Φώτο: Shutterstock

Ένοχος κρίθηκε ο Τ. Λαβίδας από δικαστήριο της Ν. Υόρκης

Ένοχος και για τις επτά κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών στη χρηματιστηριακή αγορά κρίθηκε ο Τ. Λαβίδας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 έτη.

Ένοχος κρίθηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του διευθυντικού στελέχους της βιομηχανίας φαρμάκων Ariad, Αθανάσιου Λαβίδα, για τη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών για την φαρμακοβιομηχανία, τις οποίες αξιοποίησε για να αποκομίσει παράνομα οφέλη από χρηματιστηριακές συναλλαγές ο στενός φίλος του, επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, ο Τ. Λαβίδας ήταν μέρος ενός διεθνούς δικτύου που αξιοποιούσε καταχρηστικά εμπιστευτικές πληροφορίες για να αποκομίζει κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο 39χρονος Λαβίδας ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάσθηκε για την υπόθεση, ενώ οι έρευνες των αρχών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το διεθνές δίκτυο αποκόμισε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με παράνομες συναλλαγές.

Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει οι εισαγγελείς, που ήταν συνολικά επτά και περιλαμβάνουν απάτη, συνωμοσία και κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, τις οποίες έλαβε από τον πατέρα του, Αθανάσιο Λαβίδα, όταν αυτός ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad. Από αυτές τις πληροφορίες, ο Γ. Νίκας φέρεται να αποκόμισε κέρδη 4,7 εκατ. δολ. από χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ο ίδιος ο Τ. Λαβίδας εξασφάλισε επένδυση 500.000 δολ. από τη σύζυγο του Νίκα στην εταιρεία του Mediterra Inc., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και λειτουργεί μπαρ.

Ο Λαβίδας κρατείται από τον Οκτώβριο στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να απελευθερωθεί με εγγύηση 26 εκατ. δολ. ως τη δίκη του. Μετά την καταδίκη του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 έτη. Η ποινή θα ανακοινωθεί στον Λαβίδα τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