ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φουκουσίμα: Η πόλη «φάντασμα» ονειρεύεται ένα «πράσινο» μέλλον

Εννέα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, η Φουκουσίμα ετοιμάζεται να στηριχθεί 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις 11 Μαρτίου 2011, σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Ιαπωνία, με τον Εγκέλαδο να χτυπά 130 χιλιόμετρα από το Σεντάι, στο νησί Χονσού.

Η συνέχεια, καταστροφική. Το τσουνάμι που ακολούθησε πλήττει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα 1 της εταιρείας Νταϊτσι, και μια αλληλουχία γεγονότων έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές καταστροφές σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Συγκεκριμένα, οι πυρήνες των πυρηνικών αντιδραστήρων έλιωσαν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας δεν στάθηκαν ικανά να αποσοβήσουν το μοιραίο, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας .

Οι τελευταίες επίσημες αναφορές αποκαλύπτουν ότι ο σεισμός και το τσουνάμι σκότωσαν 18.446 άτομα ενώ τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εξαιτίας της μόλυνσης, παρά το γεγονός ότι η αποκλεισμένη περιοχή φτάνει πλέον μόλις το 2,7% από 12% που ήταν αρχικά, ενώ και το επίπεδο ραδιενέργειας δεν κρίνεται ανησυχητικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες ήταν τεράστιες και σε οικονομικό επίπεδο, αφού μιλάμε για την πιο ακριβή φυσική καταστροφή όλων των εποχών, µε κόστος 181 δισ. ευρώ.

Σήμερα, και ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο απέχουν λιγότερο από έξι μήνες, η Ιαπωνία προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε αυτό το μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός νομός, ο οποίος συνολικά αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, σχεδιάζει ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, στόχος της κυβέρνησης είναι να προμηθεύσει την περιοχή με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2040.

Για να το πετύχει αυτό, έχει έρθει σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών. Τον Νοέμβριο, η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asian Review ανέφερε ότι ένα σχέδιο ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση, στοχεύει στην κατασκευή 11 ηλιακών και 10 αιολικών πάρκων σε εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις και ορεινές περιοχές του νομού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο, όταν δημιουργηθεί, θα είναι σε θέση να προσφέρει μια παραγωγή μεγέθους μόλις 600 megawatts, αριθμός που απέχει πολύ από τα 4.700 megawatts των πυρηνικών αντιδραστήρων τoυ σταθμού της Φουκουσίμα.

Για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες, σχεδιάζονται επίσης σταθμοί γεωθερμικής ενέργειας και βιομάζας οι οποίοι θα λειτουργούν παράλληλα με την υποδομή της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα για την πόλη της Ιαπωνίας, Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της εταιρείας που λειτουργεί το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες μολυσμένου νερού απευθείας στον Ειρηνικό ωκεανό, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει χώρο για την αποθήκευσή του.

Επίσης, θεωρείται μάλλον απίθανο συνολικά η Ιαπωνία να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τεθούν ξανά σε λειτουργία δεκάδες αντιδραστήρες που παραμένουν εκτός δικτύου. Συγκεκριμένα, από τους 42 αντιδραστήρες που είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην Ιαπωνία, μόνο τρεις μονάδες συνεισφέρουν σήμερα στον τομέα της ενέργειας.

Μόνο το 17,4% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ιαπωνία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2018 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικών Βιώσιμης Ενέργειας.

Η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε άνθρακα και φυσικό αέριο και παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής άνθρακα στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των Η.Π.Α.

Το αν η καταστροφή της Φουκουσίμα ήταν αρκετή για να αλλάξει η στρατηγική της Ιαπωνίας στον τομέα της ενέργειας ή αν η χώρα θα αρκεστεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, είναι κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον. Ένα μέλλον πάντως που τα γεγονότα του 2011 απέδειξαν ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, αν εμείς δεν φροντίσουμε γι' αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με μεγάλη δημογραφική πρόκληση βρίσκεται η Ιαπωνία

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία φιλοδοξεί να λανσάρει τα δικά της μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών

Το νέο έργο θα αναπτυχθεί από κοινού από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, μοιράζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 5 τρισεκατομμυρίων γιεν (33 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 10 χρόνια.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία διευρύνει με επιπλέον 164 προϊόντα το εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Στο νέο κατάλογο προϊόντων που δεν θα μπορούν να εξάγονται στη Ρωσία περιλαμβάνονται είδη κυρίως βιομηχανικής κρίσης, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι εξατμίσεις αυτοκινήτων ή το λάδι για μηχανές αυτοκινήτων.