ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι αγοραστές γκαζώνουν, οι τράπεζες στο προσκήνιο, χρήμα στα mezz και η ΜΥΤΙΛ

Η αγορά ανεβάζει ρυθμούς, η Fed δικαιώνει τους αγοραστές, οι τράπεζες πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι πληρωμές από τα mezz, η ΔΕΗ πλησιάζει τα υψηλά του καλοκαιριού, η ΜΥΤΙΛ πάνω από τα 37 ευρώ και η ΙΝΛΟΤ δοκιμάζει το 1 ευρώ.

Την αλλαγή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος προς το καλύτερο φάνηκε να προεξοφλούν και οι επενδυτές στο ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ρυθμό της ανόδου να επιταχύνεται (+0,72%) και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε πολύ μικρή απόσταση πια από τις 1.300 μονάδες (στις 1.292,35).

Όσοι αγόρασαν χθες, προεξοφλώντας μια χαλάρωση της στάσης της Fed, φαίνεται ότι σήμερα θα δικαιωθούν, ιδιαίτερα αν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η ΕΚΤ. Η Fed προανήγγειλε πιο χαλαρή πολιτική τον επόμενο χρόνο, με τρεις μειώσεις επιτοκίων συνολικά κατά 0,75%, έναντι των δύο μειώσεων κατά 0,50% που προέβλεπε στην προηγούμενη συνεδρίασή της.

Και αυτό ήταν αρκετό για να στηθεί ένα πάρτι στη Wall, όπου μέχρι τις ανακοινώσεις οι δείκτες παρέμεναν σταθεροί, αλλά έκλεισαν με μεγάλη άνοδο, με τον Dow μάλιστα να ξεπερνά για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 37.000 μονάδων και τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, Small Cap 2000 να κάνει άλμα 3,66%, καθώς απελευθερώθηκαν τα πιο... τζογαδόρικα ένστικτα των επενδυτών.

Κάπως έτσι, η υπέρβαση των 1.300 μονάδων στο ΧΑ θεωρείται σήμερα σχεδόν βέβαιη, ενώ και το υψηλό για το 2023, στις 1.345 μονάδες, δεν φαίνεται πια πολύ μακρινό.

-- Τράπεζες: Το ξύπνημα των τραπεζικών μετοχών την περασμένη Τρίτη, ύστερα από μια παρένθεση... ταλαιπωρίας, έφερε και την επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου του Γενικού Δείκτη και προοιωνίζεται ακόμη καλύτερες κινήσεις το προσεχές διάστημα. Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,91%, με την Εθνική και την Alpha να προπορεύονται με άνοδο που ξεπέρασε το 2% και τις Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν σε όχι μεγάλη απόσταση. Όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα ξαναπιάσουν το νήμα της εντυπωσιακής ανόδου του Νοεμβρίου, ενώ ο κλαδικός δείκτης δεν απέχει πολύ πλέον για να βρεθεί πάλι στα υψηλά που είχε κατακτήσει στα τέλη Ιουλίου. Άλλωστε, αν ένας επενδυτές θέλει να ποντάρει σε όλα τα θετικά που αναμένονται σε μακροοικονομικό επίπεδο για τη χώρα το 2024 μια τοποθέτηση σε τραπεζικές μετοχές είναι μονόδρομος. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2024 θα είναι το πρώτο έτος διανομής μερισμάτων ύστερα από μια 15ετία ξηρασίας.

-- Εθνική Τράπεζα: Δείχνει ξανά τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά από τις τέσσερις μεγάλες, στο +5,49% το τελευταίο διήμερο. Η μετοχή έχει γίνει πλέον, μετά το placement, η πιο εμπορεύσιμη στην αγορά, με σταθερά υψηλούς ημερήσιους τζίρους που διευκολύνουν μεγάλα χαρτοφυλάκια να κάνουν τις κινήσεις τους. Χθες, με αξία συναλλαγών 17,6 εκατ. ευρώ ήταν η πρώτη σε τζίρο στη συνεδρίαση, με διπλάσια αξία από τον τίτλο των ΕΛΠΕ (+1,13%), που έχει επίσης αποκτήσει σημαντική εμπορευσιμότητα μετά το δικό του placement. Η τράπεζα θα πετύχει κερδοφορία ρεκόρ το 2023 ενώ οι υψηλές πτήσεις στην κερδοφορία θα συνεχιστούν και κατά την διετία 2024 - 2025.

