ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο μετά την αναβάθμιση από τη Scope

Δεδομένη θεωρούν οι επενδυτές την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το προσεχές φθινόπωρο. Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς μετά την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας, σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Αν και η απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ωστόσο, έρχεται να ενισχύσει το θετικό κλίμα και τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία καθώς και την εκτίμηση ότι η «επίσημη» ανάκτηση του investment grade βρίσκεται προ των πυλών. Επίσημη με την έννοια ότι το επόμενο διάστημα, πιθανότατα το φθινόπωρο, σε αντίστοιχη κίνηση αναβάθμισης θα προχωρήσει και κάποιος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης -S&P, Moody's, Fitch, DBRS- τις αξιολογήσεις των οποίων αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στο καθεστώς «κανονικής» επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει το φθινόπωρο με τη σφραγίδα της DBRS. Σημειώνεται ότι πριν την Scope, στις 31 Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I που επίσης δεν «αναγνωρίζεται» από την ΕΚΤ, ήταν ο πρώτος που προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς investment grade.

Αν και σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επάνοδο της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τη μεγάλη αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές θα υπάρξουν πολλά οφέλη από την αναβάθμιση.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ορόσημο για την εγχώρια οικονομία καθώς πέραν ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των ταμείων όλου του κόσμου μπορούν να επενδύουν μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και έτσι με την αναβάθμιση η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί στο επενδυτικό ραντάρ μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών.  

Επίδειξη δύναμης από το ΧΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα, για άλλη μια φορά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έναντι της μεγάλης αναστάτωσης που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Fitch, απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.   

Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση της αγοράς την περασμένη Τετάρτη όπου στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.281,70 μονάδες καταγράφοντας απώλειες άνω του -4%. Οι αγοραστές γρήγορα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την πτώση των τιμών, στις τράπεζες και σε πολλά άλλα blue chips, με αποτέλεσμα η αγορά να ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών με την αγορά να κερδίζει έκτοτε κοντά στις 40 μονάδες.

Το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο, ειδικά για την περίοδο του Αυγούστου που βρισκόμαστε, με καύσιμη ύλη τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα επιχειρηματικά deals και φυσικά των προσδοκιών αναβάθμισης της οικονομίας που όλα μαζί οδηγούν σε μπαράζ αναβαθμίσεων μετοχών όλων των κλάδων.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για υπερθέρμανση και είναι γεγονός ότι οι αποτιμήσεις πολλών εταιριών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία 2ετία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών είναι πιεστεί αδικαιολόγητα τα χρόνια της κρίσης και ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ακολουθήσει αντίθετο δρόμο, για περισσότερο από 10 χρόνια, από τα ξένα χρηματιστήρια που σημείωσαν πολύ μεγάλη άνοδο.

Η κατάσταση στις ξένες αγορές, το φάσμα της ύφεσης στη γερμανική οικονομία και το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω διόρθωσης των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποτελεί έναν κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει και την εγχώρια αγορά.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Ιούλιος 2022 - Αύγουστος 2023

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound για τον Δείκτη στις 1.417 μονάδες με ώθηση από τις τράπεζες

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+4,23%) σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η αγορά ξεπέρασε τη χθεσινή πτωτική κίνηση. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τα βλέμματα στη Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεργιώτης*