ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επαναφέρουν τις κυρώσεις σε πετρέλαιο και αέριο στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ήδη χθες βράδυ ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της κρατικής εταιρείας Minerven, που εκμεταλλεύεται χρυσωρυχεία.

Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του τομέα αερίου της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας έλλειψη σεβασμού εκ μέρους του Καράκας στις δεσμεύσεις που λήφθηκαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών φέτος.

«Απουσία προόδου (…) ιδίως προκειμένου να επιτραπεί σε όλους τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο να συμμετάσχουν στις εκλογές φέτος, οι ΗΠΑ δεν θα ανανεώσουν την άδεια (που επιτρέπει την αγορά πετρελαίου και αερίου από τη Βενεζουέλα), όταν θα λήξει στις 18 Απριλίου 2024», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δελτίο τύπου.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ήδη χθες βράδυ ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της κρατικής εταιρείας Minerven, που εκμεταλλεύεται χρυσωρυχεία.

Οι εκπρόσωποι του Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μια εκλογική συμφωνία στα Μπαρμπέιντος τον Οκτώβριο του 2023 για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 2024.

Ως απάντηση σ' αυτή τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον επέτρεψε ξανά την αγορά αερίου και πετρελαίου από τη Βενεζουέλα για διάστημα 6 μηνών.

Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως η κύρια υποψήφια της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Η συμφωνία των Μπαρμπέιντος «παραμένει ο πιο βιώσιμος μηχανισμός» για να επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «όμως θα πρέπει ο Μαδούρο και ο εκπρόσωποί του να σέβονται τον οδικό χάρτη και η αντιπολίτευση να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τους υποψηφίους της».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Πέδρο Τελετσέα δήλωσε πως το Καράκας είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο, περιλαμβανομένης της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων στις πετρελαϊκές εξαγωγές του.

Οι ΗΠΑ θα νιώσουν επίσης τον αντίκτυπο της επαναφοράς πετρελαϊκών κυρώσεων, είπε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας σε δημοσιογράφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

benezyela flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστηρίζει τον Γκονζάλες ως προεδρικό υποψήφιο

Η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ορίσει υποψήφιο για τον διαγωνισμό της 28ης Ιουλίου από τότε που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση του αξιώματος για τη νικήτρια των προκριματικών της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάντο.
maduro
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον πρόεδρο της Γουιάνας αντάλλαξε δώρα ο Νικολάς Μαδούρο

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, μέρος της επικράτειας της Γουιάνας που όμως διεκδικείται από τη Βενεζουέλα, βρίσκεται στην καρδιά προαιώνιας διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν την εξαγωγή πετρελαίου από Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν η ιταλική ΕΝΙ και η ισπανική REPSOL δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική.