ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια που αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ εισήλθαν στην ελληνική οικονομία και τοποθετήθηκαν σε μετοχές και ομόλογα το πρώτο τετράμηνο του έτους, δηλαδή πριν ακόμη επιβεβαιωθεί μέσω του εκλογικού αποτελέσματος ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο «πυρετός» των επενδυτικών στοιχημάτων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει, αλλά να ανεβεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα έρχονται τα κύματα των επιδράσεων από την αναβάθμιση της χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα μέχρι τον Απρίλιο. Αυτό το ποσό, σημειώνει το πρακτορείο, είναι 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι αυτές οι εισροές καταγράφηκαν, όταν ακόμη δεν ήταν σαφές αν θα μπορούσε να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ακόμη και αν υπέθετε κανείς ότι οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχίζονταν με τους ίδιους ρυθμούς του πρώτου τετραμήνου ως το τέλος του έτους, τα ελληνικά assets θα ωφελούνταν από τοποθετήσεις που θα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, ένα εντυπωσιακό ποσό για μια χώρα που είχε διαγραφεί για πολλά χρόνια από τον επενδυτικό χάρτη λόγω της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Ωστόσο, η εμπέδωση της κυβερνητικής σταθερότητας, που φαίνεται να οδηγεί εκ του ασφαλούς στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φέρνει κύματα επιδράσεων που θα ενισχύσουν σημαντικά τις εισροές κεφαλαίων σε ομόλογα και μετοχές και θα προκαλέσουν συνεχή άνοδο των τιμών:

  • Η τυπική αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων το πιθανότερο είναι ότι θα έλθει στις 9 Σεπτεμβρίου από την καναδική DBRS, έναν από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης. Αυτό θα σημαίνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα είναι και πάλι, σε ό,τι αφορά την αποδοχή τους από την κεντρική τράπεζα, ισότιμοι με όλους τους άλλους τίτλους επενδυτικής βαθμίδας των χωρών της ευρωζώνης.
  • Από επενδυτική άποψη, το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody's, εκ των οποίων ήδη οι δύο πρώτοι βαθμολογούν την Ελλάδα ένα «σκαλί» χαμηλότερα από το investment grade). Όπως σημειώνει το Bloomberg, S&P και Fitch έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.
  • Μόλις έλθει αυτή η διπλή αναβάθμιση, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να επανέλθουν σε διεθνείς δείκτες, τους οποίους παρακολουθούν τα συντηρητικά -και τεράστια, όσον αφορά τα υπό διαχείριση κεφάλαια- επενδυτικά funds που τοποθετούνται σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Η απλή επανεισαγωγή σε δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg και οι οίκοι FTSE, IHS Markit και JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε επενδυτικά κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζει το Bloomberg. Η Societe Generale εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές περίπου 650 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ομολόγων. «Μόλις επανέλθουν τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα, όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων όπως εμείς θα μπορούν να το αγοράσουν», δηλώνει στο πρακτορείο ο Τζέισον Ντέιβις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην JP Morgan Asset Management. Σήμερα, η εταιρεία δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της να κατέχει ελληνικούς τίτλους, λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης.
  • Το επόμενο στάδιο, που αφορά τις ελληνικές μετοχές, θα είναι η επάνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε διεθνείς δείκτες ανεπτυγμένων αγορών των μεγάλων οίκων, όπως η FTSE Russell, η MSCI και η S&P Dow Jones. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει το 2024 ή και το 2025, ενώ η Ελλάδα υποβιβάσθηκε στις αναδυόμενες αγορές το 2013, με όλες τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες στη ρευστότητα του ΧΑ και τα επίπεδα τιμών.

Το φετινό ράλι των ελληνικών assets έχει φέρει ομόλογα και μετοχές σε πολύ καλύτερη θέση από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά assets. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική απόδοση (total return) των ελληνικών κρατικών τίτλων, όπως προκύπτει από τους σχετικούς δείκτες της S&P Dow Jones, είναι φέτος 6,24%, ενώ του αντίστοιχου δείκτη ιταλικών ομολόγων είναι 4,70% και του γερμανικού δείκτη μόλις 1,61%.

Οι δείκτες συνολικής απόδοσης ελληνικών, ιταλικών και γερμανικών ομολόγων της S&P Dow Jones

bondsS&P

 

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η απόδοση του ελληνικού Γενικού Δείκτη είναι σχεδόν δεκαπλάσια του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 το τελευταίο δωδεκάμηνο. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ο ελληνικός δείκτης υστερεί σημαντικά και έχει ακόμη πολύ έδαφος να καλύψει, καθώς το ΧΑ βρισκόταν σε συνθήκες ακραίας απαξίωσης και επενδυτικής περιθωριοποίησης, όταν οι διεθνείς αγορές έκαναν ράλι επί σειρά ετών σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Η πορεία Γενικού Δείκτη και Stoxx 600 το τελευταίο 12μηνο

GenikosDeiktis_Stoxx600

 

«Βλέπει» και τις 1.350 μονάδες το Χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, σε νέα υψηλά εννέα μηνών και τριών μηνών έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, με τους αγοραστές να ελέγχουν πλήρως το momentum επιτρέποντας μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις, ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον rotation στους πρωταγωνιστές, αρκετοί εκ των οποίων πλέον είναι και από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αγορά πλέον απέχει μόλις 12 μονάδες ή περίπου 1% από το όριο ψυχολογίας των 1.350 μονάδων, ενώ δεν είναι μακριά και η περιοχή των 1.371 μονάδων που έχουν θέσει κάποιοι αναλυτές ως επόμενο στόχο με βάση τα τεχνικά δεδομένα.

