ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apple, China, Kina
Φωτο: Shutterstock

Πώς οι Κινέζοι «έκοψαν» 200 δισ. δολ. από την αξία των μετοχών της Apple

Τα σχέδια του Πεκίνου για επιβολή περιορισμών στη χρήση των συσκευών της Apple από εργαζόμενους σε κρατικούς οργανισμούς προκαλούν ισχυρές πιέσεις στη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού.

Έναν ιδιότυπο πόλεμο στις ΗΠΑ, με αιχμή την Apple, φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει η Κίνα, καθώς, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, θα προχωρήσει σε απαγόρευση χρήσης των iPhones από κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Η είδηση ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε «βουτιά» τη μετοχή της Apple, με δεδομένο ότι η Κίνα είναι μία εκ των κορυφαίων αγορών της. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχασε σε ένα διήμερο 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του. 

Την πρόθεση του Πεκίνου αποκάλυψε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει επέκταση της απαγόρευσης χρήσης των iPhones σε ευαίσθητες υπηρεσίες σε οργανισμούς που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες. Επιπλέον, το Πεκίνο σκοπεύει να επεκτείνει αυτόν τον περιορισμό πολύ ευρύτερα, σε πληθώρα κρατικών επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως δήλωσαν ορισμένες πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Αν τελικά η Κίνα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα πρόκειται για συνέχεια της προσπάθειας να αποκλειστούν ξένες τεχνολογίες από τη χώρα αλλά και να μειωθεί η εξάρτησή της από αμερικανικό τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό. Ταυτόχρονα είναι μία ευθεία απειλή για τη θέση της Apple στην τεράστια εσωτερική αγορά, με δεδομένο και το γεγονός ότι η Κίνα αντιστοιχεί στο 1/5 των εσόδων του ομίλου παγκοσμίως, ενώ σε αυτήν βρίσκονται δεκάδες εργοστάσια παραγωγής του iPhone και άλλων προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας. 

Δεν είναι σαφές πόσες εταιρείες ή οργανισμοί θα μπορούσαν τελικά να υιοθετήσουν περιορισμούς στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα στελέχη τους και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ή γραπτή διαταγή. Οι κρατικές επιχειρήσεις ή οργανισμοί πιθανότατα θα διαφέρουν ως προς το πόσο αυστηρά θα επιβάλλουν τέτοιες απαγορεύσεις, με κάποιες να απαγορεύουν τις συσκευές της Apple από τον χώρο εργασίας, ενώ άλλες θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στους υπαλλήλους να τις χρησιμοποιούν και κατ' ιδίαν.

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας PetroChina Co. απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους και ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Μία απαγόρευση της χρήσης iPhones θα ήταν ένα σφοδρό πλήγμα για την Apple. 

Ο αμερικανικός όμιλος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις αμερικανικές προσπάθειες να περιοριστεί η τεχνολογική βιομηχανία της ασιατικής χώρας. Τα iPhones συγκαταλέγονται μεταξύ των best seller της χώρας και είναι κοινά τόσο στον κυβερνητικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως ο αποκλεισμός των συσκευών συμπίπτει με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει την αμερικανική καινοτομία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυκλοφορία ενός smartphone της Huawei Technologies Co. που περιείχε έναν προηγμένο επεξεργαστή made in China προκάλεσε αναστάτωση και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν για έναν πρόωρο θρίαμβο κατά των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων, ενώ ένας Αμερικανός νομοθέτης ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανές παραβιάσεις των εν λόγω περιορισμών.

Η χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας ξένων εταιρειών έχει αποθαρρυνθεί εδώ και καιρό σε ευαίσθητες υπηρεσίες, ιδίως καθώς το Πεκίνο κλιμάκωσε τα τελευταία χρόνια μια εκστρατεία για τη μείωση της εξάρτησης από την τεχνολογία των ΗΠΑ, του γεωπολιτικού αντιπάλου της Κίνας. Οι εργαζόμενοι σε ορισμένες ρυθμιστικές αρχές της κεντρικής κυβέρνησης έλαβαν οδηγίες μέσω ομάδων συνομιλίας και σε συσκέψεις να σταματήσουν να φέρνουν τέτοιες συσκευές στο γραφείο, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Το 2022, το Πεκίνο διέταξε τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εταιρείες που υποστηρίζονται από το κράτος να αντικαταστήσουν τους προσωπικούς υπολογιστές ξένης μάρκας με κατασκευασμένους στην Κίνα, σε μία πρώτη κίνηση να περιοριστεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη τεχνολογία, κυρίως, στους θεωρούμενους ως «κρατικά ευαίσθητους» οργανισμούς. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού ημιαγωγών αιχμής στην Κίνα. Και η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Κίνας, η Semiconductor Manufacturing International Corp., έχει τεθεί υπό έλεγχο για την προμήθεια εξαρτημάτων στη Huawei - μια εταιρεία που οι ΗΠΑ έχουν βάλει στη μαύρη λίστα.

Ακόμη και με τους δεσμούς ΗΠΑ - Κίνας να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, η Apple παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την ασιατική χώρα - τόσο ως κατασκευαστικός εταίρος όσο και ως αγορά για τα προϊόντα της. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ γιόρτασε αυτή τη σχέση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα νωρίτερα φέτος, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιτυχημένη συμβίωση». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι και γιατί έχουν κηρύξει «πόλεμο» στην κυριαρχία του δολαρίου

Το σοκ από τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί τις κυβερνήσεις αναδυόμενων οικονομιών σε κινήσεις μείωσης του ρόλου του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.
UBS
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπει κινδύνους στις αγορές η UBS και συνιστά τις αμυντικές μετοχές

Η UBS παραμένει σταθερά υπέρ των τοποθετήσεων σε αναδυόμενες αγορές και επιφυλακτική για τις ΗΠΑ. Προτιμά μετοχές εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης, ενέργειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει ο πόλεμος που κήρυξε η Κίνα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Η γενική απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και το «πνίξιμο» της εξόρυξης εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Πεκίνου για τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας, με παράλληλη προώθηση του ψηφιακού γιουάν.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των εμπορευμάτων, ανοδικό υπερ-κύκλο βλέπουν αναλυτές

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα περισσότερα εμπορεύματα, εξαιτίας και της ανισορροπίας που δημιούργησε η πανδημία στο ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης, έχουν εισέλθει σε έναν «ανοδικό υπέρ-κύκλο».