ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γράμμα Πρωτοχρονιάς από τη Silicon Valey της θεαματικής τεχνολογικής προόδου

Αυτόματα αυτοκίνητα, απόλυτη κυριαρχία πλαστικού χρήματος, πανέξυπνοι μετρητές ρεύματος, σκούπες ρομπότ και ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ξερόλας, σε μια Silicon Valley που δεν σταματά να εξελίσσεται. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.

Βρίσκομαι στη νοτιοδυτική όχθη του Κόλπου του Σαν Φραντσίσκο που περιλαμβάνει πολλές πόλεις με μεγαλύτερη το Σαν Χοσέ, μια από τις πλουσιότερες σε κατά κεφαλή εισόδημα πόλεις στον κόσμο. Ο πλούτος υπήρξε αποτέλεσμα δραστηριότητας στην υψηλή τεχνολογία και η τελευταία προϊόν του πνεύματος  επιχειρηματικής καινοτομίας που καλλιεργείται στα σπουδαία τοπικά Πανεπιστήμια. Είναι η περιοχή της Silicon Valley.

Τμήμα της άμεσης οικογένειάς μου ζει εδώ και από πολλά χρόνια περνάω μαζί τους το γύρισμα του έτους. Στην αρχή, φρόντιζα πάντα να φθάνω εφοδιασμένος με μερικά δολάρια και κέρματα για τις πρώτες άμεσες ανάγκες. Τώρα τα χαρτονομίσματα, ξεθωριασμένα από το χρόνο στο ταξιδιωτικό πορτοφόλι μου, έρχονται και φεύγουν άθικτα, το πορτοφολάκι με τα nickels και τα dimes, περιττό βάρος στην τσέπη μου. Όλες οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Παλιά ήταν εντυπωσιακή η αλλαγή που παρατηρούσα από χρόνο σε χρόνο στο πολεοδομικό περιβάλλον. Το αεροδρόμιο ήταν μεγαλύτερο, το οδικό δίκτυο πλουσιότερο, νέα μεγάλα κτίρια, έδρα επιχειρησιακών μεγαθηρίων που φύτρωσαν. Εδώ ξεκίνησε η Apple, εδώ η Google, εδώ η Tesla, εδώ το Facebook, εδώ και η Oracle

Το κατασκευαστικό κομμάτι βρίσκω ότι έχει πλέον ωριμάσει. Οι ίδιοι διάδρομοι, τα ίδια μεγέθη με περιμένουν στο αεροδρόμιο. Οι νέες εταιρείες-μεγαθήρια δεν με εκπλήσσουν, αντίθετα διαπιστώνω ότι κάποιες από τις πιο γνωστές και διεθνώς καταξιωμένες, όπως η Oracle, η Tesla και η Hewlett Packard, έχουν μεταφέρει την έδρα τους αλλού.

Το υψηλό κόστος στέγασης, οι ασύμφοροι φορολογικοί συντελεστές και οι αυστηροί κανονισμοί έχουν καταστήσει δύσκολη τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και κάποιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας  επιλέγουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους  σε άλλες πολιτείες με χαμηλότερο κόστος ζωής και ευνοϊκότερους φορολογικούς νόμους.

Στασιμότητα στην Silicon Valley λοιπόν; Κάθε άλλο! 

Η πρόοδος είναι παρούσα και εντυπωσιακή αλλά συναντάται στο χώρο του άυλου. Είναι software και όχι hardware, στους γνωστούς όρους που δύσκολα μεταφράζονται.

Στο αεροδρόμιο παρατηρώ ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι περνούν τον έλεγχο εισόδου στη χώρα χωρίς να δείξουν καν κάποιο πιστοποιητικό. Μια μηχανή αναγνωρίζει το πρόσωπό τους και τους λέει «καλωσορίσατε στο σπίτι σας». Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο σπίτι, στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο 280, μας προσπερνάνε αυτοκίνητα όπου ο οδηγός εργάζεται στον υπολογιστή του πάνω στο τιμόνι ή διαβάζει την εφημερίδα του. Το αυτοκίνητο φροντίζει μόνο του για το οδήγημα. Δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα προβλήματα και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει ακόμη επικρατήσει όσο περίμενα. Θα πούμε για αυτό το θέμα σε επόμενη επιστολή.