Εν μέσω νέας ανοδικής κίνησης χθες στις ευρωπαϊκές αγορές και μεικτής εικόνας στους δείκτες της Wall Street (σε θετικό έδαφος ο Dow Jones, πτώση του S&P 500 και του Nasdaq), το ΧΑ κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ανοδικά, ενώ παρ’ ότι υπάρχει και μερική κόπωση, εντούτοις καταγράφηκε νέο αγοραστικό ενδιαφέρον που κρατάει σε εγρήγορση όλο το σύστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 1.338,03 μονάδες που είναι νέα υψηλά 111 μηνών, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο ήταν στις 2 Απριλίου 2014, όταν είχε βρεθεί στις 1.352,01 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.251,94 μονάδες με άνοδο 0,57% επίπεδα που είχε να δει από τις 8 Δεκεμβρίου 2014, ενώ ο Mid Cap για άλλη μια φορά ξεχώρισε θετικά με άνοδο 1,31% και κλείσιμο στις 2.206,16 μονάδες, επίπεδα που έχει να δει από τις 20 Απριλίου 2010.

Ο τραπεζικός δείκτης που εδώ και 16 συνεδριάσεις κινείται σταθερά πάνω από τις 1.000 μονάδες δείχνοντας ότι τις έχει κατοχυρώσει, χθες υπερκέρασε και τις 1.100 μονάδες (1.101,73 μονάδες με άνοδο 0,59%) για πρώτη φορά από τις 25 Ιουλίου 2017. Ο τραπεζικός είχε ισχυρή στήριξη από την Εθνική που ξεχώρισε με άνοδο 1,45% και κλείσιμο στα 6,31 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 8ετίας. Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,6340 με άνοδο 0,65%, η Eurobank +0,34% στα 1,6355 ευρώ, ενώ η Πειραιώς, μετά το εντυπωσιακό ράλι +143% φέτος, υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,29% στα 3,49 ευρώ.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 79,79 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένος έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, όπου είχε φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ σε αμφότερες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, άλλες χρονιές τέτοιες περιόδους ο τζίρος έπεφτε στα 40 ή και στα 25 εκατ. ευρώ. Οι μέσες φετινές συναλλαγές παραμένουν πέριξ των 109 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες άνω του 40% έναντι των 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέρος τζίρος πέρυσι.

Μετά και τα χθεσινά κέρδη, πλέον τον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 4,65%, ο FTSE 25 κερδίζει +4,95%, ο Mid Cap είναι στο +10,80% ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,19%.

Έτσι, σε επίπεδο έτος, το Χ.Α διευρύνει περαιτέρω τις επιδόσεις του και την απόσταση από τις διεθνείς αγορές. Ο Γ.Δ. ενισχύεται το 2023 σε ποσοστό 43,91%, ο FTSE 25 κερδίζει 44,43%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 56,31%,  ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στις αποδόσεις με +71,99%.

Στον Large Cap σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Mytilineos, Jumbo και Cenergy Holdings, ενώ 17 από τις 25 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, μια (ΓΕΚ Τέρνα) αμετάβλητη και επτά πτωτικά, εκ των οποίων μόνο δύο (Coca Cola HBC και Quest Συμμετοχών) με υποχώρηση άνω του 1%. Άνοδο άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Mytilineos, Εθνική, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap με ράλι +6,61% έκλεισε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ που συνέχισε μετά και το προχθεσινό +2,71%. Η Ολυμπιακή Τεχνική είχε άνοδο 6,27%, η Entersoft +5,54%, ΕΧΑΕ, +1,68%, Epsilon Net, +1,48%, Intracom Holdings +1,19% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά, το γαϊτανάκι της αφύπνισης μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχών, ή και ακραίας περιφέρειας ή ακόμη και μετοχών που βρίσκονται σε επιτήρηση, συνεχίζεται, προσδίδοντας ένα νέο ενδιαφέρον στους επενδυτές που αρέσκονται να τοποθετούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Υπάρχουν μετοχές με κέρδη 35 – 40% μέσα σε τρεις - τέσσερις εβδομάδες (Μπήτρος, Αγρ. Οίκος Σπύρου), αλλά και πολλές μετοχές με υψηλότερη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Πλην των προαναφερθέντων, χθες ξεχώρισαν επίσης τίτλοι όπως Χαϊδεμένος, Βιοτέρ, Λεβεντέρης (π), Sato, Yalco, Κορδέλλου κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσές αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, έδωσαν μέχρι 44% τα μετοχικά

Ποια είναι τα 22 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με αποδόσεις υψηλότερες από τον Γενικό Δείκτη: Αναλυτικός πίνακας. Εισροές 51 εκατ. στα μετοχικά το α' εξάμηνο, ενώ τα ομολογιακά προσέλκυσαν 495 εκατ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμα για ράλι από τις διεθνείς αγορές, φεύγει η απειλή των επιτοκίων

Το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό προανήγγειλαν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απομακρύνεται ο κίνδυνος εισαγόμενης διόρθωσης στο ΧΑ. Η αγορά ομολόγων έχει δώσει ήδη investment grade στην Ελλάδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Πρωταθλητής σε αποδόσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις υψηλότερες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο τον Μάιο όσο και από την αρχή του 2023, με τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδίδουν εντυπωσιακά έναντι των ευρωπαϊκών.