ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Τουρκικές βολές εναντίον του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί

Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί με τις οποίες τόνιζε ότι φοβάται μια «προσάρτηση» της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα δριμύτατα τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επειδή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι φοβάται μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ακιντζί δήλωσε πως η επανένωση του νησιού σ' ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», προσθέτοντας πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

«Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Χατάι που ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία.

Τα σχόλια του Ακιντζί προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Το Σάββατο η τουρκική προεδρία είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Ακιντζί λέγοντας πως «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Τον Οκτώβριο ο Ακιντζί είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. «Ξεπέρασε τα όρια», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Γκουτέρες από Τουρκία, με επιμονή στην κυριαρχική ισότητα Κύπρου

Η Άγκυρα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες Γκουτέρες για το Κυπριακό, αλλά επιμένει στη «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων, αποδίδοντας ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Όχι σε αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31 από Τουρκία

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμμετέχει ο Στ. Παπασταύρου, συζητώντας προκλήσεις κλιματικής κρίσης, ανθεκτικότητα υδάτων και τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την προστασία και διαχείριση νερού.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταγγέλλει παραβίαση διεθνούς δικαίου στη συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Γαλλίας-Κύπρου για τη στάθμευση γαλλικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για πρόκληση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.