ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Str. μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Παρά τη μεγάλη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο, που ασκεί πιέσεις στη Fed για πιο αυστηρή πολιτική, οι αμερικανικοί δείκτες ξεπέρασαν τις αρχικές απώλειες και ανέκαμψαν.

Οι αμερικανικές μετοχές διέγραψαν τις προηγούμενες απώλειες και πέτυχαν ανοδική πορεία μετά την ισχυρότερη του αναμενόμενου μηνιαία επίσημη έκθεση για την απασχόληση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 75 μονάδων ή 0,2%, ενώ ο S&P 500 σημείωνε επίσης άνοδο 0,2% και ο NASDAQ Composite σημείωνε άνοδο 0,3%.

Οι κύριοι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν την προηγούμενη συνεδρίαση οριακά στο κόκκινο. Ο Dow των 30 μετοχών βρίσκεται σε πορεία πτώσης 1,2% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς την τρίτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα του. Ο δείκτης αναφοράς S&P πρόκειται να υποχωρήσει κατά 0,7%, την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος.

Αιτία είναι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων του Δημοσίου, η οποία οφείλεται στις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια το 2023 και να διατηρήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 4,782%.

Ενώ οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης βλέπουν 71% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Νοέμβριο, βλέπουν 28% πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, υψηλότερη από ό,τι πριν από την ανακοίνωση του αριθμού θέσεων εργασίας.

Ήταν μια μικτή εβδομάδα για τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, αλλά τα δεδομένα έδειξαν γενικά μια παρατεταμένη ανθεκτικότητα στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, η οποία θα μπορούσε ακόμη να επηρεάσει τον πληθωρισμό στο μέλλον.

Ωστόσο, η πάντα κρίσιμη μηνιαία έκθεση της Παρασκευής έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από ό,τι αναμενόταν, με τις μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 336.000 τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τις 170.000 που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι προστέθηκαν 227.000 αντί της προηγούμενης μέτρησης των 187.000.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον Αύγουστο, όπως έδειξαν οι αριθμοί, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,8%.

Στα εταιρικά νέα, η ExxonMobil  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στο Τέξας. Οι μετοχές της Pioneer σημείωσαν άνοδο 10%, ενώ οι μετοχές της Exxon υποχώρησαν κατά 2,5%.

Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη σύμπραξη για την Exxon από τη συγχώνευσή της με την Mobil το 1999 και θα αποκρυστάλλωνε κάθε άλλο παρά τη θέση της ως ο βασικός πετρελαϊκός κολοσσός της Δύσης.

Επιπλέον, η Tesla μείωσε την τιμή ορισμένων εκδόσεων Model 3 και Model Y στις ΗΠΑ, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε παραδόσεις τρίτου τριμήνου που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της αγοράς. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 2,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και ήταν σε πορεία για την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και μήνες, λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το σχετικό πλήγμα στη ζήτηση καυσίμων.

Η τιμή αναφοράς του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησε κατά 10% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Απρίλιο, ενώ το συμβόλαιο Μπρεντ υποχώρησε περισσότερο από 12%, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Έσπασε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στη Wall Street από το 1932

Η επιβράδυνση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μείωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και έφερε άνοδο με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές και τον Nasdaq να κερδίζει 3,3%. Συνεχίζεται η πτώση του bitcoin.
metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Χτύπημα» της Fed στη Wall Street, επιθετικές δηλώσεις για τα επιτόκια

Η αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της Fed για αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού προκάλεσαν μεγάλη άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και πιέσεις στις μετοχές της τεχνολογίας.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσα» από τη Fed στη Wall Street, σταθερή η νομισματική πολιτική

Η πολιτική της Fed θα παραμείνει χαλαρή έως ότου επιτευχθεί πρόοδος στον διπλό στόχο που έχει θέσει για πλήρη απασχόληση και σταθεροποίηση των τιμών. Ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις ανακοινώσεις της Fed.