ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ε. Μακρόν: Ο Όρμπαν δεν πρέπει να καταστήσει όμηρο την ΕΕ

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, παρόλο που η χώρα συνεχίζει να πολεμά τη ρωσική εισβολή.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να καταστήσει την ΕΕ «όμηρο».

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, παρόλο που η χώρα συνεχίζει να πολεμά τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

Ο Μακρόν τόνισε σε δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι κατά την άποψή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε με σεβασμό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη σύνοδο, αλλά σε αντάλλαγμα ο ίδιος ο Όρμπαν έπρεπε να σεβαστεί την ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο Όρμπαν πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν επικρίνει έντονα τον Ζοζέπ Μπορέλ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα στην εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», έγραψε ο Ορμπάν στο X. «Αν θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, χρειαζόμαστε μια πολιτική προσέγγιση αντί για γραφειοκρατική».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ

«Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας» είπε ο Σ. Μισέλ στον Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία επιδιώκει να προσβάλει απόφαση της ΕΕ για παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ βρήκε τρόπο να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας.