ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Κόστος όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας θα χαθεί από την επιδημία της Κίνας

Το παγκόσμιο χτύπημα από αυτό το νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να είναι από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο των 40 δισ. δολαρίων από το SARS.

Η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να στοιχήσει έως και 160 δισ. δολάρια, στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών, κόστος που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Την ίδια ώρα επιχειρήσεις και επενδυτές βρίσκονται σε συναγερμό περιμένοντας περισσότερες πληροφορίες ώστε να εκτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου και να λάβουν τις αποφάσεις τους. 

Χθες Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, επικράτησαν συνθήκες πανικού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες στη Wall Street να «γκρεμίζονται» και να καταγράφουν μεγάλες απώλειες: o Dow Jones βυθίστηκε κατά -2,1% ή 604 μονάδες στις 28.254, ο S&P κατέγραψε απώλειες -1,8% στις 3.224 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση -1,59% στις 9.150 μονάδες. Οι χθεσινές ισχυρές απώλειες στη Wall Street ήρθαν σε συνέχεια των πιέσεων των προηγούμενων ημερών.

Πιο ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά -3,98% σε εβδομαδιαία βάση

Όπως αναφέρει το Reuters ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊού έχει ανέλθει στους 259 από 46 πριν λίγες ημέρες, ενώ ΗΠΑ και άλλα κράτη επιβάλουν περιορισμούς στους ξένους που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κήρυξε τον ιό ως παγκόσμια απειλή ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη περιορισμών στο εμπόριο και στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg από την τελευταία κρίση υγείας της Κίνας, με το ξέσπασμα SARS του 2003, το μερίδιό της χώρας στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή έχει τετραπλασιαστεί φτάνοντας σε περίπου 17%. Είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά για νέα αυτοκίνητα, έχει την μεγαλύτερη εισφορά στον παγκόσμιο τουρισμό, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ειδών ένδυσης και υφασμάτων και η χώρα όπου παράγονται πολλοί υπολογιστές και σχεδόν όλα τα iPhones.

Το παγκόσμιο χτύπημα από αυτό το νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο εκείνο των 40 δισ. δολαρίων από το SARS, εκτιμά στο Bloomberg ο Warwick McKibbin, καθηγητής οικονομικών στο Australian National University.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού σοκ από τον κοροναϊό. Η πόλη Wuhan, με 11 εκατομμύρια κατοίκους όπου ο ιός παρουσιάστηκε, παραμένει σε καραντίνα. Με εντολή της κυβέρνησης, οι επαρχίες που είναι υπεύθυνες τουλάχιστον για τα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής της χώρας θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης. 

Σημειώνεται ότι η Apple ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό. Και άλλες μεγάλες εταιρίες όπως η McDonald's έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους. Η Starbucks έχει κλείσει περισσότερες από 2.000 καταστήματα σε όλη την Κίνα - το 50% του συνόλου των καταστημάτων της. Ορισμένα καταστήματα της Walmart έχουν εξαντλήσει τα προϊόντα τους. Τα θεματικά πάρκα της Walt Disney στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ έχουν κλείσει. Ακόμα και πριν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ενημέρωναν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κίνα, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν περιορίσει τις πτήσεις προς τη χώρα - όχι λόγω φόβου μετάδοση, αλλά λόγω έλλειψης επιβατών.

Τα εργοστάσια που αναμενόταν να ξανανοίξουν τελικά θα παραμείνουν κλειστά. Η κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά στα ψυχρότερα βόρεια μέρη της Κίνας, θα έπρεπε να ξεκινήσει κανονικά τώρα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι πιθανό να περιοριστούν καθώς οι εταιρείες καθυστερούν τις αποφάσεις μέχρι να ξέρουν περισσότερα για τον αντίκτυπο του ιού. Πολλές εταιρείες που βασίζονται στην κινεζική βιομηχανία πρέπει να πραγματοποιήσουν σύντομα παραγγελίες για να έχουν προϊόντα έτοιμα προς πώληση το επόμενο διάστημα. Το ξέσπασμα θα έχει επίσης ευρύτατο αντίκτυπο στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% των παγκόσμιων δαπανών εξοπλισμού πληροφορικής, αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg. Μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και προμηθευτών εξαρτημάτων έχουν την έδρα τους στην Κίνα, και αν υπάρξει επιβράδυνση στις πωλήσεις, αυτό θα περιορίσει τη ζήτηση για το λογισμικό λειτουργικού συστήματος των Windows της Microsoft.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τις συνέπειες της μείωσης της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της παύσης της μεταποίησης, ο αντίκτυπος από τον ιό θα μπορούσε να χτυπήσει την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας στο 4,5% - το χαμηλότερο από τα τριμηνιαία στοιχεία το 1992 - από 6% στους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, εκτιμά ο Chang Shu, οικονομολόγος του Bloomberg Economics. Τα μεγαλύτερα χτυπήματα θα γίνουν αισθητά στο Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η Γερμανία και η Ιαπωνία ενδέχεται να δουν μείωση στο ΑΕΠ τους κατά 0,2%, ενώ οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,1%.

Η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και το Μεξικό, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross στο Fox Business αυτή την εβδομάδα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός προσθέτει ένα άλλο στρώμα πολυπλοκότητας για τις επιχειρήσεις που μόλις αρχίζουν να αναπνέουν ανακούφιση μετά από τις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων ετών.

«Μαύρος κύκνος» η κρίση με τον ιό της Κίνας, προειδοποιεί ο οίκος Moody's

Σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική αποτίμηση των εξελίξεων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Moody’s, η επιδημία του κοροναϊού χαρακτηρίζεται ως «μαύρος κύκνος», δηλαδή, ως ένα απρόβλεπτο γεγονός με πολύ σοβαρές συνέπειες. Είναι ένας «μαύρος κύκνος», επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, περισσότερο και από την οικονομική κρίση που έφερε τη μεγάλη ύφεση του 2008 – 2009. Όπως εξηγούν, σε αντίθεση με την κρίση που άρχισε από την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, κανείς δεν είχε προβλέψει το ξέσπασμα αυτής της επιδημίας. Επίσης, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, όπου οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είχαν πολλές δυνατότητες παρέμβασης, σε αυτή την υγειονομική κρίση είναι δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση από τις αρχές.

Οι αναλυτές της Moody’s επιχειρούν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της επίπτωσης αυτής της κρίσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, με βασικό σημείο αναφοράς το δείκτη βιομηχανικών μετάλλων της Moody’s (χαλκός, αλουμίνιο, νικέλιο κ.α.). Ο δείκτης αυτός αντανακλά τη βιομηχανική δραστηριότητα παγκοσμίως και έχει πολύ υψηλό βαθμό συσχέτισης, από το 1987 έως και το 2019, με τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης (ο βαθμός συσχέτισης είναι 0,79). Το 2019, όπως σημειώνει η Moody’s, είχαμε παγκόσμια επιβράδυνση από το 3,6% στο 2,9%, ενώ ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων πέρασε από μια αύξηση κατά 7% το 2018, σε πτώση 6,9%, το 2019.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Moody’s, ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων έχει υποχωρήσει κατά 7,1%, με τις απώλειες για το χαλκό να ξεπερνούν το 10%. Στις 29 Ιανουαρίου, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2017. Ο «μαύρος κύκνος» του κοροναϊού θέτει σε αμφισβήτηση τις προσδοκίες για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2,9% το 2019 στο 3,3%, εκτιμά η Moody’s.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα στοχεύει η Γαλλία

Καθώς το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν θέλει η χώρα να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.