ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ιαπωνία: Μέχρι το 2040 η ενέργεια θα προέρχεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές

Η προκαταρκτική εκδοχή του νέου αυτού ενεργειακού σχεδίου προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική, θα παράγουν το 40% με 50% της ενέργειας.

Η Ιαπωνία επιθυμεί οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του σε ενέργεια ως το 2040 προκειμένου να πετύχει την ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050, σύμφωνα με σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Δεκατρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι και η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και θα απαντήσει στην αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγής ημιαγωγών.

Η προκαταρκτική εκδοχή του νέου αυτού ενεργειακού σχεδίου προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική, θα παράγουν το 40% με 50% της ενέργειας που χρειάζεται η Ιαπωνία ως το 2040.

Το 2023 μόλις το 23% της ενέργειας που παραγόταν στη χώρα προερχόταν από τις ανανεώσιμες πηγές.

Η Ιαπωνία έχει ήδη θέσει στόχο να πετύχει την ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050.

Η Ιαπωνία, μια χώρα που δεν διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, «θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ως βασικής πηγής ενέργειας», αναφέρει το σχέδιο που θα εξεταστεί από ειδικούς και θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Το 2023 σχεδόν το 70% των αναγκών της Ιαπωνίας σε ηλεκτρική ενέργεια είχε καλυφθεί από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 30% με 40% ως το 2040.

Εξάλλου το Τόκιο προβλέπει αύξηση 10% με 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2040 σε σχέση με το 2023.

Το σχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε από την ιαπωνική υπηρεσία φυσικών πόρων και ενέργειας, δεν περιλαμβάνει πλέον τον στόχο της χώρας να περιορίσει «όσο το δυνατόν περισσότερο» την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Επρόκειτο για έναν στόχο που είχε οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Η κυβέρνηση είχε κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έπειτα από αυτή την τριπλή καταστροφή – σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα. Όμως σταδιακά τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ιαπωνίας να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η πυρηνική ενέργεια θα καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας το 2040, επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 30% κατά την περίοδο πριν το 2011.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HelleniQ Energy: Δυναμικά στο δ' τριμήνο, σχέδια επέκτασης σε πέντε χώρες

Η HELLENiQ ENERGY κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία και ιστορικά ρεκόρ σε διύλιση και εμπορία στο τρίτο τρίμηνο. Προχωρά δυναμικά σε πράσινες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. και επέκταση στον κλάδο ΑΠΕ σε πέντε χώρες.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν: Προτεραιότητα το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σημασία της ταχείας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI), το οποίο στηρίζει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος για τη μείωση ενεργειακού κόστους και τον τερματισμό της απομόνωσης της Κύπρου.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα αλλαγής θέρμανσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο οριστικός πίνακας δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με πάνω από 100.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5.000 ευάλωτοι, προωθώντας την ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους.
ELPE_Siamisis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σιάμισιης: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Ο CEO της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι πιθανότατα εντός του χρόνου θα ξεκινήσει να περνάει πετρέλαιο από τον αγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.