-- Mytilineos: Με άνοδο 1,14% έκλεισε στα 37,36 ευρώ, ενώ επανήλθε πάνω από τα 37 ευρώ για πρώτη φορά από τις 18 Σεπτεμβρίου, ήτοι κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πίσω. Δεν σταματάει να ανακοινώνει έργα σε πολλά ταμπλό, όπως αυτό που ανέλαβε σε κοινοπραξία με την GE Vernova για την υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ δεν σταματούν και οι αναβαθμίσεις. Στο +84% φέτος, από τις πλέον κερδοφόρες του FTSE 25 διαχρονικά. Με την οικονομία να «τρέχει», την εταιρεία να πηγαίνει... «σφαίρα» και την Ελλάδα να είναι επενδυτικά σέξυ μετά από πολύ καιρό είναι θέμα χρόνου η μετοχή να γράψει το 4 πρώτο ψηφίο. 

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 2 Μαΐου 2023 – 13 Δεκεμβρίου 2023

-- ΔΕΗ: Μεθοδικό «παίξιμο» στο ταμπλό με αθόρυβη βελτίωση, έφερε τον τίτλο χθες σε νέα άνοδο 1,40% και κλείσιμο στα 10,90 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τις 27 Ιουλίου, ήτοι 4,5 μήνες πίσω. Πλέον, η μετοχή απέχει ελάχιστα από τα υψηλά πολλών ετών και τα 11,12 ευρώ που έκλεισε στις 21 του περασμένου Ιουλίου. Είναι από τα ελάχιστα blue chips που επανήλθαν στα επίπεδα που είχαν τον περασμένο Ιούλιο. Στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε κατέλθει στα 8,20 ευρώ, όμως έκτοτε ο τίτλος κερδίζει 33%. Κυρίαρχη παρουσία στη λιανική, εξαγορές σε πολλά ταμπλό και μεγάλες επενδύσεις τροφοδοτούν τις προσδοκίες για τον όμιλο.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 2 Μαΐου 2023 – 13 Δεκεμβρίου 2023

-- ΟΤΕ: Παραφωνία σε μια καλή συνεδρίαση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση το -0,76% της μετοχής, που εξακολουθεί να απογοητεύει φέτος όσους την έχουν εμπιστευθεί. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αναλυτές, όπως πρόσφατα αυτοί της Barclays, ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχη της τιμής στόχου: στα 19 ευρώ, δηλαδή 45% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτός ο Δεκέμβριος έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, καθώς από τη μητρική Telekom αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το όνομα του διαδόχου του Μιχάλη Τσαμάζ, που θα σηματοδοτήσει και τη σημαντικότερη διοικητική αλλαγή στον όμιλο από τον Νοέμβριο του 2010, όταν ανέλαβε το πηδάλιο ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.

-- Intralot: Διόρθωσης συνέχεια για τη μετοχή κλείνοντας στο «κόκκινο» για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Η μετοχή χθες έκανε πράξεις και στο 1 ευρώ επίπεδο όπως που πυροδότησε εντολές για να κλείσει τελικά στο 1,016 ευρώ με πτώση -0,39%. Και σήμερα αναμένεται να τεστάρει το 1 ευρώ και αν θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε θα ποντάραμε ότι δεν θα δούμε κλείσιμο κάτω από το 1 παρά τα πολύ μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη της μετοχής μετά την ΑΜΚ.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 29 Ιουνίου 2023 – 13 Δεκεμβρίου 2023

