ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν σήμερα μόνο σε εταιρείες με ισχυρά κέρδη

Παρήλθε η εποχή που η άφθονη ρευστότητα από τη Fed ανέβασε ακόμη και μετοχές - σκουπίδια. Οι επενδυτές γίνονται επιλεκτικοί και στρέφονται στις ηγετικές επιχειρήσεις. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.

Τους τελευταίους μήνες ακούμε συχνά το επιχείρημα ότι το βάθος της μετοχικής αγοράς (ο αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στην άνοδο των μετοχικών δεικτών) στην Αμερική περιορίζεται σε λίγους κλάδους και λόγω αυτής της έλλειψης εύρους η αγορά θα πρέπει να καταρρεύσει.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές. 

Πληθωρισμός, ύφεση, πορεία επιτοκίων καθώς και γεωπολιτικά ζητήματα που σίγουρα πρέπει να παρακολουθούν, αλλά όχι απαραίτητα τον αριθμό μετοχών που συμμετέχει στην ανοδική αγορά των χρηματιστηρίων ως βασικό κριτήριο για τα θεμέλια της μετοχικής αγοράς.

Γιατί;

Όταν όλα είναι πράσινα και βιώνουμε τρομερά δυνατές αγορές, συνήθως αυτό σηματοδοτεί το τέλος της ευφορίας, γιατί δεν μένει τίποτα πλέον να αγοράσουμε.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα 1,7 τρισεκατομμύρια που διοχετεύτηκαν στις αγορές από την FED, οδήγησαν στη δημιουργία πολλών εταιρειών με τυχοδιωκτική διάθεση.

Εταιρείες σκουπίδια, που δεν θα έπρεπε ποτέ να κάνουν εισαγωγή στα χρηματιστήρια ούτε να  θέσουν σε δημόσια κυκλοφορία τις μετοχές τους. Εταιρείες που είναι κυριολεκτικά ζόμπι σήμερα.

IPO's, Spacs, EV ipo's, όλα αυτά τα ζόμπι που κατέστρεψαν ανθρώπους και που θα πρέπει να αφαιρεθούν (delist) από το σύστημα για να βελτιωθεί το μετοχικό βάθος των χρηματιστηριακών αγορών.

Σήμερα δεν ζούμε μια αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά με ώθηση ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative easing), όπου τα πάντα κινούνταν ανοδικά λόγω υπέρμετρης ρευστότητας που είχε πλημμυρίσει την αγορά. Η σημερινή αγορά είναι καθοδηγούμενη αποκλειστικά από τα κέρδη και τα έσοδα των εταιρειών (earnings driven market) .

Μόνο λίγοι ηγέτες οδηγούν την αγορά τώρα, όπως έκαναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι κερδοφόρες εταιρείες οδηγούν την αγορά και οι μη κερδοφόρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τρομακτικά τιμωρητική διάθεση από τους επενδυτές. 

Δεν υπάρχει πλέον προστασία για τους επενδυτές από τις κεντρικές τράπεζες (backstopping) όταν αγοράζουν εταιρείες χωρίς μέλλον και κερδοφορία.

Εντοπίστε,λοιπόν τους ηγέτες, ακολουθήστε τους ηγέτες, ακολουθήστε τους μέχρι το τέλος.

*Ο κ. Αναστάσιος Γάλλος, MBA, BSc, είναι Certified Portfolio Manager (Γ) και Director at Value Investments ike (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Fed, τα επιτόκια και τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

Πώς συσχετίζεται η δυσάρεστη έκπληξη από τις υψηλές τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ με την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, ενόψει της συνεδρίασης της Fed. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κρίσιμες αποφάσεις της Fed: Τι περιμένουμε φέτος για τα επιτόκια

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προαναγγέλλει τρεις μειώσεις επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές ποντάρουν σε επτά. Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών στη χάραξη πολιτικής. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.
MARKET MAKER

Οι αγοραστές γκαζώνουν, οι τράπεζες στο προσκήνιο, χρήμα στα mezz και η ΜΥΤΙΛ

Η αγορά ανεβάζει ρυθμούς, η Fed δικαιώνει τους αγοραστές, οι τράπεζες πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι πληρωμές από τα mezz, η ΔΕΗ πλησιάζει τα υψηλά του καλοκαιριού, η ΜΥΤΙΛ πάνω από τα 37 ευρώ και η ΙΝΛΟΤ δοκιμάζει το 1 ευρώ.
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η SVB δεν είναι Lehman: Τι σημαίνει η νέα τραπεζική κατάρρευση

Πάνω από 150 δισ. δολ. χάθηκαν από τις κεφαλαιοποίησης των τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης μέσα σε δύο συνεδριάσεις εξαιτίας της πρώτης κατάρρευσης σημαντικής τράπεζας από το 2008. Όμως, δεν πρόκειται για μια... «στιγμή Lehman».
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτόκια και μετοχές: Τι δείχνει η σύγκριση με την bear market του '80

Σχεδόν τρία χρόνια χρειάστηκε η Wall Street για να συνέλθει από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της εποχής του Πολ Βόλκερ, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές με τη σημερινή επιθετική πολιτική της Fed.