ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Αλέξανδρος Νικολόπουλος, Διευθυντής Επενδύσεων, Hellas Fin

Επενδύσεις σε εποχή υψηλών επιτοκίων και οι προοπτικές για το ΧΑ

Τι σημαίνει για τους επενδυτές ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων. Θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν οι ελληνικές μετοχές. Γράφει ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος*.

Βιώνουμε έναν επίμονο διεθνή πληθωριστικό κύκλο που τροφοδοτείται από γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις ασθενείς δομές της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος οδηγεί σε ανελαστική άνοδο των τιμών και σε ένα ανατιμητικό κλίμα ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων(11% περίπου σε ετήσια βάση) αλλά και των υπηρεσιών υγείας (8% σε ετήσια βάση).

Ως απόρροια των ανωτέρω, ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών αλλά παράλληλα απομειώνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την DBRS θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η ανάκτηση της θα είναι μια πραγματικότητα. Και αυτό διότι πέραν από τα οικονομικά δεδομένα  συντρέχουν και θετικοί γεωπολιτικοί παράγοντες που σταδιακά ευνοούν την ταυτοποίηση της χώρας μας ως υποδοχέα ξένων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα και αξιολογώντας τις νομισματικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουμε  ότι η FED θα ακολουθήσει μια επιτοκιακή πολιτική που θα βασίζεται στα τρέχοντα μάκρο δεδομένα (data dependent).

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ, υστερώντας χρονικά στην λήψη αποφάσεων, θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα προσδιορίσει ένα ουδέτερο επιτόκιο πάνω από το οποίο δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις του κόστους χρήματος κυρίως από το τέλος του α΄τριμήνου του 2024 και μετά.

Από την άλλη πλευρά και με τη διαφορά επιτοκίου δολαρίου και ευρώ να βρίσκεται στο 2%, παρακινούνται πρόσθετα αποταμιευτικά κεφάλαια προς τις αμερικανικές χρηματαγορές, με αποτέλεσμα οι μετοχές να μην θεωρούνται αυτή την περίοδο ως ιδιαίτερα ευνοϊκή μορφή επένδυσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, που προανήγγειλε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων στις χορηγήσεις και ιδιαίτερα χαμηλών στις καταθέσεις σταδιακά σωρεύονται υψηλά κέρδη για τις τράπεζες.

Όσον αφορά την δική μας επικαιρότητα, και πέραν της κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμώ ότι οι αποταμιευτές χρειάζονται και αυτοί υψηλότερα επιτόκια στα καταθετικά προϊόντα αλλά και ανταγωνιστικότερες αποδόσεις στα συνθετικά προϊόντα που συνδυάζουν αποταμίευση και επένδυση.

Εκτιμώ ως δυσανάλογο οι καταθέσεις να βρίσκονται στο 1%, ενώ την ίδια ώρα ο εγχώριος πληθωρισμός να βρίσκεται στην περιοχή του 3%. Για αυτό τον λόγο η HellasFin, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, συστήνει στους πελάτες και για το σταθερό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, τις τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια κρατών.

Επιστρέφοντας, τέλος, στις χρηματιστηριακές αγορές, η αναλυτική τους θεώρηση κατατείνει στο ότι τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, αλλά στις εξαιρέσεις και με θετικότερο προβλεπόμενο momentum κατατάσσουμε τις ελληνικές μετοχές που εκτιμούμε ότι θα  διατηρήσουν την υπεραπόδοσή τους για το σύνολο του 2023 όπως ήδη καταγράφηκε για την περίοδο 1/1/23-31/8/23.

* Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις ομολόγων - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη του διεθνούς sell-off τα ομόλογα: Τι σημαίνει η νέα αναταραχή

Γιατί οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις κρατικών τίτλων σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα δέχθηκαν χθες την ισχυρότερη πίεση. Ποιες είναι οι «άμυνες» της χώρας και γιατί θεωρείται απίθανη μια επανάληψη κρίσεων του παρελθόντος.
Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, Τράπεζα Πειραιώς
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο αφήγημα για τη μετά-Covid εποχή και τα διλήμματα για Fed και ΕΚΤ

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες εισέρχονται στη φάση της αποθέρμανσης, δηλαδή θετικών αλλά συνεχώς μειούμενων ρυθμών ανάπτυξης. Ο κίνδυνος εσφαλμένων κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Γράφει ο Ηλίας Λεκκός*.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλεια καταιγίδα» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Βίαιο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με σημείο εκκίνησης τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ρεκόρ δεκαετίας στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Δύο προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα

Τα κόστη των καταστροφών θα πρέπει να καλυφθούν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και οι αποζημιώσεις να κατανεμηθούν σε περισσότερα από ένα έτη για να μην χρειασθεί να αναζητηθούν πρόσθετα έσοδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε road shows η Intralot και κατέθεσε το ενημερωτικό για την αύξηση

Οι όροι της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά η πιθανή σχέση ανταλλαγής θα είναι 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. Πώς θα αναχρηματοδοτηθεί το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.