ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Η κάλπη δικαίωσε τους επενδυτές στο ΧΑ, κλειδί οι κινήσεις από τα funds

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον την πολιτική ισχύ για να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ξένοι αναλυτές. Από σήμερα αναμένεται και η «ετυμηγορία» των ξένων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μένει να δούμε κατά πόσο είχε προεξοφληθεί το χθεσινό αποτέλεσμα, αν η αγορά εστιάσει στην τεράστια διαφορά που απέκτησε πλέον το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έστω και αν το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής δεν ήταν στα επικρατέστερα, κάτι που στέρησε από τον νικητή μια ακόμη ισχυρότερη βουλευτική ομάδα.

Το μεγάλο ζητούμενο, τονίζουν αναλυτές, είναι να συνεχιστούν οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην αγορά. Αυτό που ήδη είναι βέβαιο είναι ότι ο διεθνής Τύπος και έγκυροι σχολιαστές των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι δημιουργεί σταθερό πολιτικό περιβάλλον για την υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στον όμιλο Eurasia, Μουτάμπα Ράχμαν, «ο Μητσοτάκης είναι πλέον η μοναδική, κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα, με πλήρη έλεγχο στο κόμμα του και στη Βουλή», κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού έχει σοβαρές πιθανότητες να εφαρμοστεί, χωρίς τους περιορισμούς που θα υπήρχαν από μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεδομένου ότι η αγορά έχει κάνει κάποιες ήπιες διορθωτικές κινήσεις και τεχνικές αποφορτίσεις το τελευταίο διάστημα, δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε κίνηση σε νέα υψηλά εννέα ετών και το Γενικό Δείκτη να διασπά το όριο των 1.280 μονάδων. «Κλειδί» από σήμερα θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη σε κάθε καταλυτική για την αγορά και την οικονομία εξέλιξη, όντας αυτός που πρώτος αντανακλά τη μεγάλη εικόνα.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει διορθώσει επαρκώς τελευταία και είναι «καθαρός» τεχνικά, καθώς στις 12 Ιουνίου βρέθηκε στο υψηλό έξι περίπου ετών και τις 1.038,96 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στις 982,57 μονάδες. Έτσι λοιπόν μια κίνηση επανάκτησης του ορίου των 1.000 μονάδων είναι αναμενόμενη.

Οι κάλπες εξέλεξαν μια από τις πιο ισχυρές και πιο φιλοεπενδυτικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δικαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά και των επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια συγκυρία άκρως κομβική για την οικονομία, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο σπάνιων ευκαιριών, αλλά και σοβαρών προκλήσεων.

Μολονότι, λόγω της εισόδου οκτώ κομμάτων στη Βουλή, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες ορισμένων αναλυτών που έκαναν λόγο ακόμη και για 168 έδρες από την πλευρά της Ν.Δ. (σε εξακομματική Βουλή) και 165 σε επτακομματική, τελικώς οι έδρες είναι 158, με τη διαφορά όμως από το δεύτερο κόμμα σε πρωτοφανή επίπεδα. Όσοι μελετούν την ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων της μεταπολίτευσης παρατηρούν ότι μόνο στις δύο πρώτες εκλογές μετά τη χούντα, το 1974 και το 1977, καταγράφηκε ανάλογα μεγάλη διαφορά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική της χωρίς ανησυχίες για την έγκριση των νομοθετικών της πρωτοβουλιών από τη Βουλή, αλλά και χωρίς να έχει απέναντι μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα προβάλλει σοβαρές αντιστάσεις.

Η ιστορική ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Η πολιτική αστάθεια ήταν ο «κακός δαίμονας» της οικονομίας σε όλα τα χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του 2010, αποτελώντας έναν από τους κύριους παράγοντες που παρέτειναν την παραμονή της χώρας σε μνημόνια. Όμως, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε ατού την πολιτική της ισχύ και να εφαρμόσει ανεμπόδιστα την πολιτική που θα ανταποκριθεί στις δύο μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις των επόμενων ετών: την αξιοποίηση των τεράστιων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την υλοποίηση μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα απομακρύνει τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους την επόμενη δεκαετία.

«Από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες γι' αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού και θα την τιμήσω στο ακέραιο», τόνισε στη χθεσινοβραδινή του πρώτη ομιλία μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πρόκληση, δηλαδή τη δημοσιονομική προσαρμογή, φαίνεται ότι η αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεροποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2024 σε επίπεδο άνω του 2%, ώστε η χώρα να πληρώνει χωρίς δανεικά τους τόκους του χρέους και αυτό να παραμείνει σε σταθερή πορεία μείωσης τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμη και αναβίωση της κρίσης χρέους, όταν λήξει η ευνοϊκή ρύθμισή του, το 2032.

Η νέα κυβέρνηση με τον «αέρα» της ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της εξασθένησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλείται να διαμορφώσει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ξεφεύγει από την εποχή των διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος και ενεργειακή κρίση), όταν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες χαλάρωσαν και δόθηκε η δυνατότητα να υποστηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με δεκάδες δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό.

Πλέον, η Ευρώπη αλλάζει το «δόγμα» παροχολογίας, οπότε οι προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές και φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να εφαρμοσθούν με μεγάλη προσοχή και, παράλληλα, να σταματήσουν όλα τα μέτρα στήριξης, όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει τεράστια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης η ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ατού, ώστε να αποφευχθούν… ατυχήματα. Η χώρα εφαρμόζει, στην πραγματικότητα, ένα νέο μνημόνιο με σφιχτά χρονοδιαγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και πάντα με την απειλή ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια κονδυλίων, αφού τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης λήγουν το 2026 και όσα κεφάλαια μείνουν αναξιοποίητα θα χαθούν.

Η Κομισιόν τόνισε πρόσφατα ότι η Ελλάδα άρχισε με γρήγορους ρυθμούς την εφαρμογή του σχεδίου για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως, στην πραγματικότητα, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς θα χρειασθεί να συναφθεί μεγάλος αριθμός δημοσίων συμβάσεων και είναι γνωστές οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης σε αυτό τον τομέα. Ο βαθμός δυσκολίας στην υλοποίηση του σχεδίου θα είναι μεγάλος, καθώς αποτελείται, όπως σημειώνει η Κομισιόν, από 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις που υποστηρίζονται από 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια (σε σταθερές τιμές 2018), ποσό που αντιπροσωπεύει το 14,5 % του ΑΕΠ το 2022.

Νέο αφήγημα, μεγάλες προσδοκίες

Στο «πολιτικό κεφάλαιο» που εξασφάλισε η νέα κυβέρνηση που συνεπάγεται βαθμούς ελευθερίας που θα τις εξασφαλίσει στην υλοποίηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αναφέρεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, αν και τονίζει πως ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο.

Ο ίδιος σημειώνει πως «στα βασικά σημεία του νέου αφηγήματος του Χρηματιστηρίου είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η πώληση των πακέτων των τραπεζών από το ΤΧΣ και η ένταξη της αγοράς στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Σε αυτή την διαδρομή η αγορά θα έχει την ευκαιρία να ανανεώσει το περιεχόμενο των εισηγμένων εταιρειών, να αυξήσει την ρευστότητα της και να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πλέον η αναμονή θα λειτουργεί αντίστροφα αφού η προσδοκία έχει τρέξει αρκετά και οι αποτιμήσεις δεν βρίσκονται στην ζώνη του φθηνού. Δεν παραγνωρίζεται πάντως η εξαιρετική επίδοση των εταιρειών σε επίπεδο επιχειρηματικών κερδών, αυτό σίγουρα συνιστά λόγους για πολύ πιο ήπιες διορθώσεις σε ενδεχόμενες αναταράξεις από το εξωτερικό, η μεγάλη εικόνα όμως θα διαμορφωθεί από την ταχύτητα της σύγκλισης των προσδοκιών του αφηγήματος με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη εβδομάδα διεκπεραιώνοντας μια απόλυτα λογική διόρθωση χαμηλού σχετικά εύρους. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση αποφορτίστηκαν χωρίς ωστόσο να χαθεί η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά (1.280 μονάδες) ενώ οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ μπορούν θεωρηθούν ότι δεν έβγαλαν ένταση ρευστοποιήσεων.

Αν και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων όρων παραμένει αγορασμένο, ο MΑCD μετά από μια μακρά περίοδο αγορών έδωσε σήμα πώλησης, το οποίο προς το παρόν δεν έχει πληρώσει τους πωλητές. Τα τεχνικά δεδομένα διατηρούν την ανοδική σύσταση για τον Γενικό Δείκτη πρέπει ωστόσο να εκτιμηθεί η εικόνα σημαντικών υπερτιμήσεων που κυριαρχεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.209 και στις 1.178 μονάδες ενώ ανοδικά αντίσταση εντοπίζεται μόνο στις 1.370 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλό των τελευταίων εννέα ετών. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά υψηλά, εξετάζοντας παράλληλα την συναλλακτική ένταση η οποία θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το δυνητικό περιθώριο ανόδου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν ανησυχεί τους χρηματιστές η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ

Αναγκαία η διορθωτική κίνηση μετά το «φόρτωμα» της αγοράς με μεγάλα κέρδη. Δεν αναιρείται το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο νέων κεφαλαίων. Τι δηλώνουν Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης στο BD.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές που... απογειώθηκαν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις

Ράλι 12% για τον Γενικό Δείκτη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Κορυφαίες σε απόδοση σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση η Aegean (+34%) και η Intrakat (+32%). Μέχρι 130% οι αποδόσεις στο σύνολο της αγοράς. Αναλυτικοί πίνακες.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ξένοι απογειώνουν το Χρηματιστήριο, κλειδί οι νέες δημοσκοπήσεις

Η προοπτική σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης της ΝΔ με ασθενή αντιπολίτευση αυξάνει τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προσελκύει νέα κεφάλαια. Κορυφαίο διεθνώς το ΧΑ με άνοδο 33,87% φέτος.