ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο; Shutterstock

Σε «ελεύθερη πτώση» οι ιταλικές τράπεζες μετά τον έκτακτο φόρο

Επιθετικές ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές προκαλεί η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά 40% για τα «επιπλέον κέρδη» των ομίλων, λόγω και των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πτώση χωρίς φρένο για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών η οποία φθάνει έως και το 7%, γεγονός που οδηγεί σε «βουτιά» και τον βασικό δείκτη FTSE MIB, με απώλειες άνω του 1%, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του κλάδου σε αυτόν. 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι μετοχές των Intesa SanPaolo, BCA MPS, Bper Banca υποχωρούν άνω του 7%, με αυτήν της Unicredit έχει απώλειες που ξεπερνούν το 5%. 

Αφορμή για την εν λόγω πορεία ο αιφνιδιασμός των αγορών από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις διακοπές του Αυγούστου να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες. 

Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Η Ιταλία συμφώνησε σε μια «εισφορά 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών" για το 2023, η οποία θα χρηματοδοτήσει φορολογικές μειώσεις και στήριξη των ενυπόθηκων δανείων για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το πρώτο εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα έσοδα από τις χορηγήσεις. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit αύξησαν τις ετήσιες προβλέψεις τους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της ταχείας σύσφιξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Italy Stock Market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποσό 9,5 δισ. «εξαερώθηκε» από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί με περίπου 19% του καθαρού εισοδήματος των τραπεζών το 2023, περίπου 3% της ενσώματης λογιστικής αξίας τους και περίπου 0,5% επί των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.