ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο άγνωστος παράδεισος της Σαρδηνίας που προσελκύει ψηφιακούς νομάδες

Μακριά από τις τουριστικές ακτές, το άλλοτε έρημο χωριό Ολολάι διαθέτει σύγχρονες υποδομές επικοινωνιών και προσφέρει πληθώρα διευκολύνσεων σε ξένους επαγγελματίες που θα θελήσουν να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, κατά κύριο λόγο, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες. Πληθώρα παροχών, διευκολύνσεων και κινήτρων κατατίθεται στα πόδια τους, προκειμένου να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους και να μετακομίσουν κάπου αλλού.

Σίγουρα η προσφορά που έχει η περιοχή της Σαρδηνίας, με δωρεάν παραμονή για τρεις μήνες στο χωριό Ολολάι για όποιον επιθυμεί να εργάζεται μέσα στη φύση και την ηρεμία είναι από τις πιο ελκυστικές. 

Η 39χρονη Αμερικανίδα, Κλάρες Πάρτις ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και θεωρεί ότι όχι μόνο ήταν μία ορθή κίνηση, αλλά αποδείχθηκε μία «απόφαση ζωής» που άλλαξε ακόμη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει όχι μόνο τη δουλειά της αλλά και την καθημερινότητα.  «Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να αλλάξω τόπο διαμονής. Όχι ως τουρίστας, αλλά ως εργαζόμενος, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά να ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μέσα στη φύση, περιστοιχισμένη από όμορφες παραλίες και ζώντας μία πολύ πιο ήρεμη ζωή», δηλώνει η ίδια στο CNBC. 

Το Ολολάι βρίσκεται στην περιοχή Μπαρμπάγια, μακριά από τις γεμάτες τουρίστες ακτές της Σαρδηνίας - ένα μέρος όπου οι παλιές παραδόσεις επιβιώνουν και οι ληστές κάποτε ζούσαν σε σπηλιές. 

Με την πάροδο του χρόνου, οι ντόπιοι έφυγαν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον αλλού, αδειάζοντας την περιοχή, που τώρα καλύπτεται από τέχνη του δρόμου που απεικονίζει την αγροτική ζωή. Τον περασμένο αιώνα, ο πληθυσμός συρρικνώθηκε από 2.250 σε 1.300, με ελάχιστα μωρά να γεννιούνται κάθε χρόνο. Το χωριό υιοθέτησε το 2018 ένα πολύ προβεβλημένο μέτρο για να αναζωογονήσει την παλιά συνοικία: την πώληση ετοιμόρροπων σπιτιών για 1 ευρώ.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία - πολλοί ξένοι αγόρασαν και αναδιαμόρφωσαν δεκάδες εγκαταλελειμμένες κατοικίες», τονίζει ο δήμαρχος Φ. Κολούμπου και προσθέτει ότι «τώρα, αφού επενδύσαμε σε internet υψηλής ταχύτητας, με το νέο πρόγραμμα "Work from Ollolai" θέλουμε να κάνουμε το χωριό μας κόμβο ψηφιακών νομάδων». Το δημαρχείο του έχει διαθέσει 20.000 ευρώ για τη φιλοξενία 30 ψηφιακών νομάδων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο χωριό, ένας κάθε φορά, τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις είναι ανοικτές μέχρι τον Δεκέμβριο. Όσοι επιλεγούν μπορούν να μείνουν δωρεάν για έως και τρεις μήνες κάθε φορά, που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στην Ιταλία μη Ευρωπαίοι χωρίς βίζα.

Μετά την Πάτρις ο επόμενος ψηφιακός νομάς θα είναι από τη Σιγκαπούρη, σημειώνει η Β. Μάτα, επικεφαλής της τοπικής πολιτιστικής ένωσης Sa Mata, η οποία χειρίζεται το πρόγραμμα "Work from Ollolai" με το γραφείο του δημάρχου. «Περιμένουμε πολλούς Αμερικανούς. Στόχος μας είναι να αναζωογονήσουμε το χωριό με νέους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και γλωσσών που μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους [ως] ψηφιακοί νομάδες με τους κατοίκους», σημειώνει.

Ο προϋπολογισμός, από τα ταμεία του δημαρχείου, θα διατεθεί για τη μίσθωση σπιτιών από τοπικές οικογένειες για τους ψηφιακούς νομάδες, με κόστος περίπου 350 ευρώ το μήνα για μια επιπλωμένη κατοικία δύο υπνοδωματίων. Θα καλυφθούν επίσης οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι λογαριασμοί και οι φόροι για τις υπηρεσίες του δημαρχείου, δήλωσε η Μάτα, αλλά όχι οι μεταφορές και τα αεροπορικά εισιτήρια. Τα σπίτια, τα οποία ανήκαν σε οικογένειες βοσκών και αγροτών, οι οποίοι στο παρελθόν κοιμόντουσαν στο ισόγειο μαζί με τα ζώα τους, διαθέτουν γραφείο και σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο.

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι δεν πρόκειται για δωρεάν διακοπές καθώς οι υποψήφιοι «πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη προϋπηρεσία ως ψηφιακοί νομάδες και να αφήσουν ένα συγκεκριμένο έργο στο τέλος της διαμονής τους -είτε πρόκειται για συνέδριο, είτε για δοκίμιο, είτε για ερευνητική εργασία, ή για ντοκιμαντέρ», ενώ προσκαλεί όσους δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η τεχνολογία, τα ΜΜΕ, τα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα ακόμη και την αρχιτεκτονικοί να υποβάλουν αίτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Έρωτες στην εργασία: Τα υπέρ, τα κατά και οι ανάρμοστες σχέσεις

Όταν πηγαίνουν καλά, οι ερωτικές σχέσεις μπορεί ακόμη και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά είναι πολλές οι ιστορίες... θρίλερ από σχέσεις που πήγαν στραβά. Το κίνημα meToo και η νέα αντίληψη για τις ανάρμοστες σχέσεις.
BUSINESS LIFE

Τι συστήνουν οι ειδικοί για να ερωτευτείτε εκ νέου τη... δουλειά σας

Η... επιδημία των «σιωπηλών παραιτήσεων», όπου ο εργαζόμενος κάνει στη δουλειά του μόνο τα απολύτως απαραίτητα και οι τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον για την εργασία μας.
BUSINESS LIFE

Οι έξι πόλεις που κερδίζουν το στοίχημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων

Από την Κουάλα Λουμπούρ έως τη Λισαβόνα και την Πόλη του Μεξικού οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν να προσφέρουν κυρίως οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν τους ξένους εργαζόμενους.
BUSINESS LIFE

Γραφεία με... ονειρεμένη θέα: Δουλεύοντας από εξωτικούς προορισμούς

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τόπο διακοπών τους ή άλλα εξωτικά μέρη καθώς η τεχνολογία αυξάνει τις δυνατότητες της τηλεργασίας.
BUSINESS LIFE

Υβριδικό το μέλλον της εργασίας και με αρκετές αλλαγές επαγγέλματος

Η εξ αποστάσεως απασχόληση που άρχισε στη διάρκεια της πανδημίας θα διατηρηθεί για αρκετούς εργαζόμενους, τονίζει η McKinsey. Περισσότεροι από 100 εκατ. εργαζόμενοι θα αλλάξουν επάγγελμα ως το 2030.