ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: pixabay

Το 96% των παραγωγών πετρελαίου και αερίου επενδύει σε κοιτάσματα

Οι επενδυτικές δαπάνες του τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου «αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον» από το 2021. Οι εταιρείες που μελετήθηκαν δαπάνησαν συνολικά 170,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου το 96% των 700 εταιρειών που παράγουν πετρέλαιο και αέριο συνεχίζουν την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αναφέρει έκθεση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), τα έργα αυτά «δεν είναι πλέον απαραίτητα».

Η γερμανική Urgewald ανέλυσε, μαζί με άλλες 50 ΜΚΟ-εταίρους της, τα σχέδια επενδύσεων 1.623 εταιρειών της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου οι οποίες «αντιπροσωπεύουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων (παραγωγοί, κατασκευαστές υποδομών, διαχειριστές ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν χάρη στην καύση αερίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έκθεση, που τιτλοφορείται Global Oil and Gas Exit List (GOCEL), οι επενδυτικές δαπάνες του τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου «αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον» από το 2021.

Οι εταιρείες που μελετήθηκαν δαπάνησαν συνολικά «170,4 δισεκατομμύρια δολάρια» στα έργα αυτά την τελευταία τριετία.

Ωστόσο, με δεδομένη την ανάπτυξη καθαρών μορφών και τεχνολογιών ενέργειας, «δεν είναι απαραίτητο να γίνονται επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου», τόνισε ο ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο, στην πιο πρόσφατη εκδοχή του οδικού χάρτη του για τον τομέα της ενέργειας ώστε να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Οι κυριότερες εταιρείες που επικρίνονται στην έκθεση είναι οι κινεζικές China National Petroleum Corp. (CNPC), CNOOC και Sinopec, η σαουδαραβική ARAMCO, η μεξικανική PEMEX, η αμερικανική Pioneer Natural Resources, καθώς και η αγγλοολλανδική Shell.

Σύμφωνα με την έκθεση, 1.023 εταιρείες προβλέπουν έργα υποδομών μεταφοράς υδρογονανθράκων, όπως ιδίως η κατασκευή «νέων τερματικών (σ.σ. σταθμών) υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)», πετρελαιαγωγών ή αγωγών μεταφορών αερίου.

Η Urgewald εκτιμά ότι 539 εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων των Saudi ARAMCO, QatarEnergy και της ρωσικής Gazprom - ετοιμάζονται βραχυπρόθεσμα ως μεσοπρόθεσμα να προχωρήσουν σε παραγωγή ισοδύναμη με 230 δισ. βαρελιών πετρελαίου.

Ενώ η δραστηριότητα του γαλλικού ομίλου TotalEnergies είναι οι πιο εκτεταμένες γεωγραφικά, με έργα πετρελαίου ή αερίου σε «53 χώρες», σύμφωνα με την έκθεση. Εξάλλου, «σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών» όπου δραστηριοποιείται ο κολοσσός και εξερευνούν ή αναπτύσσουν νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν είχαν, ή δεν είχαν παρά αμελητέα, παραγωγή πετρελαίου και αερίου.

Μέσω αυτών των έργων, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου πιέζουν τις συγκεκριμένες χώρες να «εξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα», στηλιτεύει η Urgewald.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία χορήγησε άδεια σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην ανακοίνωση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για το πετρέλαιο και το αέριο ότι έδωσε το πράσινο φως λαμβάνοντας υπόψη τη κλιματική πολιτική της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κατάρ προειδοποιεί την Ευρώπη για ελλείψεις σε πετρέλαιο και αέριο

Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας του Κατάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Έσοδα ρεκόρ 131 δισ. ευρώ για τη Νορβηγία από πετρέλαιο και αέριο

Εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών προμηθειών και της αύξησης των εξαγωγών της, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών.