούν να αναφέρουν κατά τομέα τις προβλέψεις που θα σχηματίσουν στο δυσμενές σενάριο. Έλεγχοι στα μοχλευμένα δάνεια.
Enria
ΑΓΟΡΕΣ

Α. Ενρία: Κίνδυνοι για τις τράπεζες παρά την καλή εικόνα των ισολογισμών

Ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ τονίζει οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των αμερικανικών και κύρια αιτία είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.