ΓΔ: 1459.06 0.47% Τζίρος: 42.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ploio-Ship
Φωτο: Shutterstock

Η Σομαλιλάνδη παρέχει στην Αιθιοπία έξοδο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη επίσημης συμφωνίας θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα, δήλωσε ο Ρεντουάν Χουσεΐν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ. 

Mνημόνιο κατανόησης με τη Σομαλιλάνδη, μια αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, υπέγραψε η Αιθιοπία, για να αποκτήσει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα ένα μερίδιο στη ναυαρχίδα της Ethiopian Airlines. Οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη επίσημης συμφωνίας θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα, δήλωσε ο Ρεντουάν Χουσεΐν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα επιτρέψει στην χώρα μας να μισθώσει την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα από τη Σομαλιλάνδη για χρήση ως στρατιωτική βάση και για εμπορικούς σκοπούς για 50 χρόνια», είπε ο Χουσεΐν. «Η Αιθιοπία μπορεί πέραν αυτού να κατασκευάσει υποδομές και έναν διάδρομο», είπε σε ενημέρωση τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης, Μούσε Μπιχί Άμπντι.

Τον Οκτώβριο, ο Αμπί σε μια τηλεοπτική διάλεξη προσδιόρισε την πρόσβαση στον ωκεανό ως στρατηγικό στόχο, ενώ προειδοποίησε ότι η αποτυχία διασφάλισής του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση προτού μετριάσει τα σχόλιά του.  Οι παρατηρήσεις του Αμπί προκάλεσαν επικρίσεις από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Τζιμπουτί, οι οποίοι περιέγραψαν την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα ως ιερή και μη ανοιχτή προς συζήτηση. Η θέση του για την Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε ανησυχίες στους διπλωμάτες για νέα περιφερειακή αστάθεια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο προειδοποιεί την ΕΕ με την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως το Πεκίνο έχει τη διάθεση να «συναντήσει κάπου στη μέση» την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν τριβές που μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκαν κατά 42% οι διελεύσεις στη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των Χούθι

Οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει τις εταιρείες να κάνουν τον γύρο της Αφρικής. Έχουν σταματήσει τελείως οι μεταφορές αερίου μέσω του Σουέζ τους τελευταίους δυο μήνες.