ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollar, Dollario, Dolar, Dolario, Dol
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed και της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ την Τετάρτη ακολουθείται από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Και οι δύο αναμένεται να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Είχαμε πει ότι το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου έμοιαζε υπερβολικό και η κίνηση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να επιβεβαιώνει την άποψή μας. Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, το δολάριο έκανε ράλι έναντι όλων των εταίρων του, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ειδήσεις, ένα σημάδι μιας τάσης που καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες και όχι από θεμελιώδεις. Οι πτωτικές εκτιμήσεις για το δολάριο, καθώς ο αποπληθωρισμός φαίνεται να επικρατεί στις ΗΠΑ, σημαίνει εκτεταμένη τοποθέτηση που είναι ευάλωτη σε μια απότομη ανάκαμψη, και αυτό φαίνεται πως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως με εξαίρεση το κολομβιανό πέσο, το οποίο συνεχίζει να επωφελείται από τα πολύ υψηλά επιτόκια και είναι πλέον το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος. 

Αυτή η εβδομάδα  θα είναι γεμάτη με σημαντικές δημοσιεύσεις στοιχείων και  πολιτικές ανακοινώσεις. Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη ακολουθείται από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Και οι δύο αναμένεται παγκοσμίως να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η πρώτη αναμένεται να επικοινωνήσει πως θα προχωρήσει σε μια παύση, ενώ η δεύτερη έχει ακόμα δουλειά να κάνει. Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο σε όλες τις σημαντικές οικονομικές περιοχές θα είναι επίσης στο επίκεντρο τη Δευτέρα, όπως και η έκθεση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. 

Στερλίνα 

Οι γενικότερες εκποιήσεις των ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έπληξε ιδιαίτερα τη στερλίνα μετά από μια εκπληκτικά ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που η Τράπεζα της Αγγλίας λαμβάνει καλές ειδήσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς τόσο ο ονομαστικός δείκτης όσο και ο δομικός πληθωρισμός ανακοινώθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου. Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η αποπληθωριστική τάση, που είναι ορατή στις ΗΠΑ, έχει κάνει την εμφάνισή της και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν μια πιθανότητα 50% για μια σημαντική αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Αύγουστο και τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη G10 χώρα, κάτι που θα συνεχίσει να στηρίζει τη στερλίνα. 

Ευρώ 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παλεύει με το πρόβλημα του πληθωρισμού. Με κριτήριο το δομικό δείκτη, η αποπληθωριστική τάση που είναι εμφανής στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη διασχίσει τον Ατλαντικό. Η ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της περασμένης εβδομάδας στα στοιχεία του πληθωρισμού του Ιουνίου επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη δουλειά να κάνει. Η αύξηση των επιτοκίων από το 4% στη συνεδρίασή αυτής της εβδομάδας είναι σχεδόν βέβαιη. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα επικοινωνιακά μηνύματα που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Ειδικότερα, η εξισορροπητική δράση της ΕΚΤ μεταξύ της αποδυναμωμένης ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού θα πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός του κοινού νομίσματος για τον Αύγουστο. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Υπάρχει πιθανότατα λιγότερη αβεβαιότητα γύρω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις γύρω από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση της Federal Reserve την Τετάρτη αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο ερώτημα εάν το ράλι επανατοποθετήσεων του δολαρίου θα συνεχιστεί. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των επιτοκίων, ακολουθούμενη από μία ήπια επιθετική ρητορική που δεν θα αλλάξει το αφήγημα: τα εξαιρετικά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Fed μπορεί να σηκώσει το πόδι από το φρένο και να περιμένει μερικούς μήνες για περαιτέρω εξελίξεις. Όσο η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα, θα καταστεί εφικτή μια πολύ σταδιακή διολίσθηση του δολαρίου έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων παγκοσμίως έκαναν ένα ράλι το Νοέμβριο και το βασικό δεκαετές επιτόκιο του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά του 5,00% σε λιγότερο από 4,20% από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αγορές πανηγυρίζουν την πτώση του αμερικανικού πληθωρισμού

H πτώση των αμερικανικών επιτοκίων και η φυγή από τα ασφαλή καταφύγια και οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, πίεσαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε απότομα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Η επιθετική στάση της Federal Reserve σταματά το ξεπούλημα του δολαρίου

Όπως αναφέρεται σε report της Ebury, τα επιτόκια των ομολόγων αυξήθηκαν πάλι και τα νομίσματα αντέστρεψαν εν μέρει τις πρόσφατες κινήσεις, καθώς το δολάριο έκανε ράλι έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.