ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δραματική η κατάσταση των αμάχων, σε εξέλιξη οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Η διέλευση της Ράφα, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν.

Κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει χθες Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην αιγυπτιακή επικράτεια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.

Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική», εξήγησε ο Μάζεν Ντανάφ, ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στην περιοχή, ο οποίος έχει εκτός από την παλαιστινιακή και τη γερμανική υπηκοότητα. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Η διέλευση στη Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που αποκλείστηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, επιτρέποντας τη διακομιδή δεκάδων Παλαιστινίων τραυματιών και τη φυγή εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων, η Χαμάς έκλεισε το φυλάκιο για δυο ημέρες, προτού το ανοίξει ξανά.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς είχαν εξηγήσει πως το Ισραήλ αρνήθηκε να διακομιστούν στην Αίγυπτο πολλοί τραυματίες τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε κατάλογο που διαβιβάστηκε στις αιγυπτιακές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως την 3η Νοεμβρίου έπληξε ασθενοφόρο μπροστά στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε πως το «χρησιμοποιούσε πυρήνας τρομοκρατών της Χαμάς». Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το όχημα που μετατράπηκε σε στόχο ήταν μέρος οχηματοπομπής ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να διακομίσει τραυματίες στη διέλευση στη Ράφα ώστε να μεταφερθούν από εκεί σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει μια «αρχική» δύναμη ασφαλείας στη Γάζα

Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αναγνωρίζει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει «πιθανότατα» έναν βαθμό ελέγχου της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύρραξης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν «λάθος»  για το Ισραήλ να επανακαταλάβει το έδαφος.

Πλήγματα στη Συρία

Και ενώ συνεχίζονται οι μάχες Ισραηλινών-Χαμάς, τρεις φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη νότια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ – συμμάχου της Δαμασκού – και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τρεις φιλοϊρανοί μαχητές, όχι Σύροι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών (…) εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ κοντά στην Άκραμπα και τη Σαγιέντα Ζεϊνάμπ», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διατηρεί δίκτυο ενημέρωσης στη Συρία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας στη νότια Συρία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, και για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος «εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων» στη Συρία συνδεόμενη, κατ’ αυτές, με το Ιράν, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια.

Οι επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου μετασταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και στο Ιράκ, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στο εβραϊκό κράτος.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν σε νόμιμη άμυνα πλήγμα εναντίον εγκατάστασης στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Κατά το δελτίο Τύπου, δυο μαχητικά F-15 έπληξαν «αποθήκη όπλων».

Η επιδρομή έγινε σε «αντίδραση στη σειρά επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», που η Ουάσιγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Ο κ. Όστιν διεμήνυσε πως εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «καθ’ όλα έτοιμες» να «λάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν».

«Εννιά άνθρωποι που εργάζονταν για οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν φιλοϊρανικές οργανώσεις» στη Ντέιρ Εζούρ, είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

«Θα ήθελα να το ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στην Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.