-- Ελινόιλ: Απρόσμενη αφύπνιση τις τελευταίες ημέρες, στο +3,85% με όγκο πάνω από 14 χιλ. τεμάχια (μεγάλος για τα δεδομένα της) την Τρίτη, στο +4,12% χθες με όγκο πάνω από 25 χιλ. τεμάχια. Έκλεισε στα 2,53 ευρώ, όμως ζητούμενο είναι η διάρκεια, την οποία δεν έχει. Στο +37% φέτος, ενώ έχει υψηλό στα 2,83 ευρώ από τις 26 Ιουλίου.

-- AVAX: Διόρθωση μόλις 0,84% ύστερα από ένα διήμερο ράλι +8,5%, ενώ το 2023 είναι στο +118,42%. Θυμίζουμε πως στις 30 Νοεμβρίου, η Optima Bank ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής, δίνοντας τιμή – στόχο τα 2,79 ευρώ, που συνεπάγονταν άνοδο 101% από τα επίπεδα εκείνης της ημέρας που ήταν τα 1,5280 ευρώ. Από την άλλη ορισμένα κρίσιμα έργα, όπως η επέκταση του Μετρό, βαδίζουν... σημειωτόν και δημιουργώντας προβληματισμό.

Η πορεία της μετοχής της ΑΒΑΞ, 8 Ιουνίου 2023 – 13 Δεκεμβρίου 2023

-- Mezz: Νέες πληρωμές τοκομεριδίων ανακοίνωσαν χθες η Sunrise Mezz και η Phoenix Vega Mezz επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι τα mezz θα πληρώσουν πολλά κουπόνια και όχι μόνο ένα. Το στοίχημα βέβαια εδώ, χωρίς να υπάρχει απάντηση που να στηρίζεται σε στοιχεία, είναι πόσα τοκομερίδια θα εισπράξουν σε βάθος χρόνου τα mezzanine.

-- Sunrise Mezz: Ανακοίνωσε ότι εισέπραξε 3,67 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου στο τέλος Ιουνίου το ενεργητικό του Sunrise αποτιμόνταν σε 27,3 εκατ. ενώ το ταμείο διαμορφώνονταν σε 14,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. η εταιρία τα «επέστρεψε» στους μετόχους της. Έτσι στο ταμείο απέμειναν μετά τη διανομή 3,6 εκατ. και αν προσθέσουμε και τα 3,67 εκατ. που εισπράχθηκαν τώρα φτάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ είναι 36,5 εκατ. ευρώ.

-- Phoenix Vega Mezz: Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι εισέπραξε τοκομερίδια 4,46 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου στο τέλος Ιουνίου 2022 το ενεργητικό της είχε αποτιμηθεί στα 61,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,3 εκατ. ευρώ ήταν μετρητά στο ταμείο. Πρόσφατα προχώρησε στη διανομή 18 εκατ. ευρώ μειώνοντας τα μετρητά σε 5,3 εκατ. ευρώ τα οποία πλέον ανήλθαν σε 9,7 εκατ. μετά την είσπραξη του τοκομεριδίου για το προηγούμενο τρίμηνο. Στα 60,77 εκατ. ευρώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ. Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή ανέκαμψε (+4,97%) μετά από αρκετές ημέρες έντονης πίεσης που ακολούθησαν μετά την διανομή ποσού 0,0144 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της.

Η πορεία της μετοχής της Phoenix Vega Mezz, 25 Μαΐου 2023 – 13 Δεκεμβρίου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.
MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ταλαιπωρίας συνέχεια, η αναβάθμιση της Alpha και η ευκαιρία στα διυλιστήρια

Η αγορά χωρίς δυναμική, οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της Alpah Bank, η «βύθιση« στα διυλιστήρια και η ευκαιρία για τους υπομονετικούς, η έκτη διαδοχική ημέρα υποχώρησης για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ανθεκτικότητα της Intrakat.