ΓΔ: 2150.75 -0.34% Τζίρος: 31.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:40
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Επαναφέρουν τις κυρώσεις σε πετρέλαιο και αέριο στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ήδη χθες βράδυ ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της κρατικής εταιρείας Minerven, που εκμεταλλεύεται χρυσωρυχεία.

Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του τομέα αερίου της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας έλλειψη σεβασμού εκ μέρους του Καράκας στις δεσμεύσεις που λήφθηκαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών φέτος.

«Απουσία προόδου (…) ιδίως προκειμένου να επιτραπεί σε όλους τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο να συμμετάσχουν στις εκλογές φέτος, οι ΗΠΑ δεν θα ανανεώσουν την άδεια (που επιτρέπει την αγορά πετρελαίου και αερίου από τη Βενεζουέλα), όταν θα λήξει στις 18 Απριλίου 2024», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δελτίο τύπου.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ήδη χθες βράδυ ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της κρατικής εταιρείας Minerven, που εκμεταλλεύεται χρυσωρυχεία.

Οι εκπρόσωποι του Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης υπέγραψαν μια εκλογική συμφωνία στα Μπαρμπέιντος τον Οκτώβριο του 2023 για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 2024.

Ως απάντηση σ' αυτή τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον επέτρεψε ξανά την αγορά αερίου και πετρελαίου από τη Βενεζουέλα για διάστημα 6 μηνών.

Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας έκρινε την περασμένη εβδομάδα πως η κύρια υποψήφια της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Η συμφωνία των Μπαρμπέιντος «παραμένει ο πιο βιώσιμος μηχανισμός» για να επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «όμως θα πρέπει ο Μαδούρο και ο εκπρόσωποί του να σέβονται τον οδικό χάρτη και η αντιπολίτευση να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τους υποψηφίους της».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Πέδρο Τελετσέα δήλωσε πως το Καράκας είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο, περιλαμβανομένης της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων στις πετρελαϊκές εξαγωγές του.

Οι ΗΠΑ θα νιώσουν επίσης τον αντίκτυπο της επαναφοράς πετρελαϊκών κυρώσεων, είπε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας σε δημοσιογράφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κράτησαν οι τράπεζες, πιέστηκαν τα blue chips

Ήπια διόρθωση στο ΧΑΑ με τον ΓΔ στις 2.154,64 μονάδες (-0,16%) και συναλλαγές 17,68 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες κράτησαν την αγορά (Eurobank +1,08%, Πειραιώς +0,77%), ενώ πιέσεις δέχθηκαν βασικά blue chips όπως Coca Cola HBC (-1,73%), ΟΠΑΠ (-1,26%) και ΔΑΑ (-1,01%).
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 1% στο πετρέλαιο μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Πτωτικά ξεκίνησαν οι τιμές πετρελαίου στην Ασία, με WTI και Brent να χάνουν πάνω από 1% πριν ανακάμψουν εν μέρει. Η αγορά αντιδρά στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και στη δήλωση Τραμπ ότι θα αξιοποιηθούν τα μεγάλα αποθέματα αργού της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα δουλέψουν στη Βενεζουέλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε άνοιγμα των αμερικανικών πετρελαϊκών στη Βενεζουέλα για αξιοποίηση των αποθεμάτων, ενώ διατηρείται το εμπάργκο λόγω της επέμβασης κατά Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν για διακίνηση ναρκ
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικές πετρελαϊκές θα πάνε στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα επιτρέψει σε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη Βενεζουέλα, παρά το ότι το εμπάργκο στο βενεζουελανό πετρέλαιο παραμένει σε ισχύ μετά τη δράση κατά του Μαδούρο.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η ενέργεια ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έχει περίπλοκη νομική διάσταση

Ο Μερτς χαρακτήρισε περίπλοκη νομικά την παρέμβαση ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ομαλής μετάβασης σε εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Μαδούρο λόγω νοθείας.