Θα έλεγε κανείς ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στην πηγή για να πιείς το μαγικό νερό της τεχνητής νοημοσύνης. Βρίσκεται και στην Ελλάδα στο τάμπλετ σου ή το κινητό σου. Εδώ όμως έχει στα αλήθεια άλλη γεύση και χρήστες είναι οι περισσότεροι και οι κάθε ηλικίας.

Επιστρατευμένοι λόγω της ακρίβειας στον αγώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι πανέξυπνοι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να χρεώνουν την τιμή ανάλογα με την το φόρτο του δικτύου αλλά σε βοηθούν να ελέγξεις την κατανάλωσή σου ώστε να ελαχιστοποιείς την τιμή που χρεώνεσαι. «Χάλασε το ψυγείο;» ρωτάω όταν διαπιστώνω την ξαφνική διακοπή λειτουργίας του.  Δεν είχε χαλάσει, απλά το έκλεισε προσωρινά ο μετρητής.

«Πες μου τι ρούχα θα φοράς και πόσο ευαίσθητος είσαι στο κρύο και θα ρυθμίσω τη θερμοκρασία στο σπίτι», λέει ο έξυπνος θερμοστάτης.  Άφησα για λίγο περισσότερη ώρα από το κανονικό να τρέχει νερό στο λουτρό και αμέσως ήρθε μήνυμα στο κινητό μου: «Μήπως ξέχασες ανοικτή τη βρύση;». Μου πέφτουν κάποια ψίχουλα στο πάτωμα αλλά δεν υπάρχει ανησυχία. Η προκομένη ηλεκτρική σκούπα θε έρθει μόνη της σύντομα να καθαρίσει.

Είμαστε σε πολύ σεισμογενή περιοχή και αν επίκειται σεισμός έρχεται μήνυμα, κάτι σαν  το 112 σε εμάς. Δεν αποτελεί πρόβλεψη όπως το ΒΑΝ ή κάτι τέτοιο,  αλλά η ολίγων δευτερολέπτων προειδοποίηση του επερχόμενου κύματος, μπορεί να σώσει ζωές. Μου περιγράφουν τη μεγάλη πρόοδο στη δυνατότητα των υπολογιστών να μετατρέπουν γράμματα σε ομιλία ή εικόνα και το αντίστροφο. Έχει γραφεί και στην Ελλάδα ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT σκέπτεται σαν ξερόλας - άνθρωπος που έχει άποψη και απαντήσεις για όλα και σε όλα.

«Ξύλινη γλώσσα» σίγουρα θα είναι, σκέπτομαι, με τυποποιημένες εκφράσεις κοινοτοπιών και αποφασίζω να το δοκιμάσω: «Who invented wooden language - Ποιος εφεύρε την ξύλινη γλώσσα;», το ρωτάω. Και η φανερά ενοχλημένη απάντηση: «Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει "ξύλινη γλώσσα",  κύριε. Η γλώσσα είναι μια μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο και δεν είναι κάτι που μπορεί να εφευρεθεί ή να δημιουργηθεί από ένα άτομο. Η προέλευση της γλώσσας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μελετητών και ερευνητών, αλλά γενικά πιστεύεται ότι έχει αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω μιας διαδικασίας εξέλιξης και πολιτιστικής ανταλλαγής».

«Απάντηση πληρωμένη», στην κυριολεξία! 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με καλές ειδήσεις.

Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής είναι ιδρυτής του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει τρία βιβλία: «Θα γίνει της Δεής»«ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ. Ιστορίες με 55 πρόσωπα» και «Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας - Ηλίας Γυφτόπουλος, Πρόεδρος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζουζάλου: Η Δημοκρατία της Μακροζωίας και το ελιξήριο της νεότητας

Επιστήμονες και δισεκατομμυριούχοι αναζητούν τον τόπο, όπου θα μπορούν να γίνονται ανεμπόδιστα πειράματα για να ανακαλυφθεί το φάρμακο που θα σταματήσει τη γήρανση. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο σωστός δρόμος για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας

Η κατασκευή μονάδων πράσινης ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτεί γενικά περισσότερα μέταλλα σε σχέση με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο κίνδυνος εξάρτησης από την Κίνα

Η Ευρώπη ακολουθεί μια φιλόδοξη νέα πολιτική για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως κινδυνεύει να βρεθεί εξαρτημένη από την παραγωγή μπαταριών της Κίνας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.