ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Pixabay

Γερμανία: Ο κλάδος της εστίασης αντιδρά στην επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

Σύνδεσμοι ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και εργαζόμενοι του κλάδου καλούν τώρα όλα τα εστιατόρια να παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα - αν όχι για όλη τη μέρα, τουλάχιστον για λίγες ώρες.

Την επαναφορά του ΦΠΑ για την εστίαση στο 19%, από το 7% που ισχύει μέχρι σήμερα ως μέτρο ελάφρυνσης των συνεπειών της πανδημίας, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο ΦΠΑ στο 7% εισήχθη αρχικά το 2020 και, παρόλο που επρόκειτο να παραταθεί η ισχύς του μέτρου, υπό το βάρος της τρύπας 60 δισ. στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του έκτακτου μέτρου και την επιστροφή στο 19%, όπως και πριν από την πανδημία.

Σύνδεσμοι ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και εργαζόμενοι του κλάδου καλούν τώρα όλα τα εστιατόρια να παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα - αν όχι για όλη τη μέρα, τουλάχιστον για λίγες ώρες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αρχιμαγείρων Ντάνιελ Σάντε, σε δηλώσεις του στην BILD, στηρίζει την πρόταση προειδοποιώντας ότι οι νέες αυξήσεις καθιστούν απρόσιτα τα εστιατόρια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εστιατορίων Βρανδεμβούργου Όλαφ Σέπε δήλωσε από την πλευρά του ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι μια κλοτσιά στο στομάχι για όλους μας. Υποστηρίζω την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις, μήπως ανοίξουν τα μάτια των πολιτικών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» 6μηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό

Αν και το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θεωρεί πως η παρέμβαση είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Έρχεται βοήθεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι είπε για τη μείωση ΦΠΑ

Για τη μείωση ενοικίου τόνισε ότι θα συνεχιστεί μόνο για επιχειρήσεις που θα βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή. Δεν απέκλεισε μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και αεροπορικά.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει και να κινηθεί γρήγορα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την ευθύνη της στην άμυνα, τονίζοντας ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει ισχυρότερη διατλαντική συμμαχία και κάνοντας αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» από το Μόναχο

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Μονάχου «μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» για την Ευρώπη, τονίζοντας τα επιτεύγματά της και την ανάγκη ενίσχυσης, απαντώντας έμμεσα σε περσινές επικρίσεις των ΗΠΑ.