ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άναψε «πράσινο φως» η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και παζαριών, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, καθώς απομένει πλέον μόνο η Ουγγαρία που δεν έχει επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweden, Flag, Simaia, Souidia
ΔΙΕΘΝΗ

Το 55% των Σουηδών εκτιμούν πως χρειάστηκαν θυσίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ενταξιακή διαδικασία της χώρας σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία Στολτενμπεργκ για την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένει πως η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου, αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Όχι Σουηδίας προς Ουγγαρία για συνομιλίες σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αρχίζει να συζητά για την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, και αναμένεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.