ΓΔ: 873.37 1.15% Τζίρος: 67.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παράπλευρη απώλεια της ρωσικής εισβολής η υψηλή ωρολογοποιία

Οι πλούσιοι Ρώσοι συνεισέφεραν ποσοστό 1,1% των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών πέρσι, ποσοστό που αναμένεται να συρρικνωθεί. Δυσκολίες στην εισαγωγή χρυσού, διαμαντιών και πολύτιμων μετάλλων από τη Ρωσία.

Στο φυσικό της περιβάλλον επιστρέφει η υψηλή ωρολογοποιία, με τη διοργάνωση τις ημέρες αυτές της έκθεσης Watches & Wonders, στην Γενεύη της Ελβετίας. Μετά από δύο έτη που η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, 38 εταιρείες κατασκευής πολυτελών ρολογιών, μεταξύ των οποίων οι Rolex, Patek Philippe, Cartier και Tag Heuer,  συγκεντρώνονται μέχρι τις 5 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo, προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελευταίες δημιουργίες τους σε εμπόρους από όλο τον κόσμο. Η σκιά ωστόσο των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία πέφτει βαριά στην φετινή διοργάνωση, η οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί με το σκεπτικό της μεγάλης επιστροφής του κλάδου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών αυξήθηκαν κατά 31,2% το 2021, ανακτώντας το χαμένο έδαφος της προηγούμενης χρονιάς, οπότε οι εξαγωγές είχαν βυθιστεί κατά 21,8% συγκριτικά με το 2019, κι υπερβαίνοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2014. Επιπλέον, η φετινή χρονιά φάνηκε να ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τον κλάδο υψηλής ωρολογοποιίας, καθώς το πρώτο δίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδίας ωρολογοποιών. 

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας αναμένεται όμως να επηρεάσουν τον ρυθμό περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς φέτος, καθώς έχουν ευθεία επιρροή στην ψυχολογία κυρίως των Ευρωπαίων καταναλωτών. Επιπλέον, ο κλάδος θα υποστεί τις συνέπειες του εμπάργκο πώλησης πολυτελών αγαθών στη ρωσική αγορά, ενώ βρίσκεται επιπλέον σε ηθικό δίλημμα, καθώς η Ρωσία αποτελεί βασική χώρα - προμηθευτή χρυσού, διαμαντιών και πολύτιμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολυτελών ρολογιών. Ήδη, αρκετές ενώσεις καταναλωτών στην Δύση καλούν την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων να επανεξετάσει το ενδεχόμενο οι αγορές χρυσού από την Ρωσία να χρηματοδοτούν εμμέσως τον πόλεμο. 

Οι πλούσιοι Ρώσοι πάντως συνεισέφεραν ποσοστό 1,1% των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών πέρσι, ποσοστό που προφανώς φέτος θα συρρικνωθεί, συμπαρασύροντας σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και τον δείκτη ανάπτυξης της αγοράς συνολικά. Οι εισαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Ρωσία ανήλθαν σε αξία στα 280 εκατ ευρώ το 2021, με την χώρα να βρίσκεται στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ως προς τις αγορές πολυτελών ρολογιών. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue, οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν κατά μέσο όρο 1.215 ευρώ στα ταξίδια τους και οι Ουκρανοί 1.088 ευρώ, το τελευταίο δωδεκάμηνο, κυρίως δε σε πολυτελή αγαθά. 

Πλέον, για τους αναλυτές της ελβετικής εταιρείας Kepler Cheuvreux, η αρχική εκτίμηση για αύξηση των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών κατά 8% φέτος αναθεωρείται σε 5%, με τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες να χάνονται συνέπεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης που θα επηρεάσει τόσο την εγχώρια κατανάλωση όσο και τις ταξιδιωτικές δαπάνες των ευκατάστατων Ρώσων και Ουκρανών. Εξίσου επιβαρυντικά πάντως αναμένεται να επηρεάσουν την εξέλιξη του κλάδου και τα lockdown που παραμένουν σε ισχύ σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Κίνας, υπενθυμίζοντας εμφατικά σε όλο τον κόσμο ότι η πανδημία της covid-19 δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. 

Η ένταση πάντως μεταξύ Δύσης-Ρωσίας πήρε αναπάντεχη τροπή στα μέσα της εβδομάδας, καθώς οι ρωσικές αρχές δέσμευσαν ποσότητα πολυτελών ρολογιών με την υπογραφή της ελβετικής εταιρείας Audemars Piquet, αξίας έκαστο μεταξύ 25.000 και 800.000 δολαρίων, και συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων. Η επίσημη εξήγηση για το περιστατικό, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, σχετίζεται με παραβιάσεις των τελωνειακών κανονισμών, ωστόσο προφανώς αποτελεί μία απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που η Ελβετία επέβαλε στην Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φεύγουν μεγάλες φίρμες από τη Ρωσία, έρχονται Κινέζοι και Τούρκοι

Υπολογίζεται ότι η μαζική «έξοδος» των δυτικών εταιρειών της βιομηχανίας της μόδας δύναται να αφήσει κενό περί το 30%-40% του εμβαδού των εμπορικών κέντρων που λειτουργούν στην ρωσική αγορά.
BUSINESS LIFE

Στα ύψη οι τιμές των ειδών πολυτελείας, φόβοι για έξαρση απομιμήσεων

Μεγάλοι οίκοι προχωρούν σε ανατιμήσεις ακολουθώντας την τάση του πληθωρισμού. Η αύξηση τιμών και η τόνωση της ζήτησης για πολυτελή είδη συνεπάγεται και την αύξηση της προσφοράς προϊόντων-μαϊμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικός επενδυτής στην Trade Estates πριν εισέλθει στο Χρηματιστήριο

Η Φουρλής εξετάζει διάθεση μετοχών της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων στους μετόχους της. Κοντά στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις του α' τριμήνου 2022. Πώς επηρεάζουν τον όμιλο τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγιναν περιζήτητα στη διεθνή αγορά τα καλλυντικά με ελληνική υπογραφή

Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ενισχύθηκαν κατά 20% το 2021, συγκριτικά με το 2022, αγγίζοντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο συγκριτικά με τα μεγέθη προ δεκαετίας. Με ρυθμό 31% η αύξηση το πρώτο δίμηνο του έτους.