ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Σκέψεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ενώ κατρακυλούν οι τιμές

ΟΠΕΚ και Ρωσία συζητούν την πιθανότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου καθώς η ζήτηση έχει δεχθεί πλήγμα από τον κινεζικό κοροναϊό και ο μαύρος χρυσός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Στο τραπέζι της συνάντησης μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας στη Βιέννη θα πέσει η πιθανότητα για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και η επίσπευση της συνόδου των αρμοδίων υπουργών που προβλεπόταν για τις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου Ασέμ Τζιχάντ. 

Σήμερα και αύριο, η τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα συζητήσουν για τη μείωση της τιμής προσφοράς του αργού πετρελαίου σε συσχετισμό με την επιδημία του κορωναϊού, προκειμένου να βοηθήσουν το καρτέλ να ρυθμίσει τα ποσοστά παραγωγής του, με στόχο την τελική διαμόρφωση της τιμής του.

«Είναι απαραίτητη μία μείωση βάσει των αναγκών της αγοράς και των συνεπειών της επιδημίας του κορωναϊού; Ιδού τι θα συζητήσει η επιτροπή, επί τη βάσει των τεχνικών αναφορών που της έχουμε υποβάλει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιχάντ, τονίζοντας πως «όποια νέα μείωση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου». Η σύνοδος τούτη έχει προγραμματισθεί για τις 5 και 6 Μαρτίου, όμως μπορεί να επισπευσθεί «αναλόγως των αναγκών της αγοράς και της εξέλιξης του νέου κορωναϊού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συζήτηση ενδέχεται να καταλήξει στην πρόταση για συμπληρωματική μείωση της παραγωγής «κατά 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα», εκτίμησε χθες ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Oanda.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του προϊόντος από τον Ιανουάριο του 2019 και το βαρέλι του Μπρεντ έχει πέσει κάτω από το συμβολικό όριο των 60 δολαρίων. Σε ένα μήνα έχει χάσει 11,9% καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την έξαρση της επιδημίας του κορωναϊού στην Κίνα, η οποία αποτελώντας τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, συνιστά έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία στήριξαν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2023

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Α. Νόβακ, το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί στο 45-50% ενώ και η Ινδία έχει γίνει σημαντικός εταίρος τα τελευταία δυο χρόνια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο η Κίνα

Η Ρωσία θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή ενώ έχει μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.