ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι προτάσεις σοφών για το κλίμα και η επιλογή - έκπληξη του Γκέιτς

Το MIT Technology Review κάλεσε δέκα γνωστές προσωπικότητες των ΗΠΑ να καταθέσουν προτάσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπιλ Γκέιτς τάσσεται υπέρ της πυρηνικής τεχνολογίας.

Το περιοδικό του ΜΙΤ Technology Review, που συχνά αναφέρουμε, έθεσε σε δέκα γνωστές αμερικανικές προσωπικότητες το ερώτημα: «Αν μπορούσατε να ανακαλύψετε, να χρηματοδοτήσετε ή να υλοποιήσετε μια πρωτοβουλία η οποία κατά τη γνώμη σας θα είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;».

Θα μεταφέρω εδώ τις απαντήσεις, αναφέροντας την ιδιότητα αλλά όχι το όνομα των δέκα συνομιλητών, οι οποίοι μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στους Έλληνες αναγνώστες, κάνοντας εξαίρεση για ένα άτομο επειδή το όνομα αυτού είναι Μπιλ Γκέιτς και επειδή η δική του απάντηση είναι η μόνη που δεν αρχίζει με την έκφραση «θα έκανα» αλλά με το κατηγορηματικό «ήδη κάνω».

«Επενδύω στον πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium και έχω ήδη εξασφαλίσει ένα τεράστιο συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση», είναι η χωρίς περιστροφές απάντηση του Γκέιτς.

Καθηγητής Φυσικής στο Stanford και πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ το δεύτερο άτομο, θεωρεί ως σπουδαιότερη επιθυμητή εξέλιξη μια μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας που να εξασφαλίζει αποθήκευση για πολύ περισσότερες ώρες και με κόστος σημαντικά φτηνότερο από το σημερινό.

Ένας φόρος άνθρακα που θα επιβάλλεται παντού και με αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή, είναι η ισχυρότερη λύση σύμφωνα με το τρίτο άτομο, που είναι διακεκριμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η ύφεση του Covid-19 και η κλιματική αλλαγή δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους, υποστηρίζει η τέταρτη, που είναι διευθύντρια κλιματικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Roosevelt.  Γι’ αυτό θα φρόντιζε η οικονομική βοήθεια που τώρα παρέχεται στα θύματα της πανδημίας να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να συμβάλει στην μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας είναι η επιλογή του πέμπτου ατόμου που είναι ερευνητής στο Schmidt Futures (US) και επισημαίνει ότι «αν σκάψεις αρκετά βαθιά, βρίσκεις αυτήν την καθαρή, αξιόπιστη και διαρκώς διαθέσιμη ενεργειακή πηγή σχεδόν σε κάθε σημείο της γης».

Καθηγητής αεροναυπηγικής στο Caltech ο έκτος, παραβιάζει τον κανόνα της μίας μόνο απάντησης και αναφέρει την πυρηνική σύντηξη ως μια ιδανική λύση για την ενέργεια και το κλίμα. Αν όμως αυτή δεν αποδειχθεί τελικά πραγματοποιήσιμη, η επόμενη επιλογή του είναι ένα σύστημα έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης επικείμενων ακραίων καιρικών φαινομένων ώστε φωτιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, που θα γίνουν συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, να μπορούν να αντιμετωπίζονται με λιγότερες συνέπειες και θύματα. 

Σύμβουλος σε θέματα κλιματικής επιστήμης και ερευνητής στην Carnegie Global Ecology ο έβδομος, θα επέβαλε ένα φόρο για κάθε τόνο καυσίμου που εξορύσσεται από τη γη, με αυτόματο δείκτη ετήσιας προς τα πάνω αναπροσαρμογής.

«Δεν θα πετύχουμε ποτέ τους στόχους της συνθήκης του Παρισιού αν βασιστούμε μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», υποστηρίζει η όγδοη που είναι αξιωματούχος της Αρχής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική. Κατά τη δική της εκτίμηση, πολύ πιο αποτελεσματικές θα ήταν επενδύσεις σε εξοικονόμηση και αύξηση του βαθμού απόδοσης σε κάθε χρήση της ενέργειας.

Οι δύο τελευταίες απαντήσεις από έναν καθηγητή στην Ινδία και μία διευθύντρια ερευνών στο πανεπιστήμιο του Stanford έχουν κοινό παρονομαστή τα συστήματα διακυβέρνησης. Χρειάζονται κυβερνητικοί μηχανισμοί ικανοί να μεταφράζουν οράματα σε συγκεκριμένη πολιτική υποστηρίζει ο πρώτος, ενώ η δεύτερη εκτιμά ότι χρειάζεται σήμερα στον κόσμο ένα σύστημα ηγεσίας γενικότερα πιο σοφό, περιεκτικό, τολμηρό και αποφασιστικό.

Αν προσπαθήσουμε να δούμε τις παραπάνω απαντήσεις κάτω από πρίσμα ελληνικού ενδιαφέροντος, θα σημειώναμε κατ’ αρχήν ότι δεν είμαστε στην Ελλάδα αρκετά μεγάλοι ώστε να επιβάλουμε μέτρα παγκόσμιας φορολογίας ή γενικότερα οικονομικής πολιτικής. Η σημασία της εξοικονόμησης και της αποθήκευσης ενέργειας αναδεικνύονται ήδη στο Εθνικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ θα έπρεπε να δούμε πιο σοβαρά τις δυνατότητες της γεωθερμίας. Οι σκέψεις για την ανάγκη πιο αποτελεσματικής διακυβέρνησης είναι χωρίς αμφιβολία και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο δημιουργός της Microsoft με τον πυρηνικό του αντιδραστήρα, μάλλον θα υποστεί καθίζηση στο ισοζύγιο των θαυμαστών του στην Ελλάδα, η οποία κατέχει τα σκήπτρα στην απόρριψη αυτής της ενεργειακής πηγής. 

* Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής είναι ιδρυτής του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει δυο βιβλία «Θα γίνει της Δεής» και «ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ. Ιστορίες με 55 πρόσωπα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάλλιο αργά, παρά νωρίς: Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές σε ΑΠΕ

Οι επενδυτές μπορεί να κινηθούν πρόωρα και να βγουν χαμένοι από τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, όμως, η κλιματική αλλαγή πιέζει για γρήγορες επενδύσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο σωστός δρόμος για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας

Η κατασκευή μονάδων πράσινης ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτεί γενικά περισσότερα μέταλλα σε σχέση με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο κίνδυνος εξάρτησης από την Κίνα

Η Ευρώπη ακολουθεί μια φιλόδοξη νέα πολιτική για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως κινδυνεύει να βρεθεί εξαρτημένη από την παραγωγή μπαταριών της Κίνας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μεγάλες προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής και η διέξοδος της γεωθερμίας

Η ενεργειακή κρίση θέτει εμφατικά το θέμα της δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνικτική εποχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το MIT η λύση μπορεί να βρίσκεται... κάτω από τα πόδια μας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.